Over de Tioga Pass

Door Klaas & Nanda Knobbe - A long time ago

24 juni 2013.

Vandaag is het wat bewolkt en dus nog vrij donker als we wakker worden. Naast ons staan allemaal tentjes met kinderen, een of ander schoolkamp. Ze hebben zich vannacht keurig gedragen. Onderweg naar Yosemite begint het wat te motregenen, Goed voor de bosbranden. Gelukkig rijdt Klaas weer, de weg blijft eng en kronkelig en wordt nu ook nog nat. In het park gaan we de Tioga-road op. Deze weg is lang niet altijd open. Het is een hoge pas tussen twee bergruggen door. Negen maanden is de weg afgesloten. Alles ligt dan dik onder de sneeuw. In april begint men pas met sneeuwruimen en in september is het bijna weer afgesloten. Tenminste  in die periode mogen wij er met de gehuurde camper niet doorheen. Het sneeuwruimen is gevaarlijk want alles ligt onder de sneeuw, de weg is niet meer te zien. Vandaag hebben we ook foto’s gezien van de situatie in april 2010, in een bezoekerscentrum lag de sneeuw tot aan de dakgoot. Datzelfde bezoekerscentrum haalden we vandaag informatie weg. Ongelooflijk.

Het is een mooie route, omhoog en steil en redelijk smal. Ik rij dus weer niet! Jammer genoeg regent het wat harder, de mooie vergezichten missen we. Wel zien we de regen verdampen op de rotsen en als damp omhoog gaan. Heel apart. Toch stelt de regen niet veel voor, in de ramen van auto’s die ons tegemoet komen kunnen we de zon alweer zien. Onderweg luisteren we naar de mooie CD’s met Amerika als titel. Leuke nummers Teatske, bedankt! Op verschillende plaatsen stoppen we. Veel meertjes langs deze route. Langs de Tuolumne meadows (weiden) maken we een wandeling, motregen, wel een schitterend landschap. Voor ons steken 4 herten over, een met gewei. Halverwege staat een klein grondeekhoorntje naar ons te kijken. Mooi beestje, fotogeniek. Kan zo door naar Hollywood want hij bleef mooi zitten.

Bij het bezoekerscentrum parkeren we weer. Hier lopen we naar de soda-bron. Inderdaad rechtstreeks uit de aarde brubbelt water naar boven. Veel dieren komen hier drinken er zitten speciale mineralen in. Het is ook ijzerhoudend want het is rood.

We lopen door en krijgen een bui op de kop. Dat hindert niets, zijn we op gekleed. Ineens staat Klaas bij een boom waarin in een specht haar jongen voert. Een prachtig gezicht. Blijven we een poosje bij staan kijken, en dan lopen er 2 herten achter ons langs. Natuurlijk knipt Klaas de nodige bloemen op de foto. Hij zegt dat ie hele kleine lupinen ziet. Volgens mij niet mogelijk, maar dat is het dus wel. Knap hoor! Maar ik zie ook wat, op de grond, een dubbeltje (dime). Dat is de winst weer van vandaag. Verder gaan we en langs een rivier maken we nog een mooie wandeling, steeds water wat snel over de rotsen gaat, breder en smaller wordt. Weer terug op de parkeerplaats zien we een ranger op het paard aan het controleren. Er schijnt speciale politie-afdeling voor Yosemite te zijn. Het is een goede zaak dat ze alles wat in de gaten houden. Het laatste stukje van deze beroemde weg rijden we. Hoog, hoger, hoogst, het hoogste punt is 9945 foot is 3.3 km hoog. Dit is ook het einde van de route en we zijn nu ook uit het park. Het is weer donker en terwijl we alweer afdalen verandert het weer helemaal, blauwe lucht en zon. Doorrijdend nog meer zon. Heel gek, je komt dus in een andere vallei en daar is het totaal anders. Ook de begroeiing. Is hier dus lang niet zo mooi als aan de andere kant. We moeten op tijd bij de camping zijn dus gaan we door. Plotseling een heel blauw meer, Mono-lake. Bijna onecht, zo blauw of het meer is. Camping is er vlakbij.

Wat weer een prachtige dag hebben we gehad.

Reacties

Stoffel en Sjoukje A long time ago

Ja, dat kan ik me voorstellen dat het een prachtige dag was.Groeten van ons.

Fedde & Teatske A long time ago

Goede scherpe camera hebben jullie zeg! Zijn prachtige foto's, jullie hebben elke keer wel 'mazzel' dat jullie zoveel dieren zien! :-)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.