Yosemite en Mono Lake

Door Antonet en Johan - A long time ago

We hebben ruim drie dagen doorgebracht in Yosemite. Het natuurpark bestaat uit een vallei met daar omheen hoge bergen. De vallei is het meest toeristisch. Daar hebben we wandelingen gemaakt naar de Bridalveil Falls en het Mirror Lake. Alleen was er geen water; het Mirror Lake stond droog, maar het uitzicht was heel mooi. We hebben daarna zowel de bergen aan de zuidkant opgereden als aan de noordkant. Aan de zuidkant hebben we een mooi wandeling gemaakt naar Sentinel Dome. We zijn begonnen op 2200 meter en zijn in vijftig minuten naar de top van de ronde rots gelopen op 2476 meter hoogte. Vandaar hadden we een prachtige 360 graden view.

Aan de noordkant loopt de Tioga Road, een bergweg die uiteindelijk over de Tiogapas gaat, op 3031 meter. Er liggen een paar schitterende bergmeren en bij Tuolomne Meadows is er een fantastisch uitzicht op de bergen, waaronder de Half Dome. Dat is een rots die aan een kant loodrecht is.

Overal in Yosemite lopen eekhoorns rond en die zijn ontzettend goed gewend aan mensen. Ze komen erg dichtbij in hun poging voedsel te bemachtigen. Ze kunnen echter ook het Hantavirus overbrengen. Onlangs zijn een aantal mensen na een bezoek aan Yosemite ziek  geworden en zelfs enkele overleden nadat ze besmet waren geraakt met dit virus dat door muizen en eekhoorns wordt overgebracht.

Beren zijn er ook in Yosemite, al is de kans om ze te zien erg klein. Wel heeft elke campingplaats een berenlocker waar je al je voedsel in op moet bergen en alles wat geur verspreidt. Je weet maar nooit of een beer voedsel ruikt en je tent openbreekt om het te bemachtigen. In een camper ben je redelijk veilig voor een eventuele beer.

Het is bijzonder mooi weer met volop zon en zo’n 28 graden. Regen is er al lang niet meer gevallen en daarom wordt er overal gewaarschuwd voor brandgevaar. Dat is bij Amerikanen aan dovemansoren gericht. Als ze op een camping aankomen is het eerste wat ze doen vuurtje stoken en als het lekker brandt gaat het rooster er op en de lappen vlees komen tevoorschijn.

We hebben overnacht op een natuurcamping aan het Tioga Lake, op een hoogte van 2957 meter. Daarna zijn we naar het Mono Lake gereden.

We hebben overnacht op een natuurcamping aan het Tioga Lake, op een hoogte van 2957 meter. Daarna zijn we naar het Mono Lake gereden.

Mono Lake is een meer met een zoutgehalte van 8%. Er komen vier riviertjes op uit en in 1941 is Los Angeles begonnen met het aftappen van water uit die riviertjes. In 40 jaar daalde het meer met 14 meter. Daarna zijn natuurbeschermers in actie gekomen en is het aftappen beperkter. Hierdoor is de laatste 20 jaar het meer weer een paar meter gestegen. Door de daling van het meer kwamen er bijzondere kalkachtige rotsen tevoorschijn, zogenaamde tufa’s. We hebben onder leiding van een gids een wandeling naar de tufa’s gemaakt en hij heeft heel veel informatie gegeven over het ontstaan van het meer en over de tufa’s. Erg interessant en de wonderbaarlijke rotsen zijn mooi om te zien.

Inmiddels zitten we in Lone Pine. Het ligt in Owens Valley en het is er warm, zo’n 30 graden. We zijn op weg naar het zuiden en gaan via Barstow naar Las Vegas.

Reacties

Nienke Luiken A long time ago

Johan en Antonet, wat moet het daar mooi zijn. Is het vermoeiend? Jullie klimmem em lopen wat af.
Wij doen het hier met zo een 18 graden, geen bergen en beren maar... veeeeel leerlingen haha.
Geniet samen lekker en ik volg jullie berichten met plezier.
Groetjes, Nienke
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!