1 juli Sidney

Door Hans en Anneke - A long time ago

Vandaag, zondag Canada Day, wat een super dag.....Canada Day vieren ze hier geweldig en je kunt het omschrijven als de verjaardag van Canada.

Vanmorgen vroeg naar Sidney gegaan, we dachten dat het grootste feest in Victoria zou zijn, maar dat bleek in Sidney te wezen.

Er is daar een brede hoofdstraat en langs de kanten stonden duizenden mensen te wachten op iets, dus wij ook maar wachten....de meeste mensen hadden stoelen bij zich en wij vroegen ons af wat er langs zou komen.

Allereerst werd iedereen welkom geheten......en gevraagd het volkslied van Canada mee te zingen......kippevel, iedereen gaat staan, iedereen zingt uit volle borst mee....echt niemand blijft zitten, zelfs mensen die in een rolstoel zitten worden een beetje overeind gehezen. Wat een sfeer........echt kippevel.

Nu is het ook een "gezelliger / warmer" volkslied dan dat stijve Wilhelmus van ons.....dus het spreek al meer aan.

Toen kwam er een mega parade.....niet zo als het bloemencorso, maar alles wat met het land zelf te maken heeft......vereningen, voedselbank, ziekenhuizen, brandweer....farmers, thuiszorg..( de meeste van hen op scootmobiels en rollators ).....teveel om op de te noemen, veel muziek op de auto's/wagens....bandjes...de plaatselijke vioolvereniging....de drummers, die drummen op metalen wasbakken / vuilnisbakken / deksels enz....de farmwagen met een gezellig hoempa hoempa band....."old mac donald had a farm'.....te veel om op te noemen.....( de opzet is ook om geld en voedsel op te halen voor de voedselbank )......geweldig anderhalf uur lang.

Voorop liepen de verteranen ( oorlogs..) wat hebben de Canadezen respect voor deze mensen....iedere keer als er veteranen voorbij kwamen.....ging iedereen weer staan en begon iedereen te klappen en te juichen........veel van hen zaten trouwens ook in een scootmobiel....de anderen liepen, voor zover het nog lukte in de "pas",....maar het was een aangepast tempo.

Na de parade na het park gelopen....met het idee, gaan we daar een poosje op het gras zitten.....toen bleek daar een wedstrijd boot timmeren te zijn.

De teams bestonden uit 3 personen en een budjet naar eigen keus 100 dollar te besteden bij de plaatselijke houthandel.

Daar moesten ze binnen 4 uur een boot van timmeren, waar ze laten een parcour mee moesten gaan varen.

Hans vond het geweldig leuk om daar rond te lopen, wat had hij graag even meegedaan.....we zijn lekker in dat park gebleven, want het sfeetje was er erg gezellig.

Ze hadden slecht weer opgegeven, maar wederom was het een mooie dag.

Om 5 uur was het startschot dat de boten het water in gingen......wat een volk om de baai...en weer iedereen staan en weer het volkslied.....

Het was een tof gezicht...al die bootjes in het water, sommige gingen gelijk om,....andere zonken snel.....hilarsch.

De boot die uit eindelijk gewonnen heeft, was erg handig gemaakt.....een goed frame en voor de rest hadden ze hem helemaal omwikkeld met folie, lagen folie....dat folie is natuulijk super sterk en erg licht.....nu was het team ook van de reddingbrigade, dus het peddelen was voor hen ook geen probleem.

We hadden vanmorgen niet zo veel zin om op pad te gaan...gelukkig zijn we wel gegaan....want het was een super dag.

Vanavond is er in Victoria vuurwerk.....dat schijnt erg mooi en bijzonder te zijn.....we hebben niet zo veel zin om daar vanavond heen te rijden....misschien is het hier ook te zien.

Ik hoop dat ik er wat foto's doorheen krijg vanavond want het internet is hier net een aan en uit schakelaar...met de nadruk op "uit".....

 

 

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Wil of ga je naar West-Canada? Kom 7 januari langs voor een presentatie van Eagle Eye Adventures!
Meld je gratis aan
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan