Bezoek aan Glacier NP en doorreis naar Holter Lake

Door Mattie de Viet - A long time ago

Hallo volgers,

Hier is uw JaLeMa verslaggever weer. Deze verslaggeving vervangt het verslag van ongeveer 1 uur geleden. We doen nu een rondje Helena. Dwz dat we niet alleen laden en lossen maar ook nog andere klusjes doen. Terwijl JaJaLe hun ding doen, ben ik in de gelegenheid foto's toe te voegen aan de blog. Daar dit op de vorige parking heel traag ging, ben ik daar maar gestopt. Nu heb ik beter bereik. Daar we waarschijnlijk een tijdje uit de lucht zijn, wil ik niet te veel achterlopen met onze ervaringen met jullie te delen.

Dinsdag 3 september: Glacier National Park-tour in Montana.

Na ontbijt en watertanken staan we om 9.00 uur op de parkeerplaats bij St.Mary-Lodge-Resort, de oost ingang van het park. Het is lichtbewolkt weer, met een aangename temperatuur. Gisteravond allerlei folderaria bekeken. Niet voldoende  info gevonden over het parkbezoek. Na de duidelijke info van vanmorgen, boeken we een parktour naar de Logan Pass, die voor een deel over de Going-to-the-Sun Highway loopt. Om de tussenliggende tijd te doden, bekijken we in de winkel van het resort de nodige prullaria en ……kopen JaMa een leuk Tshirt. Ook worden er nog een aantal leuke kaarten gekocht, die tzt bij o.a. bij Ma Catrien en andere familieleden in de bus zullen liggen.De hoofddeksel verzameling van JaLeMa wordt aangevuld

Om 10.15 uur start onze tour in een rode parkbus, waar met bestuurder, 15 personen in kunnen, er nu 11 inzitten en er nog 4 onderweg opgehaald moeten worden. 

We maken onderweg verschillende stops en bewonderen het St. Mary lake met omgeving, waaronder mooie bergtoppen, bos, in 2007 deels afgebrand en een watervalletje. We horen verhalen, o.a. over  het territorium van de Blackfoot Indianen.
Het “cabriodak” wordt onderweg opgerold  zodat we ook zicht naar boven hebben. Op de Logan-pas 2035mtr hoogte worden we uitgelaten en hebben een klein half uurtje ter eigen vermaak. Net genoeg tijd om de omgeving te verkennen.
Voor onze begrippen is het uitzicht niet spectaculair. Mooi groen met prachtige rots formaties erboven. Dit park dat deels in Canada,  deels in Amerika ligt, schijnt volgens de info het enige park te zijn met een kompleet functionerend ecologisch systeem.
In het damestoilet word ik verrast door een jonge bergmarmot. Blijkbaar maakt deze regio onderdeel uit van zijn/haar territorium. We maken nog een praatje met een van de park ranchers. Wat ons op valt is dat hij een heel handige beschermhoes - op maat- om z’n hoed heeft, nooit eerder gezien. Het blijkt een onderdeel van z’n bedrijfskleding/uniform te zijn.

Weer terug bij ons startpunt, besluiten we na een “lunch” richting Yellowstone park te rijden en niet meer te wandelen. De wandelingen, zoals wij die in b.v. Zwitserland kennen zijn veel uitdagender en mooier dan hier. Je loopt hier vooral tussen de bomen of uren verder om wat anders te zien. Althans dat is onze indruk. Of je moet minstens een dag lopen om iets anders te zien. We zien uitgestrekte graanakkers die soms gedorst zijn. Ook gigantische meest dorre grasvelden oftewel prairies, waar meest zwarte koeien op grazen, soms bruine of zelfs zwart-witte. We zien ook herten grazen op pasgemaaide graanvelden.
We zoeken een campground aan het Holter Lake in de buurt van de Holter Dam. We vinden een leuke overnachtingsplaats, zonder electriciteit of douches, maar gelukkig heeft Apollo die faciliteiten wel! We kiezen een ruime plek met uitzicht op het meer. Ondanks de wind kunnen we om 20.00 uur lekker buiten eten. Op verschillende plaatsen vlak bij ons grazen,  herten. Ma vraagt zich af of het herten zijn, daar ze erg lange oren hebben. Bij gelegenheid wordt dit nader bekeken.

De nomadenclub gaat onder zeil. Welterusten!

Woensdag 4 september: Reisdag van Holter Lake naar Gardiner bij Yellowstonepark

Na het ontbijt dat buiten genuttigd wordt, rijden we met mooi weer, om half tien van de camping. Langs het meer grazen er verschillende herten. Ook staan er 2 kraanvogels aan de waterrand. Er staan verschillende personen tot hun middel in het meer te vissen. Dat zou echt wat voor Peter Padberg zijn!

Het landschap wat aan ons voorbij trekt is wijds, heuvelachtig en dor. Door het mooie weer hebben we prachtige vergezichten. We rijden over de super Highway 15 naar Helena. Daar hopen we op de parking van een Walmart via internet wat werkzaamheden te verrichten. Vandaar nemen we Highway 12 naar Three Forks. Pakken dan een stukje SHW 90 tot Livingstone.Vandaar over HW89 naar Gardiner. Dat ligt net voor de noord-west ingang van het Yellowstone Park. Hier hopen we weer een full hook-up camping te vinden. We willen weer eens aandacht aan de persoonlijke verzorging besteden. Er moet ook weer geladen en gelost worden, om in schipperstermen te spreken. Ja, ja, wie had dat gedacht, dat LeMa over laden en lossen zouden spreken en het ook nog in de praktijk brengen! Wanneer we weer wat van ons laten horen is een verrassing!

Hartelijke groet van de "moderne nomaden" JaJaLeMa

 

 

 

Reacties

chris en jannie A long time ago

Als hij de slang maar goed vast zet bij het lossen.
Wij hadden toen een gescheurde slang.

Chris en jannie A long time ago

Die herten hebben wij ook gezien, maar Janet had het steeds over een elck, en dat is een eland. Ik hoor tegen die tijd wel wat het is.

itie hobbel A long time ago

Het leven in Amerika is dus duurder dan Canada ?De meeste Amerikanen kopen veel als er een aanbieding is heb ik wel eens gehoord maar daar hebben jullie waarschijnlijk niet genoeg plek voor.Bedankt weer voor het verslag .Op naar het volgende.

Dickie en Harold A long time ago

Ik denk wel dat de herten "mule deer" zijn. Die zijn so genaamd omdat de ooren als een ezel zijn.

Marco en Jacobien A long time ago

Leuk zeg die parkbus zou het hier goed doen zo'n oldtimer!
Leuk om de verslagen te lezen, je hebben genoeg te beleven en te doen!
Goede reis verder! en Geniet!

Wytze en Greta A long time ago

Bedankt weer voor jullie uitvoerige verslag, erg leuk hoor om jullie zo te mogen volgen. Wat een pech dat je met jullie grote Apollohuis niet door het park mochten rijden. Maar zo te lezen hebben jullie het weer prima opgelost en later met een geweldige "bus" je laten rijden, superieur hoor.
Jullie hebben daar dus ook mooi weer. Nou, hier was het vandaag wel wat te veel van het goede met 34 graden, en dat op 5 september!!
Luitjes, geniet van al het moois daar.
Groetjes, Wytze en Greta

Greta A long time ago

Nou ja, de computer maakt soms andere woorden, maar ik bedoelde dat die rode bus superleuk is. Jaco, het staat wel stoer hoor, zo naast die bus en je kunt zo achter het stuur hoor (dat zou je ook best wel willen denk ik).
Ook goed van je dat je zo'n lang stuk in de camper durfde te rijden.

Ida Donkervoort-Klompstra A long time ago


Wat een geweldige reis maken jullie. Vind de reis verslagen
h.s leuk Mattie!
Ga zo door Groeten IDA

torenvalkjes A long time ago

heerlijk om die verslagen te lezen. Door slecht internet liepen we een beetje achter,maar we kunnen je nu weer een beetje volgen. Gelukkig hoef je geen tonnen te laden en te lossen, want den ben je wel effe bezig
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!