Woensdag 12 juni 2013

Door Erik Jan Veldhuis - A long time ago

Van San Francisco naar Big Sur.

We worden wakker en zijn blij verrast, want het zonnetje schijnt al in San Francisco, hetgeen zeldzaam schijnt te zijn in de vroege morgen (we zullen het wel verdiend hebben), het is nog niet warm maar we kunnen wel lekker buiten ons koffietje drinken.
Rond 10 uur vertrekken we voor onze Highway 1, de mooie kustweg van San Francisco naar Los Angeles.
Om wat tijd te winnen besluiten we eerst een stuk over de snelweg te gaan. Het voordeel is dat wij dan ook nog door Sillicon Valley kunnen rijden en dat willen wij graag. Het eerste stuk rijden we over Highway 101: die ons via San Jose direct naar de Internet giganten  voert.

Bij de afslag,  blijken we direct op de enorme terreinen van Google aangekomen te zijn, we denken, heey fotoshoot gemist, maar er volgen er nog minstens 4 of 5. We zien ook de gebouwen van Microsoft, SFDC en Oracle (voor de insiders), en voor ons erg leuk om te zien hoe die lui hier “huizen”.

 Dan tanken we onze camper nog weer eens vol, en vervolgen onze route zo snel mogelijk naar Highway 1. Vlak na San Jose, als we al een tijdje aan het rijden zijn, kijken we elkaar aan, en vragen ons af: zal dit het zijn, 2 baans aan beide kanten en geen oceaan te zien. Bij een van de afslagen ‘beach access” besluiten we om maar van de snelweg af te gaan, misschien hoort dat zo, en ja we rijden minstens een kwartier en ja hoor de oceaan komt in zicht. We blijken aan te komen op een soort parking, waar we meteen 10$ entree mogen betalen om ons verlaat ontbijt te nuttigen. Er hangt nog een behoorlijke mist boven zee en de bergen direct erachter, maar in het zonnetje en goed aangekleed is het toch wel heerlijk, Nederlands strandweer zullen we maar denken en behalve een surfer is er verder niemand te bekennen.

 Terug op de snelweg, komen we al snel de afslag “17 miles drive”tegen, en net op tijd kunnen we de bocht nog maken, weer 10$ entree, maar dit blijkt een goede investering te zijn. We mogen met de auto door een privaat terrein  (vandaar de entree) met

prachtige vergezichten,

bulderende zee,

met ook hier waarschuwing voor eventuele Tsunami.

zonnende zeeleeuwen,

cypressen, levende en

dode cypressen, die er uit kunnen zien als een ....

en prachtige huizen en parken. Het is werkelijk een droom we vallen van de ene verbazing in de andere.

We besluiten de uitgang bij Carmel te nemen, een schilderachtig dorpje dat ons doet denken aan Hans en Grietje, allemaal mooi gekleurde huisjes met kleine ramen, en tuinen vol met gekleurde bloemen.


Terug op de snelweg 1, blijkt deze nu toch te veranderen in een 2 baans weg die al gauw berg op gaat en pal langs de kust. OOOOh ooh, denkt Petra, weer een bergroute, zij hoopte stiekem op een vlakke kust route, maar dat gaat iets anders worden.

We stijgen en dalen continue, met een gemiddelde snelheid van ongeveer 30 km per uur, bereiken we het plaatsje Big Sur, waar we gepland hadden te overnachten. Er zijn een aantal campings, maar ze liggen verscholen in de bossen op de heuvels die grenzen aan de oceaan. Dus nog maar wat langzamer rijden zodat we bij de eerst volgende kunnen stoppen. We hebben geluk, er is nog plaats, we hebben eerst geïnformeerd want er loopt, een zandweg steil naar beneden, en er kan maar 1 auto tegelijk op of af.  Geen full hook up, dwz, wel water en stroom, maar we kunnen ons “afwalwater”niet lozen, laten we dat nu toevallig ook niet in SFO gedaan hebben, dus het wordt zuinig aan doen met douchen en toiletteren!

We krijgen een mooi plek, vlak aan het riviertje, waar we meteen een heel mooie blauwe vogel spotten. Petra gaat toch douchen maakt het verslag en EJ maakt lekker het eten. Na het eten lopen we nog (even) naar boven want er blijkt WIFI te zijn, maar dan wel boven bij het restaurant, we kunnen we gelukkig via een trap  dus we hoeven niet in ski houding via de zandhelling naar boven.  Boven aangekomen, blijkt de WIFI helaas niet te werken, zelfs telefoonverbinding is al weer zeer moeizaam. Maar ja dat is het leven in de natuur, we lopen weer lekker naar beneden, gooien nog een blok hout op ons kampvuur, wat tijdens ons diner ook al brandde en EJ leert Petra ook nog een paar liedjes. Het is alweer  tegen elven voordat we in bed liggen.

Reacties

Erna A long time ago

Heerlijk zoals jullie ons op de hoogte houden.

Wil en Jan A long time ago

Oh wat een prachtige reis hebben jullie gekozen, goed voorbereid ook. Waar we nu wel erg nieuwsgierig naar zijn zijn de liedjes, die Erik Jan aan Petra geleerd heeft. Kennen wij die ook? Wij verwachten een privé concert! en misschien kunnen we meezingen. Kus en knuffel van mama en papa.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!