Het bomenkerkhof van Petrified N.P.

Door Mattie de Viet - A long time ago

Hallo allemaal,

Vanuit  Wahweap aan Lake Powell weer een levensteken. Het is hier nu bijna 21.00 uur. We zijn de Grand Canyon uit en onderweg naar de Bryce Canyon. We doen een overnachting op een prachtige plek aan Lake Powell. We zitten onder de bijna volle maan, in de zoele september avond nog buiten!
Vandaag en gisteren weer heel veel gezien. Maar zoals iedereen begrijpt loopt de verslaggever ietsje achter.

Heerlijk om de reacties van jullie te lezen. Heel veel dank daarvoor.
Van onder de sterrenhemel een nomaden groet van JaJaLeMa.
Met hieronder het specifieke verslag van het bomenkerkhof, waarvan er maar één op de wereld schijnt te zijn!

Zaterdag14 september 2013 BEZOEK AAN PETRIFIED N.P.

Om 10.30 uur rijden we na ontbijt en koffie de camping af. Vandaag bezoeken we het Petrified National Park. De ene helf van het park  is eigenlijk een bomenkerkhof, waar hele boomstammen, stronken en allerlei kleine stukken versteend hout in allerlei kleuren liggen. De andere helft van het park, is een uitloper van de Painted Desert (kleurige) woestijn.  
Lang geleden zijn omgevallen bomen, door een vulkaanuitbarsting, met een laag sediment van allerlei mineralen, bedekt en luchtdicht afgesloten. De door  silicaten versteende bomen, bevatten  verschillende kleuren. Die geven aan welke mineralen er in zitten, In het park hebben tussen  de 12de en 13de eeuw ook mensen gewoond. Er zijn resten van Pueblos en  rotstekeningen gevonden. We hopen iets van bovenstaande bijzondere kenmerken te gaan bekijken.

We rijden om 11.00 uur via de zuidkant het park in. (Leo had via internet gezien, dat door werkzaamheden aan de Interstate High Way nr.40, de vroegere Route 66, kans op file mogelijk zou zijn). Daarom maar gekozen voor de andere ingang. Zodoende maken we een rondje en gaan er na ongeveer 43 km er aan de noordzijde uit.
Het is heerlijk weer en zo’n 25 graden. Onderweg naar het park en ook bij de entree l zien we kleurige stukken versteende boomstammen  liggen.

Na de souvenirs winkels van binnen te hebben bekeken, die hier vol liggen met prachtige bewerkte stukken versteend hout/mineralen, moeten wij als echte toeristen natuurlijk weer wat kopen.

Daarna rijden we het park in. Zoals gebruikelijk bij de ingang van alle Nationale Parken, moet je parkpasje en legitimatie laten zien. We hebben een jaarpas, die voor alle Nationale Parken in de USA gelden. Kosten  80.- dollar per jaar voor ons 4tjes.  Je krijgt  één of meerdere plattegronden van het park met alle bezoekpunten en wandelmogelijkheden en meestal een infokrant. Deze formule is standaard  voor alle parken. Evenals de kleding van de rangers, het type auto, de logo’s  en de regels die in  de parken gelden. Een deel van de opbrengst van entree en souvernirs is voor research en werkzaamheden in de parken. Bij het visitorscenter bekijken we een informatieve film over het park.

Daarna zien we de wonderlijke  brokken, stukken en stammen op verschillende plaatsen liggen. Onbegrijpelijk! Het zijn kleurige mineralen brokken versteende bomen in de meest gekke formaties. Op sommige plaatsen waar we lopen lijkt het of we houtsnippers zien. Het blijkt allemaal steen te zijn. Ongelofelijk!

We rijden verder door de kleurige woestijn. Bijzondere kleuren van de mineraal houdende bodem hebben allerlei glooiende formaties gevormd. Het weidse in diverse kleuren gevormde landschap heeft zeker doordat er nu meer bewolking is, een desolaat aanzien. We zien de peroglyphen (rotstekeningen) en ruïnes van pueblos. Het is een zeer bijzonder landschap.

Wij zijn opnieuw verrast wat we vandaag allemaal zien! Om 16.00 uur rijden we het park uit richting Flagstaff. Onderweg in  Winslow laden we Apollo bij de Safeway  vol met proviand. Om 19.00 uur rijden we de camping op met regen! We blijven het weekend in Flagstaff. Maandagmorgen willen heel vroeg naar de Grand Canyon!

Reacties

Harry en Annette A long time ago

Ha Nomadenreizigers, wat beleven jullie een hoop. Ik heb wel eens wat gelezen over dat versteende hout, op een bepaalde site. Zelf heb ik er een theepotje van met twee kop en schotels (sier) met prachtige bewerkingen. Zelf hebben wij nu veel regen. Bedankt dat wij alles mee mogen beleven, al is dat maar lezende. Maar een inspannende klus voor jou, Mattie om het zo mooi te doen.
Liefs de andere bofkonten.

Dickie en Harold A long time ago

Bedankt voor je blog. Wat is het allemaal prachtig.

Wij zijn van plan om jullie in Vancouver te zien. Betsy en Dennis hopen daar ook te zijn. Wat leuk!

Ik heb je een mailtje gestuurd.

Hans en Christine A long time ago

Wat een geweldige mooie dingen zien jullie, dat is echt je verwonderen!
We genieten met jullie mee. Dank.

Wytze en Greta A long time ago

Tjonge, wat weer een schitterende foto's en wat weer een geweldig verhaal daarbij over jullie belevenissen. Petje af voor jou Mattie, zoals je al die interessante uitleg beschrijft. Geweldig!
Groetjes aan alle vier van Wytze en Greta
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over Zuidwest-Amerika.
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!