Gettysburg

Door Peter de Groot - A long time ago

 

 

Gettysburg

 

Vandaag zijn we naar Gettysburg gereden. Een prachtige route met in deze tijd schitterende kleuren. Op de foto’s komen ze minder mooi uit dan we hoopten. Maar we vonden toch een geschikte om te plaatsen.

 

Na ca. 2 uur reden we de stad binnen. Het ademt een en al historie. Veel aandacht is besteed aan de verschillende monumenten en slagvelden. Bij Gettysburg zijn de Zuidelijke legers tegengehouden. Uiteindelijk betekende dit de overwinning voor de Noordelijken. De kern van deze burgeroorlog ging over vrijheid.

En dat vertaalde zich in wel of geen slavernij (meer). In de Zuidelijke staten was veel slavernij. In de Grondwet van Amerika staat eigenlijk dat iedereen gelijk is en ongebonden (unbound) moet zijn. Daarmee wordt bedoeld dat je geen slaaf kunt zijn (vrij vertaald).

 

Wij hebben eerst de film bekeken. Daar kregen we een indruk van de strijd. Deze werd in 3 dagen geleverd. Aan het eind van die drie dagen waren er ruim 51.000 doden en gewonden aan beide kanten. De Noordelijken wonnen deze slag.

Na de film kwamen we bij het rondom schilderwerk (net als Panorama Mesdag). Hier zie je de

slag uitgewerkt. Ook werd de indruk verstrekt door licht en geluid.  

Tot slot nog een rondleiding door het museum. Daarna hebben we met de camper nog een tour langs de slagvelden gemaakt, onderweg kwamen we verschillende monumenten tegen. Heel indrukwekkend allemaal. De battle wordt elk weekend nagespeeld door vrijwilligers, o.a. uit Ohio. Zij vertegenwoordigen dan het Ohio regiment.

Dit historisch verleden wordt van 1 april tot 1 november elke weekend nagespeeld. Je krijgt dan ook uitleg over de wapens en het kanon wordt met een losse flodder afgeschoten.

 

Na deze onderbreking zijn we verder gereden naar Washington. Volgens de navigatie zouden we ongeveer 5 uur ter plekke zijn. Dit werd 7 uur. Wij reden verkeerd, we waren al bijna bij het Witte Huis. En er waren meer mensen in de stad Washington dus je bent er niet een, twee, drie weer uit. Gelukkig is het ons gelukt en kwamen we bij donker aan op de campground  bij deze wereldstad. Morgen gaan we met het openbaar vervoer de stad in om de belangrijke dingen hier bezichtigen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!