De reuzen in Redwood

Door Mattie de Viet - A long time ago

Hallo allemaal,

Vanuit een nat Salem de hoofdstad van Oregon, waar we gisteren in destromende regen aankwamen, een verslag van 2 dagen reizen langs de oceaan kust. Misschien voor jullie zachtjes aan een beetje saai. We willen jullie dit toch niet onthouden.
We zitten nu in onze laatste reisweek. Momenteel nog 1200 km van Vancouver verwijderd.
Weer heel erg bedankt voor zoveel reacties!
Hartelijke groetjes van het nomadenclubje JaJaLeMa
Veel leesplezier!

 

Reisverslag 18: 26 september 2013 van San Fransisco naar Fortuna.

Om 10.00 uur rijden we de Candlestick camping af, met prachtig weer en rond de 20 graden. We hebben op ‘t gemak ontbeten en opgeruimd. In de USA zit ook alles in plastic verpakt, dus van 4 personen is er dan ook snel heel wat afval. Ook de bergruimtes worden voor vertrek weer in orde gebracht .
Trutta doet haar naam weer eens eer aan, door zo laat te reageren, dat we  een afslag missen en een rondje extra doen. Ze heeft een route opgekregen, die naar we hopen niet al te druk is  richting de Golden Gate Bridge. Binnen 45 minuten rijdt Leo zonder problemen de brug over. We rijden een stukje via HW 1 in noordelijke richting langs de grote oceaan. Deze weg heeft zeker aan het begin een hoog haarspeldbochten gehalte en is bovendien behoorlijk smal. We hebben een mooi zicht op de oceaan, maar opschieten doen we niet. We zien het Golden Gate Nationaal recreatie gebied links aan ons voorbij glijden met moerassen en plassen die in  open verbinding staan met de oceaan. Een vogelrijk gebied. We zien allerlei watervogels, zoals  pelikanen, witte reigers, snippen en diverse eendensoorten. We denken een rij stenen te zien liggen, blijken het zonnende zeehonden en zeeleeuwen te zijn. Wat een leventje hebben die beesten!

Eenmaal voorbij het recreatiegebied rijden we via HW 12 naar Santa Rosa. Trutta krijgt een zoekopdracht die luidt: Safeway. Die wordt al snel gevonden. Voor de laatste keer wordt Apollo weer voor een week volgeladen met proviand. Een infuus voor Apollo regelen we bij de Safeway pomp. Het blijkt dat we op de Safewayclubkaart punten hebben gespaard die korting geven bij het Safeway tankstation. Dat is een verrassing, we hebben niet eerder zo goedkoop getankt. 2.90 dollar per gallon. Omgerekend 65 eurocent per liter! Na de verlate lunch rijden we met nog steeds schitterend weer richting Eureka via HW 101 Niet het Eureka waar we de Canadees-Amerikaanse grens overgingen in Montana, maar ook in Californië blijkt een Eureka te zijn! We passeren leuke Amerikaanse plaatsjes met op iedere hoek een kerkje. Rijden over groene beboste hellingen  en hoe noordelijker we komen hoe meer reuzenbomen - Seqouia’s we zien..We vinden een camping in Fortuna,  met de prachtige naam Riverside. We zien geen rivier! Het is 19.45 uur als we de camping oprijden. We hebben toch weer bijna 500 km afgelegd. Morgen op naar Redwood! Welterusten.

 

Vrijdag 27 september 2013: Van Fortuna naar Red Wood 3 States en National Park

We gaan vandaag voor de verandering weer eens bomen bekijken. Het zijn voornamelijk REUZEN van minimaal 60 en maximaal 100 meter hoog. De doorsnee varieert van 4 tot 7 meter, met een omvang soms meer dan 30 meter.

Om 10.30 u. rijden we de camping af met schitterend weer! Het is in de zon al dik 20 graden. Het is nog een goed uur rijden naar Redwood. Vandaag mag Apollo het rustig aan doen. Onze eerste stop is bij het Visitor Centrum Kuchel: info sprokkelen. Daarna lopen we naar de grote  oceaan. Vanuit het visitors centrum  afstand 2 minuten.  Het is een rotskust met veel dood hout op het zwarte zand. Jaco gaat pootje baden om het koude Pacific water te voelen. Er zijn ook nog enige surfers actief.  Toch wel iets lastiger dan op het Walcherse strand in deze hoge golven. We drinken oceaan koffie met cookies. We rijden door een Elanden gebied, hier Elken genoemd. We zien  verschillende Elken lekker grazen in het groene gras. Om 13.30 uur lopen we bij Prairie Creek door het geheimzinnige bos met de Coast Redwoods en de Giant Sequoia´s. De zon schijnt  tussen de vochtige bemoste takken en de varens.waardoor de reuzen sequoia’s een futuristisch aanblik bieden.

In Yosemite waren het grote Sequoia dendrons, deze zijn nog hoger,  wel 95 meter. Volgens info schijnt heel lang de kuststrook van zuid Californie tot Oregon vol gestaan te hebben met deze reuzenbomen. Deze bomen kunnen wel 3000 jaar oud worden.  De hoge leeftijd van de bomen wordt teruggevoerd op hun weerstandsvermogen tegen schadelijke invloeden. Het rossige hout stoot insekten af. Daardoor zijn er niet veel vogels in deze bossen.

Van de 19de in de 20ste eeuw heeft er een enorme kaalslag plaatsgevonden. Redwood was en is nog steeds een populaire  houtsoort voor meubels en vloeren. Gelukkig waren er `groene`mensen die dit proces een halt hebben toegeroepen. Je loopt met je neus in de lucht om de kruin te kunnen zien. We zien ook verschillende stukken muur begroeit met varens. Het blijken omgevallen reuzen Sequoia´s te zijn! Bij Klamath willen we  de reuzenboom zien waar je met de auto door kunt rijden. Niet met Apollo, die is oversized. Vragen ze voor ons als pensionado’s 1 dollar! Belachelijk! Doen we niet. Te toeristisch, ha,ha,wij als toeristen! We hebben al door een boom gelopen. Dat was al heftig genoeg. We rijden langs verschillende vochtige groene plekjes met woud reuzen, zien mooie oceaan views en horen de zeeleeuwen blaffen. We denken dat we er een paar in de oceaan zien (het zouden ook rotsen kunnen zijn)!

We zien de vuurtoren van Crescent, waar als het eb is naar toegelopen kan worden over een landtong. Vandaag rijden we om 17.45  uur de KOA camping in Crescent op. Dat is vroeg! Misschien kunnen we nog even lekker in de zon zitten. Ha.ha, we krijgen een plekje onder de………..bomen!  En die hadden we vandaag nog niet gezien! Licht aan en lekker binnen eten! Tot morgen, dan hebben we weer een echte ‘kilometervreet’ dag! We willen een stuk langs de kust in noordelijke richting rijden over HW 101 richting Eugene.Volgens info komen we langs de zandduinen van Oregon, die hier en  daar wel 150 meter hoog kunnen zijn. Wij willen die wel eens zien! Misschien oversized Domburgse duinen? Slaap wel, liefst snurkvrij!

 

Reacties

(o)ma Cathrien A long time ago

Hallo nomaden! hier een berichtje van moeders zelf!
we hebben een heel stuk van jullie reis in één keer bekeken! Alle foto's gezien, een prachtig en woest land was de conclusie!
Nog een goede reis gewenst en een goede thuiskomst!
hartelijke groeten vanuit Middelburg

Carine A long time ago

Ha globetrotters dat zijn nog eens bomen lijkt me best apart om er doorheen te lopen.
Ik wens jullie nog veel plezier en alvast een goede terug reis. groetjes, Cari Kangaroe
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!