tioga road gesloten

Door H. Govers - A long time ago

Koffers inpakken, ontbijten bogels bagels en een lekker bak koffie , buena vista motor inn is een leuk hotel maar ook hier komt een einde aan, het is weer goed geweest hier in San Francisco, uitchecken en op de taxi wachten en binnen 10 min zijn bij Alamo auto verhuur.

Na de formaliteiten komen ze met een vieze oranje SUV aangereden, maar gelukkig was deze voor andere mensen, je zou er heel de vakantie mee moeten rijden, misschien iets voor koning Willem. en wij krijgen een hel blauwe SUV maar goed je kan niet alles hebben. De stad uitrijden is een makkie, hoewel de navigatie doet het niet, heb die van mezelf meegenomen met een kaart van de USA erin die hebben we 5 jaar geleden al gekocht en daar stond San Francisco nog niet op. We hebben een route bescrijving van de verhuur en pakweg 5 km buiten de stad begint miep te roepen turn to the left.\

Onderweg staat aangegeven dat de tioga pas gesloten is en das balen want die was een aantal jaar geleden ook al afgesloten. Wat doen we nu het park inrijden is te laat en dat hebben we al gezien deze keer zouden we dwars door het park rijden met nu vooral de tioga road.

Onderweg bij een restaurant heerlijk gegeten en de dame die er werkt heeft nederlandse ouders die er nog steeds wonen, ze geeft wat tips en praat een paar zinnen Nederlands, dat was weer ff leuk.

Anderhalf uur later stoppen we op een parkeer plaats met informatie over het park en daar aangekomen worden we aangesproken door 2 dames de ene is een informatie officer Es Berlines en en de ander Linda coordineert de airforce troopers, Het is dan ook een komen en gaan van helicopters want vlakbij is een tankplaats en zie je ze af en aan vliegen, ook zijn er blusvliegtuigen.

Ze vertellen dat er 7000 firefighters aan het werk waren en dat is nu terug gebracht naar 3000. het vuur is redelijk onder controle en nu zijn ze aan het blussen van hotspots (dat is lokaal) en ook hebben ze last van dry lightning bliksem zonder regen, het vuur creeerd zelf het weer, en dan krijg je dit. Verder is men het vuur aan het indammen.

Er zijn wel gewonden gevallen  met derde draads verbrandingen complete wegen met asvalt zijn verbrand en dat zie je niet en je zakt er spontaan in als je er over loopt, ontroerend zijn de vele spandoeken groot en klein van de bewoners in de bossen en dorpen waarin ze de firefighters bedanken. Ja stel je maar voor als het vuur in de buurt is en huis staat daar.

Op de weg naar het hotel zien we in het donker de gloed van de vlammenzee tussen de bergen, best eng hoor zo vlakbij en overal ruik je de rook.

Jammer vande tioga road maar hier moet je niet in de weg willen lopen, we zijn later in de middag naar Mono lake gereden een meer vol met mineralen en zouten en door de waterwining is het water nivo gezakt, en overal zie je mooie skulpturen in het water, met miljarden mugjes, ze steken niet maar het is er gewoon zwart van.

Leuk om te vertellen is dat we op een bepaald moment een klap horen en de chips vloog ons ronde de oren, de zak was op een hoogte van 9000 feet geklapt i.v.m de druk van buitenaf Henny dacht dat we beschoten werden en die sprong van schrik uit de auto.

Ik had eerder al wel gezien die tie opbolde maar dat dit kon gebeuren ? gelukkig hadden we geen negerzoenen bij, want dan had Henny het druk.

Nu zitten we in een best western Hotel in het plaatsje Mammoth lakes , de brnad heeft weer roet in het eten gegooid is het geen mist dan is het wel rook. We zitten nu een dag voor op schema, we vinden wel iets anders.

Groeten iedereen en tot morgen

 

 

Reacties

Stef A long time ago

Wat een avontuur tot nu al! Wie weet wat nog komen gaat allemaal! Hoop dat je nog met een locale bluesman daar op een podium een nummertje mag doen!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!