JaJaLeMa in San Fransisco

Door Mattie de Viet - A long time ago

Hallo allemaal,

Vanuit Crescent ons San Fransisco verslag. We zijn onze laatste week ingegaan. We rijden nu  in noordelijke richting. Morgen deels langs de kust als het weer goed blijft, grotendeels door Oregon. Weer heel erg bedankt voor de reacties die we tot onze verrassing iedere keer weer lezen op de blog.

Hartelijke groet van JaJaLeMa

SAN FRANSISCO:

Dinsdag 25 en woensdag 25 september  storten we ons in het bruisende leven van San Fransisco. De stad ontleent zijn naam aan de in 1776 gevestigde missiepost van  spaanse Fransiscanen  Sint Fransiscus de Asis. In 1848 is er goud gevonden in de American River. Dat werd het begin van de goudkoorts periode, waarin heel veel gelukszoekers naar de baai kwamen en daar hun geluk beproefden.

Met de shuttlebus van de Candlestick camping laten we ons om 9.30 uur naar het centrum rijden. Dat moet volgend theorie in 30 minuten mogelijk zijn. Het is behoorlijk druk en we doen er dik 45 minuten over. Geen probleem. Met Apollo moet je San Fransisco niet ingaan.

We stappen het kantoortje/winkeltje in waar de shuttle ons afzet. Daar kopen we een 2-daagse hop-on hop-of kaart voor 40 dollar p.p. en stappen vrij snel  op de blauwe hoho-bus. Het is mooi  weer en zo’n 20 graden. Er staat behoorlijk wind. Waarschijnlijk  door de wind in samenhang  met luchtdruk en temperatuur zien we nagenoeg geen wolk. In tegenstelling tot gisterenavond toen  we aankwamen. Er hing toen een aardige wolkenband tegen de airport kant van S.Fr.

We rijden langs de high lights  van S.Fr., zoals de transamerican pyramide, het finaciële centrum met z’n kantoorkolossen, lopen over  Fishermans Wharf en  Pier 39. We eten een visje in een leuk restaurant met mooi uitzicht op het Mason Maritiem museum en  de zeehondenplatforms. Tijdens het eten  mogen we meegenieten van een catamaran race tussen het Oracle team uit California en een team uit  Nieuw Zeeland. Met veel volgboten en verschillende helikopters ziet het er met de strak blauwe lucht en het onstuimmige water door de harde wind, best spectaculair uit.. Achter het glas is de temperatuur overigens zeer aangenaam. We stappen weer op de hoho-bus en rijden met wapperende haren heen en terug over de Golden Gate Bridge. We zien de gevangenis op Alcatraz en we zien Sausolito. Misschien gaan we morgen een fietstocht maken over de brug en via Sausolito en de ferry weer terug? We rijden langs parken en musea in Presidio en het Golden Gate Park.. Lopen door een aantal aardige winkelstraatjes, zien de Painted Ladies- huizen in victoriaanse stijl,  en lopen door de Leeuwenpoort het bedrijvige China Town in, waar we hele leuke dingen zien.

We besluiten hier morgen terug te komen en dit te combineren met een bezoek aan Marys en andere winkels. Er moet nodig geshopt worden! Met de shuttlebus van 7 uur rijden we terug naar de camping, waar we in het donker aaankomen. We eten binnen een lichte maaltijd, omdat we vanmiddag aangeklede vis gegeten hebben. Maken plannen voor morgen en besluiten morgen weer met de shuttle bus van 9.30 uur nogmaals naar de stad te gaan.

Woensdag 25 september rijden we om 9.30 uur weer richting het centrum van S.Fr.Het is weer prachtig weer en minder wind dan gisteren. Temperatuur rond de 20 graden. De chauffeur neemt het laatste stuk een andere route. We zijn daardoor minder lang onderweg t.o.v. gisteren. We kopen 1 dagkaart/paspoort voor het openbaar vervoer, waaronder  de Cable-car.

We rijden een aantal trajecten met de Cable-car, inclusief  het steilste traject, door de Califoniastreet naar het laagste punt aan de Drummstreet. Daar zitten toch stukjes helling van minstens 12% bij. Handmatig moet de tram op het draaiplateau geduwd worden en daarna gedraaid, om terug te keren.Gelukkig is het nog niet druk. We zagen gisteren lange wachtslangen.Als we naar Union Quare gaan zien we bij  Powell station alweer een lange wachtslang staan. We besluiten ons niet meer met de cablecar te verplaatsen, dat is zonde van de spaarzame tijd.  We winkelen bij Union Quaire  en stappen weer op de hoho-bus naar de Golden Gate Brigde.

 We lopen de brug op tot halverwege. We hebben een prachtig zicht rondom. Gelukkig waait het  niet zo hard als gisteren. Dat maakt de wandeling aangenaam. Boven de stad hangen wat wolkjes. Voor de foto’s geen probleem. Tijdens onze retour wandeling blijkt er net een botsing te hebben plaatsgevonden op de middelste van 3 stroken –eenrichting(2x3 totaal). 4 Auto’s zijn er bij betrokken en er is zo te zien flinke schade. Het verkeer rijdt gewoon door. De politie en de takelwagen zijn snel ter plaatse. Geen weg afzetting. Alles wordt op de middelste strook afgehandeld. We zien als we met één van de stadsbussen terugrijden aardige files op verschillende plaatsen in de stad. Zou het te maken kunnen hebben met dit ongeluk?

De tijd vliegt en willen zo graag nog het e.a. kopen. Dus op naar China Town. We lopen door de straat waar verse groenten, fruit en vis verkocht worden. Het is een drukte van belang. We zien voor Nederlandse begrippen verschrikkelijke vieze rommelwinkeltjes, waar waarschijnlijk de hele familie van oud tot jong bij betrokken is.. En tussendoor een moderne kapsalon. De contrasten zijn groot. Eenmaal in de kleurige non food straten kijken we zowel op straat als in de winkeltjes met veel plezier rond. Er wordt weer het e.e.a. gekocht! We hebben als we de koffers moeten pakken een probleem, kan alles wel mee! Nog een klein afzakkertje en we moeten alweer met het shuttlebusje van 19.00 uur naar Apollo! Waar we net als gisteren in het donker aankomen. Het is intussen ook al lekker afgekoeld. Binnen eten! Morgen slapen we uit. We willen na de spits, als die er mogelijk is in S.Fransisco over de Golden Gate naar het noorden rijden. Onderweg kwamen we een statistiek tegen waarop het weeroverzicht van het hele  jaar aangegeven is.Op deze statistiek was te zien dat  San Fransisco de maand september veel nevel  en bewolking heeft. Hebben wij mazzel gehad!  Welterusten!

 

Reacties

Chris en Jannie A long time ago

Wat een contrast! De natuur en dan dit.
Maar winkelen moet je toch ook doen in de laatste week, heb je er nog wel aan gedacht om een nieuwe koffer te kopen?
Goeie reis verder.

Netty A long time ago

Goedemorgen luitjes, leuk dat jullie zo genoten hebben van San Francisco. Het is inderdaad vaak nevelig langs de kust, dat hebben we aan de lijve ondervonden. Ook wij hebben uitgebreid van de spectaculaire zeilrace kunnen genieten op de NL tv. Die boten gaan wel 70 km per uur! Ze lieten ook nog een aantal spectaculaire ongelukken zien, want het is een zeer gevaarlijke sport. Hebben jullie ook dat leuke steile bloemenstraatje gezien waar je met de auto zigzaggend om de bloembakken naar beneden moet rijden, want recht naar beneden is te steil? Wij moesten dat natuurlijk met onze auto wel even proberen. Nog een aanrader: beslist nog een microbrewery bezoeken hoor voor een biertje, bijvoorbeeld in Seattle? Maar in een kleinere plaats kan ook natuurlijk. Geniet nog van de mooie kust, mooie bomen, nog een mooi nationaal park, indrukwekkende vernietiging van de ontploffing van Mt St. Helen enz. Kortom nog een mooie laatste week.
Groetjes Jaap en Netty

Janny en Gerrit A long time ago

Wij vinden het geweldig dat wij door jouw reisverslagen en prachtige foto's jullie reis tot zover hebben meebeleefd.Nog heel veel plezier in jullie alweer laatste vakantieweek en een heel voorspoedige reis naar het noorden.

Thea Peereboom A long time ago

Hallo luitjes
Ook ik haal weer even herinneringen op van deze leuke stad , hebben jullie nu niet gefietst ?
Wij hadden dat welgedaan was erg leuk en Sausolito was erg leuk om te winkelen.
Ik heb erg genoten van jullie verhalen in de tijd dat Eric weg was .
Geniet er nog even van en een goede terug reis.
Groeten Thea en Eric jan .

Pieter en Ellen A long time ago

Wat zien jullie ongelofelijk veel!! Gelukkig is alles opgeschreven.... Goede reis verder maar weer!

Wytze en Greta A long time ago

Ach ja, jullie laatste reisweek gaat nu in, dus geniet nog maar even heel intens van al het moois wat nog op jullie weg komt. Een hele goede tocht verder gewenst natuurlijk.
Groetjes, Wytze en Greta

André en Lies A long time ago

Leuk om al die herkenbare dingen uit San Francisco te lezen. Onze Karin woonde er ruim 3 jaar en wij vonden het een geweldige stad! Nog een fijne laatste week gewenst.

Dia en Norbert A long time ago

Geniet er nog van deze laatste week,wij hebben op afstand meegenoten.Goede reis toegewenst!Groet vanuit Goes en Ldorp.

Karin en Jan A long time ago

Wat geweldig om jullie verslag uit San Franciso te lezen. Heel herkenbaar allemaal! Ik krijg er heimwee van. Zo fijn dat jullie schitterend weer hadden. Dat kan wel eens anders zijn. Geniet nog van jullie laatste week.

Ria Milhous A long time ago

Het is steeds genieten als er een verslag van jullie komt. Ik reis in gedachten met jullie mee.
Goede reis verder en nog een goed tijd daar en voor straks een goede thuisreis.
Groeten Ria Milhous
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!