Van Bryce naar monument valley

Door A. Hobbel - A long time ago

Lieve allemaal,

Vrijdag 2 mei hebben wij een van de bijzonderste natuurwonderen, n.p Bryce bezocht. Bryce Canyon is ondanks de naam geen kloof, maar een verweerde kant van de Pink Cliffs, een vijftig of 60 miljoen jaar oude roze rode formatie van het Colorado plateau. het gesteente bestaat uit fijnkorrilige zachte sedimenten, afgewisseld met harder kalksteen en dunne lagen minder gevoelig lei-en zandsteen. als gevalg van de diverse samenstelling loopt de snelheid van de vwewering uiteen, waardoor de voor Bryce kenmerkende hoodoos tot stand komen- byzonder gevormde punten, torens en naalden, met verschillende kleuren, die dit geheel tot een doolhof van overweldigende schoonheid maken. We hebben daar enkele schitterende wandelingen gemaakt. Vermoeid van alle inspanningen en indrukken liggen de meesten voor 22.00 uur wel op bed.

Zaterdag 3 mei was een reisdag naar Moab, een lange reis van totaal ca 475 km.

We reizen door een achtergebleven gebied. veel later dan de rest van Utah deed in deze straak de 20e eeuw zijn intrede. De op deze wild romantische landstreek afwaterende Escalante rivier werd als laatste rivier op het grondgebied van de vs in 1872 ontdekt en verkend. De weinige kolonisten die zich hier aan het eind van de 19e eeuw als veehouders en landbouwers vestigden waren voor alle levensbenodigdheden volledig op zich zelf aangewezen. De enige asfaltweg in dit gebied werd pas in 1972 aangelegd.dit is de prachtige scenic byway 12, de weg die deel uitmaakte van onze route.  Helaas konden wij de historische plek hole in the rock niet bezoeken omdat je daar uitsluitend via een onverharde weg kunt komen en dat is met huurcampers niet toegestaan. In 1879 vertrok een groep mormoonse kolonisten  uit Panguitch in de hoop een nieuwe nederzetting in Z.O. Utah te kunnen vestigen. Ze hadden 6 Weken voor deze reis met huifkarren gepland maar het werd 6 maanden van oktober tot maart. Het is onvoorstelbaar wat ze al niet moesten ondernemen om deze, beroemd geworden tocht te kunnen volbrengen. Bij de 600 mtr diepe kloof van Clen Canyon moesten ze halt houden. Zij waren echter voor geen kleintje vervaart en besloten met dynamiet een uitsparing in de rotsen te forceren  en een primitieve weg naar beneden te maken. Met touwen is toen de hele handel naar beneden gekomen. Deze pioniersmentaliteit heeft Amerika gemaakt wat het nu is

Tot nu toe is het een prachtige reis. Wij verbazen ons elke dag opnieuw over alles wat we zien, het is niet in woorden uit te drukken en ook niet in plaatjes te vangen.

Wat is God groot, ook in zijn schepping. 

De onderlinge sfeer is fantastisch en iedereen gaat met iedereen om.

Maandag 5 mei zijn we verder gereisd naar n.p Arche. Nergens ter wereld komen zoveel natuurlijke rotsbogen voor als binnen de grenzen van Arches n.p. Daarnaast ook allerlei grillige rotsformaties. We hebben overnacht op een campground met de vreselijke naam, Devils garden. Ook in dit park mooie en vermoeiende wandelingen genaakt. Maandag avond werd er door een parkranger, buiten in het amphitheater, een diaserie vertoond over de in dit park levende coyote

Vandaag, dinsdag zijn wij verder gereisd naar het gebied van de Novajas, Monument valley. De hele dag heeft het heel hard gewaaid en op dit moment waait het nog steeds hart. De rotsen en ook het zand is hier roodbruin, met als gevolg dat wij er nu allemaal ook uitzien als roodhuiden, past best in dit indianen gebied.

Hartelijke groet,

ajh

Reacties

Ome Jan A long time ago

We lezen van de enorme variatie die jullie reis tot een groot succes maken. Tegelijk: 'God of Wonders' Fijn ook, dat de onderlinge verhoudingen binnen de groep zo goed zijn. Nog een fijne tijd toegewenst. Bedankt voor de verhalen !

Gerrit en Betsy Vlaanderen A long time ago

Bedankt voor jullie reisverslag!! Ellis vroeg of ik door wilde geven dat zij deze mails niet krijgt. Ik stuur ze nu door , misschien kun je nakijken hoe dat komt. Gr. G en B

Hans, Yvonne, Marije en Juliette A long time ago

Mooi geschreven! Leuk om zo op de hoogte te blijven van de reis. Fijne tijd met z'n allen!

Pieter,Judy,Timo,Dennis en Ilse A long time ago

Fijn dat het zo goed gaat, en leuk om te lezen dat jullie zoveel meemaken en zien!

Fijne reis nog verder en geniet ervan met zijn allen!

Aafje en Piet A long time ago

Bedankt voor het verslag. Op deze wijze genieten wij ook mee.Zojuist Leen en Willie uitgezwaaid. Gaan naar Noordwijk met hun caravan voor een week.De hart. gr. van Mattie die met Ria een paar uurtjes op bezoek is. Hoopt nog een keer contact te hebben. Jullie hadden wel ongenode gasten (mieren) in huis, zijn wij aan het bestrijden. Geniet met z'n allen en een hart. groet aan allen.

Cok en Matti A long time ago

We krijgen bijna spijt dat we niet meegegaan zijn, maar genieten jullie er maar van
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Infodag zat. 18 jan @ Zwolle
Deep South, Florida, Zuidwest-Amerika en West-Canada
Meld je gratis aan
20 oktober: Roadshow in Breda
Zuidwest-Amerika, West-Canada en camper!
Meld je gratis aan