JaJaLeMa in Lake Louise, Banff en Kootenay

Door Mattie de Viet - A long time ago

Zaterdag 31 augustus: reisverslag Lake Louise, Banff, Kootenay.

Leo rijdt om 7.00 uur Apollo naar Lake Louise, met JaJa in bed. Het is nu prachtig weer. Vannacht heeft het gevroren, dat is o.a. te zien aan het ijs op autodaken.
We zijn de eersten die op het RV parkeerterrein gaan staan!
Met z’n 4tjes (JaJa zijn uit bed) gaan we de zonsopkomst op Lake Louise zien.
Volgens info moet dat heel  bijzonder zijn.
Daar aangekomen, is er al heel wat publiek (met een hoog Aziatisch gehalte) op de been om de zonsopkomst te zien..We zien de zon tegen de besneeuwde en met hanggletsjer bedekte berg opkomen en in het meer weerkaatsen.

We ontbijten daarna in  Apollo en rijden om 8.30 uur naar Banff, met stralend weer. We parkeren Apollo op een nagenoeg leeg parkeerterrein en gaan om 9.45 met de gondel omhoog. Deze moet door 2 personen met de hand op de kabel getrokken worden.
Dat zie je in Zwitserland en andere Europese landen allang niet meer. Boven worden we verwelkomt door tamme berggeiten.


Met prachtig weer lopen we over een plankier met niveau verschillen naar het uitzichtpunt op de top van de Sanson Peak-2377 mtr., onderdeel van de Sulphur Mountains. Het  weerstation, dat in 1904 in gebruik is genomen, is nu als museumpje ingericht en  alleen van buitenaf te bewonderen. Het uitzicht is wijds. Blauwe meren (door de deeltjes silt, rock flour genoemd), melkkleurige meanderende rivieren, bergen van verschillende hoogtes, met tot ongeveer 2500 mtr  bomen.

We zien verschillende chipmunks. Eentje is zo nieuwsgierig, dat hij/zij op Leo’s fototoestel en jas komt zitten snuffelen/kijken. Waarschijnlijk of er iets te eten is. Als we om 11.30 uur  met de gondel naar beneden gaan, zien we de parkeer terreinen vol staan en een file bij de kassa. Blij dat  we vanmorgen vroeg gestart zijn.
We rijden Banff uit, via de 93 door het Kootenay Nationaal Park naar Radium Hot Springs.
We zien een wijds landschap. Niet alleen met bossen,rivieren en moerassen, maar ook met grote stuk kale bomen.  Waarschijnlijk heeft hier jaren geleden een bosbrand gewoed.
We rijden bij Radium Hot Springs het park uit, en vinden en camping in Fairmont Hot Springs. Het is een groot RV park met appartementen, huisjes en veel voorzieningen. Door de aantrekkkingskracht van de warm water bronnen en Lanbour weekend, is het druk in het park. We wandelen naar de oorsprong van de bron. Het water dat uit de rots komt, is goed warm. Intussen hebben we weer gewassen en gekuist.
Zondag rusten we heerlijk uit. Bij de camping is een Mormonen Kerk.
Daar gaan  we niet heen. Om met Apollo 100 km te rijden om naar de kerk te gaan vinden we wel heftig. Wie weet hebben we volgende week zondag een betere gelegenheid.
Vandaag en zondag proberen we zoveel als mogelijk onze etenswaren te op te maken.
We lezen en horen verschillende verhalen, over wat je wel en niet mag invoeren in Amerika, waar we maandag heen rijden en bij Eureka de grens overgaan en Canada verlaten. We rijden dan richting Waterton en Glacier Park.
Geen idee wanneer we weer wat van ons laten horen. Dat kan zo weer enige dagen duren. Wij hebben, zo het er nu naar uit ziet, de komende dagen mooi weer. Echte boffers zijn we!

Verslag van 30 augustus:

Kom ik tot de ontdekking dat er nog iets te schrijven valt over 30 augustus. De dag dat Leo jarig was:
We zijn van Jasper naar het Columbia Icefield gereden. Onderweg bij de Athabasca falls rond gewandeld. Een prachtige waterval.

Het was droog. Maar op een gegeven moment begon het te spetteren. 
We rijden naar het Columbia Icefield.  In het visitors centrum een drukte van belang. Met een hoog Aziatisch gehalte, We boeken een excursie om de gletscher op te gaan. We hoeven maar een paar minuten te wachten en dan stappen we in de bus, die ons naar de zijmorenen van de gletscher brengt.

Dan stappen we in de snowcoache en daarmee rijden we de gletscher op. We rijden langs een vastgereden snowcoache. Die zullen ze een dezer dagen wel een keertje moeten uitgraven. Midden op de gletscher, worden we uitgelaten en mogen we rondglibberen en foto's maken. Een toerische hoogstandje. Het is droog en we zien zowaar wat van de directe omgeving.  Eenmaal weer op de terugweg trekt het dicht en verdwijnt de gletscher in de nevel.

Hebben we geboft! Met de snowcoache de gletscher op was nieuw voor ons. We hebben mooiere en spectaculairdere gletschers gezien. Eenmaal weer in het visitors centrum wordt er het e.e.a. gekocht. Als we naar Apollo lopen genieten we van een etende chipmunk midden op de weg. Die is tam!

We rijden door naar Banff. Een toerische trekpleister. Daar horen we dat alle campings zijn volgeboekt en dat we naar een overflow plaats kunnen om te overnachten. Dat blijkt een groot parkeerterrein te zijn. Daar sluiten we aan naast een rij campers, die net als wij geen overnachtingsplek hebben op een camping. We maken een heerlijke maaltijd met salade en van alles en nog wat. We gaan vroeg naar bed. Wat een bijzondere verjaardag voor Leo! Morgen willen we al vroeg wegrijden naar Lake Louise.

Hartelijke groet voor onze fans en volgers.

JaJaLeMa

 

 

                       

 

 

                       

Reacties

Hans en Christine A long time ago

We genieten van je mooie verslag en beleven de reis van jullie een beetje mee.
Dat vroege opstaan wordt toch wel beloond hè .
Goede reis en tot in Amerika!

Jikke A long time ago

Zooooo wat een mooie foto die eerste!! Ik ben jaloers hier :)
Ik ben benieuwd hoe moeilijk of makkelijk de grensovergang gaat. Groetjes!

itie hobbel A long time ago

Ha,
Ja-Ja-LeMa,

We genieten van jullie verslagen.
Bedankt want het kost veel inspanning.(weten we uit ervaring).
Op naar de volgende.
Groeten Itie

Beliaschoneveld A long time ago

Wat een geweldige tijd maken jullie door .we lezen jullie vakantieavonturen met plezier .
Groetjes uit Vlaardingen

Harry en Annette A long time ago

Oh JaJaLeMa, de camper heeft iets weg van een "vrachtwagen". Harry zou graag een keer achter het stuur zitten. Ontzettend zo kolossaal! Prachtig uitgebreid interieur. Gezellige uitgebreide verslagen. Fijn bedankt! Zo maken wij het in gedachten ook wat mee. Veel liefs op jullie verdere reis. En doe voorzichtig!!

Gert-jan en Willeke Milhous A long time ago

Goede reis gewenst vanuit Gorinchem!!

JeL en WeG

Pieter en Ellen A long time ago

Allereerst nog van harte gefeliciteerd met uw verjaardag oom Leo!!! Beetje laat, maar toch gemeend. Wat een prachtige dagen hebben jullie zeg! Geniet maar!!

Dickie en Harold A long time ago

Wat fijn dat je mooi weer gehad heeft in de bergen! Hier hebben wij ook heel mooi weer.

Wanneer zij jullie van plan om in Vancouver te zijn? Zijn jullie dan in Vancouver alleen een dag of meer dagen? Wij willen graag jullie nog zien.

Chris en Jannie A long time ago

Schitterend daar he! Het is van ons al weer 16 jaar geleden . We genieten dan ook van de vele foto's en jullie reisverslag. Ik zag dat het volgende verslag er ook is, dus ik ga snel lezen.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!