Plekje ingepikt!

Door Leon Broere - A long time ago

Bij de Nederlandse bakker in Chemainus zijn we eerst de broodjes voor het ontbijt en nog wat lekkers voor bij de koffie gaan halen, lekkere appel carrés en koffiebroodjes.

Op onze weg naar Victoria, waar we langs de weg ook nog 2 herten zagen, passeerden we ook het plaatsje Duncan. In dit plaatsje staan tientallen totempalen waarlangs ook een route loopt. De Canadezen laten duidelijk zien dat de native bewoners hier indianen waren. De route langs de totempalen was overigens eenvoudig te volgen, net als bij de muurschilderingen in Chemainus, zijn ook hier gele voetstappen op de trottoirs aangebracht. Bij iedere totempaal staat vermeldt wie hem wanneer heeft gemaakt en wat hij uit moet beelden.  Bold eagles, thunderbirds, walvissen, zeehonden, kikkers, beren en mensen zijn veel terugkomende figuren.  Een interessante stop.

Op straat werden we trouwens nog aangesproken door een Canadees die ons geheel vrijblijvend iets meer over deze totempalen wilde vertellen. Het is sowieso opvallend hoe vriendelijk en behulpzaam de Canadezen zijn. Als je stil staat om de weg te zoeken op een stadskaartje wordt je prompt aangesproken met de vraag: Can I help you with any directions? Ook in het verkeer, als je over wil steken ook al is er geen zebrapad dan stopt het autoverkeer en laat je oversteken. Bij oranje geeft er echt niemand gas bij en de maximum snelheid wordt nauwelijks overschreden. Het zal weer even wennen worden volgende week in Nederland.

In Victoria aangekomen was het een kwestie van Highway 1 volgen om in hartje Victoria uit te komen. Daar hebben we snel een parkeerplaatsje gezocht, hier bleek weer het voordeel van het “buske” ten opzichte van een camper omdat die downtown niet overal mogen parkeren. De wandelschoenen konden weer aan voor een stevige stadswandeling, we hadden immers nog heel de middag voor de boeg. Bij het visitor centrum eerst even een plattegrondje gehaald en geïnformeerd waar de camping lag die we op het oog hadden.  Hartje Victoria kent veel  bedrijvigheid met onder andere z’n Inner Harbour. Er was direct al heel veel te zien: Aankomende en vertrekkende watervliegtuigen, veel toeristen met alles wat daar bij hoort, de vele walvisexcursies waarvan er op dat moment net enkele terugkwamen, kortom ogen te kort. Ik heb gelijk maar iemand aangesproken die net terugkwam van een walvisexcursie met de vraag of ze inderdaad wat gezien hadden en ja hoor ze was heel enthousiast en had 4 killer whales (orca’s) gezien. Wij zijn eerst langs het statige Empresse hotel en het parlementsgebouw gelopen om vervolgens een kijkje te nemen bij “Victoria onder Water”. Hier zouden we het lokale onderwaterleven te zien krijgen. Dit was tot nu toe in al die tijd dat we in Canada zijn het eerste wat erg tegenviel. Hier waren we na een half uurtje en 26 dollar armer, snel mee klaar. Erg leuk daarentegen was de Fishermans Wharf  waar lokale vissersboten afmeren en waar ook een aantal pieren gevuld zijn met de fel gekleurde floating houses. Erg sfeervol! We werden er ook nog verrast door 2 harbour seals (zeehonden). Hier hebben we ook de inwendige mens nog even tevreden gesteld met een lekkere vissoep en fish en chips. Met de opnieuw opgeladen energie zijn we weer terug gelopen naar het Empresse hotel voor een snelle blik. Het whale watchen bleef toch maar kriebelen wat ons deed besluiten om nog wat informatie in te gaan winnen bij Spring Tides de whale watch company die we voor morgen op het oog hebben. Om 10 uur in de morgen de eerste tour. Dus………!

Dachten we daar nog even over na en zouden we ook even kijken wat het weer doet, want de voorspelling leek er niet goed uit te zien.

Op de Ocean Side campground aangekomen vonden we al snel een plaatsje. Deze campground is naar onze mening de beste die we tegen zijn gekomen, zeker als je kijkt naar de prijs/kwaliteit.

Downtown was de bestemming voor de avond waar we in een Schotse pub een paar pints hebben gedronken en een lekker hapje hebben gegeten. Terug op de camping bleek ons gereserveerde plekje ingepikt door iemand anders. Na overleg besloten we ons plekje maar te sharen met z’n tweeën.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!