We hebben een probleem

Door Leon Broere - 12-09-2011 03:30

Vanmorgen zijn we als een van de eerste opgestaan op de camping. Het was nog aarde donker op het moment dat we met de camper van onze plaats vertrokken naar het douchegebouw. We wilden om 6:30 uur vertrekken richting Jasper. Het werd uiteindelijk een kwartiertje later, maar het blijft heel vroeg. Vandaag stond de Icefield Park Way op het programma, bovendien hadden we de uitdaging om tussen 14 en 15 uur in Jasper te zijn omdat er dan iemand beschikbaar was om de koelkast te repareren.

Op de Icefield Park Way aangekomen blijkt al snel dat we de ene gletsjer na de andere op bergtoppen van plus 3.000 meter te zien krijgen met even zo vele bergmeren, watervallen, stroompjes en rivieren. Dit alles met de daarbij behorende namen zoals Crowfoot Glacier, Bow Glacier,  Peyto Lake, Weeping wall,  Saskatchewan Glacier,  Columbia Icefields, Sunwapta Falls en Athabasca Falls om maar een aantal hoogte punten te noemen van deze 230 kilometer lange weg.

Canada liet zich vandaag wederom van z’n beste kant zien, overweldigende natuur in combinatie met uitzonderlijk goed weer. Hoewel vanmorgen vroeg de nachtvorst nog op de auto’s lag liep overdag de temperatuur alweer op, naar tegen de 30 graden. Echter dit warme weer zorgt er waarschijnlijk wel voor dat het wildlife zich niet makkelijk laat zien. Anders dan een fanzantachtige vogel hadden we eigenlijk de gehele dag niets kunnen spotten totdat we op het eind van de dag een groep Elks aantroffen. Ze zijn nu in de bronstijd en dat laten vooral de mannetjes met hun statige gewei en met hun imposante verschijning en daarbij behorende geluiden merken. Voor zover deze dag al geen succes was, gaf dit toch dat extra toefje slagroom aan deze dag.

De meeste indrukken zijn toch opgedaan bij het bezoek aan een gletsjer, ik vermoed dat het de Snowdome was, die onderdeel uitmaakt van de Columbia Icefields. Ongelooflijk hoe, breed, dik en lang zo’n gletjser is. Met bordjes was aangegeven hoe ver de gletsjer reikte vanaf 1925, honderden meters was hij al geslonken en als dit in dit tempo door zou gaan bestaat deze gletsjer over 3 generaties niet meer.  Als je daar bij stil staat en je kijkt uit over die sneeuw-  en ijsmassa dan krijg je letterlijk de koude rillingen over je rug. Heel erg confronterend en me daarbij realiserend dat wij met z’n allen een probleem hebben. Opwarming van de aarde!

Voor wat betreft het hiken is het vandaag beperkt gebleven tot een 4-tal korte hikes, namelijk naar de eerder genoemde gletsjer en naar  Peyto Lake, Sunwapta Falls en Athabasca Falls. Daarnaast hebben we ons ook nog even bij de Royal Canadian Mounted Police gemeld om een  portemonnee af te geven die we eerder op de dag hadden gevonden met credit cards, pasjes en andere persoonlijke zaken.

Ook lijkt de reparatie van de koelkast het gewenste resultaat te hebben en zijn we dus van die ellende ook verlost. We staan nu 2 nachten op de Wapiti campground in Jasper. We hadden eigenlijk campground Whistlers voor ogen maar blijkbaar zijn er veel Canadazen met dit prachtige weer op uitgetrokken waardoor er bij die campground geen plaatsen meer beschikbaar waren met elektra.

 En voor wat betreft de uitspraak Icefield  Park Way “The most beautiful road in the world”, alhoewel ik vind dat het altijd beter en mooier kan ben ik in dit geval toch de mening toegedaan dat dit nu niet van toepassing is en dat het inderdaad “The most beautiful road in the world” is.

Reacties

moeder broere 12-09-2011 12:46 {{button-3512}}

hallo
heel leuk al die verhalen.jullie hebben al heel veel gezien in die korte tijd datgaat ook wel in je benen zitten.maar gelukkig heeft anja nu ereen paar extra
bij.
groetjes moeder

Lia Brocken 12-09-2011 12:55 {{button-3513}}

HIEPERDEPIEP HOERA

Hoi Leon, het is al wel weer 2 dagen geleden, maar toch nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

Jullie hebben al weer heel wat moois gezien !

Een heel fijne tijd nog.

Groetjes,
Lia
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan