capitool reef - arches - monument valley -canyon de chelly

Door Nel van de Ven - 07-06-2014 06:01

Zo, even geduurd, was ik net aan de gang, zie ik mooie vogels, zijn er veel hier zegt iemand, ja dan er op af, zie 5 soorten waaronder een hele mooie blauwe, helaas in de schemer. Bij de arches, de natuurlijke bogen nog laat bij een hele mooie en we zijn ook hondsmoe, al dat moois, diverse landschappen, euforisch word je er van, zou n lsd trip kunnen maar het zijn wel echte beelden. En het is elke dag heet, 33  tot 38 gr en dat mat ook af. Koelt s-nachts wel goed af maar om 21:00 is altijd nog boven de 30.

2 juni; van bryce naar capitool reef  over de hw 12 wat een verrassende weg door de dessert, rode steen valleien, met zijn 1 billion dollar weg waarmee in 1926 is begonnen. Dwars door het witgele / oker gesteente plateau,s . Keren bij Boulder, zomaar ergens een paar huizen om voor koffie en wat te eten en dat heeft zo moeten zijn. Rijden weer weg en meteen in de file achter 300 koeien die over de weg gedreven worden naar de weides in de bergen. Cowboys te paard met lasso, vrouw met klein  kind, n manneke van njaar of 5-6, meiden , buren en familie helpen de rancher. De witgele woestenij is al veranderd in vlaktes licht glooiend met de struiken, de pollen. Bij western films zie je als droge bollen over de prairie tollen. In Torrey ons zowat nieuw motel acherkant de weilanden met paarden en die vogels.  Meteen door nat park capitool reef  rode, donkerrode wanden in allerlei   formatie, grillig en sierlijk, rijden een onverharde pad in door de smalle kloof, hele hoge, nekkramp hoogte, steile wanden haast opgesloten . Ja, Leo google earth  kan het prachtig laten zien, ik kan het niet onder woorden brengen, wij zijn er kapot van, telkens die verandende adembenemende vergezichten. Spot nog een marmot. 

3 juni; naar Moab nat park Arches. Weer de hele lange stukken rechte weg door misschien voor andere saaie leegtes, niet voor ons. Na Hanksville links af naar het state park, de Goblins, weer wat nieuws.  Als trollen en kabouters  staan in n vallei de rode zandsteen formaties door erosie zo meesterlijk mooi gevormd of nog vervormd worden want  door de weersomstandigheden.  Moab is best een grote plaats, veel drukte niet meer gewend. Ons hotel net buiten de stad. Naast het gebouw met zijn bijna volle parking een hele smalle strook bossache, vrij open en daar zitten of staan zeker 6 elken, herten. Schichtig maar blijven verstild tussen de boompjes staan, ik heb het idee dat ik de enigste ben van al dat logeervolk hier die ze ziet.

4 juni; nat park Arches. En weer iets nieuws door erosie gevormde bogen, de arches . De delicate arche staat op het kenteken van Utah. Al heel vroeg het park in naar de delicate arche, helaas parking is al vol, de wandeling ernaar toe is 4 km visa versa. Rijden door naar n punt waar we hem zien naar n korte wandeling helaas ver af. Landscape arches is ook prachtig, wel druk omdat t n korte wandeling is over n goed pad. Ik loop nog door naar de double arches, veel minder druk ik ook heftige route, over n smalle rotsplateau, vrij steile stukken over smalle bergrug met de steltes weerszijde en nergens voor de marking route geklieder met al die verf of bordjes, steenhoopjes door wandelaars en goed kijken  en zo hoort het. Er is een weg door het park en die is prachig, je passert de balancerock, op n kegel n bol rode steen. Spot n haas en n gravende hagedis/lissart. na t avondeten rij ik naar de parking voor de delicate arche, het is 19:00u en met geluk n plekje. Met mijn tempo stoemp ik de berg op, over n brede hellende rotsplateau, n smalle pad langs de steile bergwand met links n ontiggelijk diep gat. En dan ineens die arche voor je snuivert, wauw. Vele wachten op de zonsondergang, langzaam sluipt de schaduw naar de prachtige boog tot die aangeraakt wordt. Iedereen wacht in stilte, met allerlei camera,s. Een irritant stel ergens uit azie gaan telkens  onderin bij de boog staan om weer de zoveelste foto van elkaar te maken, zeer irrie, er wordt dan ook gejoeld, go5 feet back oftewel mieter maar naar beneden . Ondertussen 21:00 u ga terug gaat schemeren en nog komen er mensen naar boven. En zo komt het dat ik geen zin maar had om te schrijven. 

5 juni; naar Monument valley, komen nu terecht in het land, reservaat van de Navajo,s dorre vlaktes met her en der ergens in dit niemandsland huisje, stacaravan met vaak n hoop zooi eromheen. Paarden zwerven door de barre struiken op zoek naar wat eetbaars. Bij Bluff is een bezoekerscentrum met n openlucht museum over de 1e kolonisten, mormonen, die zich hier na n barre helse tocht door diepe kloven zzich hier vestigen. In de houten vierkante hutten staan nog despullen van de oorspronkelijke families. Monument valley via de hw 163 zie je het landschap waar je elk moment John Wayne kunt tegen komen. De butte door erosie gevormde vrijstaandesmalle hoge rotsformaties. Staan ook op n pakje camel sigaretten denken we maar weten da nie zeker, we roken nie vandaar.    Een klein stukje rijden we de zeer slechte zandpad in tot de 1e 3 butte, de west, east en merrick butte. We gaan niet verder mag ook niet volgens huurcontract, maar klein stukje stout mag wel, te diepe gaten voor onze chevrolet op lage sportbanden. Ga douchen dan bij receptie fotos proberen te plaatsen. 

Reacties

Wil 07-06-2014 06:59 {{button-21378}}

Ja maak me gek wij moeten nog beginnen maar zijn er klaar voor lees jullie bericht nog net voor wij noordwaarts gaan , tot over drie weken we zullen allemaal genoeg te vertellen hebben.
Groetjes vanuit achteraf.

fons/Annek 07-06-2014 19:51 {{button-21403}}

Hallo reizigers,
We lezen nu pas jullie verhalen , wij kijken zelden op gmail , nu dus wel, en de telefoon vanFons kan ik niet zo goed bedienen: niet mee omgaan .
Maar jullie verhalen zij weer geweldig !! Dat was ook lang geleden voor jullie . Amerika moet ook wel erg .mooi zijn zo te lezen , rust en gedn mensen onderweg daar doe jullie het goed op.
Mooie vogels ja dat is om stil voor te gaan zitten , net als voor een hert , wij zijn op de camping , en zidn er bijna dzgelijks een rond struinen , daar kunnen we echt voor gaan zittzen om hem te volgen .
Ik lees verhalen over een pad omhoog l er keitjes , Nel loop nij daar ook of gaateer dan e en alleen . Ik ben heel erg bemieuwd hoe het je mobiliteit vergaat .er zit nog steeds iets in het vat voor jou en is nov steeds niet verzuurd !! Het is hier broeierig warm , ga koffie zetten , we zullen jullie verder volgen veel plezier en mooie avonturen mog liefs Fons Anneke
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan