26 juli 2013

Door Wim de Rijke - A long time ago

We hebben een broodrooster bij de camper gehuurd en dat is dus wel heel fijn. Iedere ochtend geroosterde boterhammen. Echt vers brood hoeven we niet meer te hebben. Als we geen elektra hebben dan moet de generator even aan. Zoals vandaag.
De faciliteiten op deze camping zijn matig (maar voor een camping site in een National Park zeer goed). Een grote laundry, waar je voor weinig geld kunt wassen en veel douches, waar je voor veel geld kunt douchen. Wifi is weer een drama. Overal waar je zonder password kunt internetten is de verbinding slecht. We proberen de weblog van gisteren te uploaden, maar dat mislukt. We zullen het in het park nog proberen en anders morgen maar.
We pakken de shuttlebus en laten ons naar de Market Plaza rijden. Bij de koffie proberen we de wifi. Lukt helaas niet. Dan morgen maar.

Vanaf de Market Plaza wandelen we naar de rand van de Grand Canyon. We zitten aan de South Rim, om straks makkelijker richting LA te kunnen rijden. Langs de rand loopt een pad met verschillende uitzichtpunten. Het is vandaag lekker weer; zonnig, maar niet te warm. Goed wandelweer. Het uitzicht op de canyon is zeer indrukwekkend. Jammer dat je de Colorado rivier niet kunt zien. Af en toe een klein stukje in de verte. Opvallend dat er geen helicopters te zien zijn. We hebben begrepen dat dit een populaire manier is om de kloof te bezichtigen.

Grand Canyon NP is het meest georganiseerde park tot nu toe. Er is een museum, meerdere Visitor centers en er is een hele verzameling thema wandelingen die je onder begeleiding van een Ranger kunt doen. We lopen richting Mather Point en na een tijdje komen we een groep tegen die naar een ranger zitten te luisteren. De ranger staat met weidse gebaren op de rand te vertellen over de geologie van de Grand Canyon. We blijven geboeid luisteren.
Het oudste gesteente in de canyon is 1600 miljoen jaar oud en dat is half zo oud als de aarde zelf. De canyon zelf is pas 5 miljoen jaar geleden ontstaan, toen over het omhooggekomen Coloradomassief de rivier ging stromen. In combinatie met vulkanische aktiviteit is de kloof ontstaan. Volgens de ranger kun je aan de verschillende lagen goed de klimaatveranderingen, dwz het komen en gaan van zeeën en oceanen, zien. Overigens is er een trapsgewijze samenhang tussen de canyons van Zion, Bryce en de Grand Canyon. De bovenkant van de Grand Canyon ligt op de hoogte van de bodem van Bryce Canyon, die weer op de hoogte ligt van de bovenkant van Zion Canyon. De Ranger wijst ons op een overvliegende Condor.

Tijdens de lunch besluiten we met de bus naar Hopi point te gaan om daar een wandeling naar beneden te maken. We zijn er bijna en plots begint het hard te waaien. Als we uitstappen begint het keihard te regenen en te onweren. We schuilen in de overdekte bushalte. De ranger waarschuwt ons om uit de buurt te blijven van de metalen railing langs de rand van de canyon. Blijkbaar kan daar de bliksem inslaan. Het duurt zeker een half uur voordat het weer een beetje droog is. Het heeft in die korte tijd zo hard geregend dat het park veranderd is in een stelsel kolkende stromen.

Om te wachten totdat het droog gaan we in een winkel iets drinken. Naast etenswaren hebben ze ook een kleine afdeling t-shirts, sportartikelen en schoenen. Lisa en Annemieke maken van de gelegenheid gebruik om nog 'even' leuke minnetonka's te kopen.

We gaan terug naar de camper, waar het ingeregend is. Dakraam open laten staan. Gelukkig zijn er drogers op de camping. Jammer dat de middag een beetje verregend is.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Infodag 15 oktober: Special Guests uit Utah en extra presentaties
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!