Dag 15 en 16: Capitol Reef en Arches

Door Jan Witte - A long time ago

Hoi Allemaal,

 
Vandaag weer een stukje vanuit de USA en dit keer van 2 dagen. Gisteren zijn we vertrokken vanuit ons Motel (Rim rock inn) om onderweg te gaan naar Moab. Onderweg komen we een nationaal park tegen "Capitol Reef". We rijden het park binnen en ondanks dat het een heel mooi park is, vinden we het toch minder dan de voorgaande dingen die we gezien hebben. Het kan zijn dat we verwend worden want op zich is ook dit weer een mooi park met veel kleurige bergen en een mooie "scenic route". We beginnen dit keer niet bij het visitor center want we denken ongeveer wel te weten hoe we het park door gaan (bovendien ligt dat midden in het park en hebben we al een heel stuk gezien voor we er zijn).
 
We komen eerst langs wat bijzondere rotsformaties: "Twin rocks", "Chimney Rock" en "The castle" (zie hieronder).
 
 
 Nadat we deze gepaseerd zijn komen we op een splitsing. Aan de ene kant een scenic route van 16 miles en aan de andere kant de weg door naar Moab. We besluiten om de scenic route te rijden en passeren "Fruita" een oud plaatsje waar vroeger mormonen woonden en fruit teelden in de Valley (waar de Colorado River doorheen stroomt). We rijden door en zien nog wat meer rotsformaties. We gaan zelfs nog een stuk off-road om de "Cassidy-arch" te zien (we weten tot nu toe nog steeds niet wat er precies mee bedoeld werd maar de route was wel leuk ;-)).
 
Op de terugweg stoppen we in Fruita waar een oud huisje staat (tegenwoordig museum en winkel). We lopen het huisje door en kijken wat naar de oude spulletjes en gaan dan door naar het winkeltje. We hebben inmiddels honger gekregen en worden blij verrast met versgebakken pie. We kopen er twee en gaan ze buiten op zitten eten. Gelukkig hadden ze ook een spork (wat vrij handig is voor zo'n taartje!).
 
 
Daarna besluiten we om door te gaan rijden naar Moab. We maken nog 1 stop bij oude rotstekeningen. Ook spotten we nog wat wilde dieren daar (ik stap bijna op een hagedis op de weg terug) en dan gaan we er snel vandoor. De route die we rijden is SAAAAAAAAAAI! De weg is alleen maar rechtdoor en dat zijn we inmiddels niet meer gewend. Het is dan net of je 2,5 uur in Nederland in de auto zit en iedereen weet hoe vervelend dat is ;-). Gelukkig heb je hier nergens last van files want dat zou het nog vervelender kunnen maken. We komen aan in Moab en checken in in ons "pet friendly" Motel. Omdat alle andere Motels pet-unfriendly zijn, zie je hier bijna iedereen met een hond (nou ja, ratten aan touwtjes!). Gelukkig hebben we er op wat geblaf en gekef na niet veel last van en we slapen lekker.
 
 
Vandaag staan we op en gaan we op jacht naar een ontbijt, want dat zit er niet bij in dit Motel. We belanden bij een Denny's waar Roos pecan banana pancakes eet en ik een steak and chees omelet. Erg lekker maar we begrijpen ook waarom de meeste Amerikanen moddervet zijn! Daarna gaan we "Arches NP" bezoeken. Zoals de naam zegt, is dit een park vol natuurlijke bogen en rare rotsen. We starten dit keer wel bij het visitor center waar we dit keer weinig nuttige tips krijgen. We besluiten dus maar op pad te gaan. Op het kaartje zien we dat het park uit 4 delen bestaat "Courthouse towers", "The windows section", "Fiery Furnace" en "Devils Garden". We starten bij Courthouse towers (wat de doorgaande weg is naar de andere 3 delen). Hier zien we hele mooie en raar uitgeslepen rotsen. Een deel heet "Park avenue" en het doet inderdaad wel denken aan Wolkenkrabbers (als je wat fantasie hebt ;-)). We hebben nog wat uitzichtpunten waarvandaan we de "La sal mountains" kunnen zien. Ze lijken heel dichtbij en het grappige is dat er sneeuw op ligt. Inmiddels is het bij ons een onaangename 94 graden F (oftewel 34 graden C!) weinig wind en weinig schaduw. We hadden het natuurlijk kunnen verwachten gezien de namen van de parkdelen...
 
 
We gaan door naar The windows en stoppen bij de "Balanced Rock". Deze rots lijkt een beetje een loopje te nemen met de zwaartekracht en het ziet er grappig uit. Schijnbaar slijt het onderste deel van de bergen sneller weg dan het bovenste waardoor zich dit soort rotsen en bogen vormen.
 
 
Door naar de bogen (want daarvoor zijn we hier toch). We vinden er 5 kort bij elkaar, waarvan we er naar 3 toe wandelen. Dit zijn de North en South Window en Turret Arch. Hieronder een foto van de South Window. Als je heel goed midden onderin kijkt zie je een roze stip (Roos), dit om aan te geven hoe groot de bogen zijn.
 
 
We besluiten om het Fiery Furnace gedeelte even te laten voor wat het is (dit schijnt later op de dag mooier te zijn) en rijden door naar "Devils Garden". We stoppen bij de sand dune arch (waarvoor je door heel mul zand moet ploegen, gelukkig wel in de schaduw). Inmiddels zijn we flink opgewarmd en zijn we het lopen redelijk beu (niet te doen met die hitte). We komen aan bij Devils Garden en voor elk uitzichtpunt moet je daar minimaal 2 mile lopen. We besluiten dat niet te doen maar om even wat te drinken in de lekker koele auto (YES, Airco!). We keren terug een gaan naar de uitzichtpunten van Fiery Furnace en Salt Valley Overlook. We ontdekken dat we inmiddels flink verbrand zijn (bij allebei de kuiten flink rood!) Au, au, au. Er staat gelukkig nog maar 1 punt op het programma en dat is de "delicate arch". Dit is HET punt van het park, dus die kunnen we echt niet overslaan. We hebben de keuze tussen 3 wandelpaden: 91 meter, 800 meter (bergje op) of 4.8 KM. We besluiten voor de gulden middenweg te nemen en  we gaan bergje op. Het uitzichtpunt is best mooi maar het was vast beter geweest als we de lange route hadden genomen (dan kun je tot onder de arch komen).
 
 
Dat doen we dan lekker volgende keer wel, we hebben het allebei enorm gehad. Verbrand, plakkerig en bah! We rennen die berg af, springen in de auto en rijden terug naar het motel. Lekker op de kamer met Airco. Arches is echt een geweldig park, ik vind het een van de leukste parken die we tot nu toe gezien hebben. Overal waar je kijkt is het mooi en niet alleen de punten die aangegeven staan zijn leuk. Ook heeft alles heel veel kleuren en ik zie hier alleen maar "artist palette" en dan veel groter en mooier (zie Death Valley foto).
 
Helaas moeten we ook weer wat spullen wassen en nadat we dat doen gaan we op zoek naar wat te eten. Het is inmiddels een uur of 8 en we vinden een plaatsje bij de plaatselijke Mexicaan die ons eten aan tafel in de fik steekt (leuk, leuk, leuk en vooral erg lekker). Nu nog even wat lezen en daarna lekker slapen.
 
Morgen gaan we door naar Mesa Verde maar waarschijnlijk gaan we eerst nog wat in Moab doen.

Reacties

Rebecca A long time ago

Leuk stuk weer!
Je kuiten zal je met dat verbranden wel extra goed voelen!
De foto waar Roos een roze stip is heb ik goed extra moeten bekijken hoor, haha!
X

Ma A long time ago

goedemorgen, hier eindelijk ook zomer, ben gisteren ook verbrand, dus goed smeren Roos.
weer prachtige plaatjes, nog 1 week te gaan.

xx Pa en Ma

Lonneke A long time ago

Ik zie roos, A.K.A de roze stip, niet!!
Wel fijn dat dit park goed in de smaak viel. Niet handig dat er niet bij vermeld stond dat je de lange route moest nemen om bij die boog te komen.
Xx

Lonneke A long time ago

Oooooh ik denk dat ik Roos wel zie! IK HEB JE GEVONDEN, ROOS!

Sharona A long time ago

Met me brillie op, en me neus bijna tegen het beeldscherm, maar ook ik heb Roos gevonden!

Jan Witte A long time ago

Jeej! Gelukkig hebben jullie me gevonden! :D
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
11 en 12 december: online infodagen met webinars, live Camper Q&A én persoonlijke adviesgesprekken (Zoom)
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!