Cool op de Coulee-dam.

Door Klaas & Nanda Knobbe - A long time ago

14 juli 2013.

Op deze dag willen we graag naar de Coulee-dam. Het is een flink eind rijden dus we gaan vroeg op stap. Het is zondag en veel amerikanen gaan genieten van hun vrije dag, maar die gaan niet naar deze dam. Het laatste stuk ernaar toe is vrij eenzaam, weinig verkeer. Buiten Spokane veel akkers met graan, zover het ook reikt. Mooi gezicht die glooiende graanvelden.

Later wordt het dor en droog. Hier groeit bijna niets meer, alleen maar dor gras en verdroogde struiken. We rijden achter een auto met opbouw aan, duidelijk eigen fabricaat. Als we bij de dam zijn en op de eerste parkeerplaats staan, staat diezelfde auto achter ons. Met een Nederlandse nummerplaat! Kan dat? Ja, dat kan het zijn Ton en Anneke nogwat en die hebben op de buitenkant van hun camper staat waar ze allemaal geweest zijn. India, Venezuela, Antartica en nog veel meer. Natuurlijk raken we aan de praat en ze vertellen heel enthousiast. Toch lijkt zo’n trip ons wat te veel van het goede. Wel hebben we hun website gekregen en die zullen we zeker volgen. www.tonenanneke.waarbenjij.nu De dam in de Columbia-rivier is gigantisch. Ontzettend veel beton is hier voor gebruikt. Het project is opgezet in de crisisjaren als een soort werkverschaffing.  In de Columbia-rivier zijn veel meer dammen gebouwd, allemaal voor energie en watervoorziening. Deze dam is de grootste die in deze rivier gebouwd is. We zijn in het informatiecentrum geweest en hebben een rondleiding gehad. Daarvoor moest je wel akkoord gaan dat je door een detectiepoortje moest gaan.

Na 9-11 zijn ze hier erg streng in. Dus Klaas moest de riem afdoen en alle zakken leegmaken en ik horloge af en alles inleveren. Het was de moeite waard, alles was groot, er wordt heel veel stroom opgewekt maar de hoofdzaak is water voor bevloeiing van het achterliggende land. Dat is wel  nodig ook, want op de heenweg was het hartstikke droog en dor in de heuvels. Voor de werkers aan deze dam is een apart dorp gebouwd, dat staat er nu ook nog. De dam is 550 feet hoog en 5223 feet lang  en leverd 6809 megawat (Hoover Dam 726 en 1244 feet 2078 megawat) Op een groot uitzichtpunt hebben we onze lunch gehad en daarna op naar de volgende plaats. Langs de irrigatie meren rijden we nu richting Ephrata. Dat ligt vlak bij het Moses-meer, bekende namen en zeker op zondag. Een afwisselend landschap met nu en dan wat veeteelt en later landbouw. We stoppen bij drooggevallen watervallen, Dry Falls en kijken even rond. Heel apart, midden in het land, net of er een grote scheur in de aarde geweest is waar vroeger water doorheen stroomde. Verder rijden we naar Ellensburg en het gaat weer behoorlijk omhoog. Hier staan veel windmolens, plaats genoeg hier en in dit gebied wil niets groeien dus staan ze hier prima. Het is hier zo hoog dat de camper soms moeite heeft om boven te komen. En als je dan boven bent…..een totaal nieuwe wereld. Oneindig ver kun je zien en vooral de pas gemaaide stukken land en de stukken land waar goudgeel graan op staat zijn een lust voor het oog.

Regelmatig stoppen, kijken en foto maken. Ook veel drinken want het is warm, 87 Fahrenheit dus bijna 30 graden Celcius. Bij de rivieren en meren die we tegenkomen zijn veel mensen met motorboten en jetski’s op het water aan het genieten. We komen ze aan het eind van de middag tegen, speedboot op de trailer, dikke bb-motor erachter en op weg naar de thuisbasis. De plaats Yakima is onze overnachtingsplaats en we vinden gelukkig een plekje op een camping daar. Lekker in de schaduw onder de bomen, we treffen het

Reacties

Stoffel en Sjoukje A long time ago

Wat zien jullie veel, daar kan geen vakantie tegenop. Maar lekker genieten. Groeten van ons.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Nieuw! ViaTioga: reizen op maat binnen Europa. Boek nu en gebruik je Coronavoucher.
Bekijk de reizen
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!