Vrijdag 6 juni 2014

Door Annette Verhaaff - A long time ago

Overdag is het steeds heel warm, dik boven de 30 graden, maar ’s nachts is het behoorlijk fris. We zitten natuurlijk ook op een aardige hoogte van boven de 2000 meter.

De omweg die we vanaf Grants gemaakt hebben is ons tot nu toe nogal tegengevallen. Vanochtend willen we El Morro NM gaan bekijken en misschien kan dit bezoek de rit nog de moeite waard maken. We vertrekken tegen half 8 en zijn even later al bij El Morro. Als we er in rijden, staan we even later voor een gesloten slagboom en zien we dat het pas om 9.00 uur opengaat! Daar wachten we dus niet op. Dan komt de bemanning van het Visitor Center aanrijden. We hopen dat zij ons doorlaten, maar ze doen gauw, nadat ze er zelf door zijn, de slagboom weer achter zich dicht. Neeeeee, dat kan niet, it’s against the rules.

Dan gaat het richting Gallup, de rest van het landschap op deze detour is ook maar matig.

In Gallup, dat we in 2008 ook bezochten, wandelen we rond en herkennen enkele punten maar kunnen we ook een paar plekjes niet terugvinden. Het is een leuke plaats die bekend is vanwege de Indiaanse ambachtskunst,  je ziet er dus veel winkeltjes met deze kunst en kitsch.

Als we bij het Court House staan, komt er een groepje kinderen met twee begeleidsters aanlopen. Enkelen zijn verkleed. Een van de leidsters vraagt of ik met een tablet een filmpje van hen wil maken, terwijl zij een dansje doen, het is voor een opdracht van school. Nou dat wil ik wel. Ik vraag ze gelijk even voor mij te poseren voor een foto.

Van Fred kregen we de tip om ook een kijkje te gaan nemen bij het El Rancho Hotel. Een bekend hotel in Gallup, waar veel bekende Hollywoodsterren gelogeerd hebben. Bedankt voor de tip Fred, het was inderdaad zeer de moeite waard.

Als we er aankomen lopen, staat een medewerker van het hotel buiten. We vragen of we even binnen mogen kijken. Natuurlijk mag dat, hij wijst ons op een paar bijzonderheden en zegt dat we rustig ook even naar boven de galerie op mogen. Hij is duidelijk trots op zijn werkplek. We kijken uitgebreid rond, een indrukwekkend interieur waar we overal foto’s van de bekendste filmsterren die er ooit verbleven zien hangen.

Dan gaan we verder. Het is weer veel snelweg rijden vandaag, maar op de plaatsen waar het kan, rijden we de Route 66.

Een paar mijl voor de grens van Arizona is de Rocky Trading Post van de Navajo. Een geweldig mooie plek met veel roodgekleurde rotsen en voormalige cliff dwellings (rotswoningen).

Er staat een klein hutje met in grote letters Historic Route 66 erop. Ik loop in die richting, maar zie dat het bewoond is. Er loopt een man met een hond buiten rond. Als ik weer om wil keren, wenkt de man ons. We gaan er heen en hebben een leuk gesprek met hem. Hij is kunstenaar (beeldhouwer) en hij laat ons trots één van zijn kunstwerken zien. Ik durf het niet te vragen, maar vraag me af of hij in dat bouwvallige keetje woont.

Verder langs de weg zijn nog meer Indianenwinkeltjes, één in de vorm van een tipi tent.

Het is ongeveer etenstijd en we vragen in een restaurantje of ze frybread (Indiaans gefrituurd brood) hebben. We willen het graag een keer proberen. Ze hebben het niet, maar verderop langs de snelweg is een zaak waar ze het wel hebben wordt ons verteld. Daar stoppen we dus en zien een klein tentje staan waar frybread verkocht wordt. Het wordt klaargemaakt als een pizzabodem, maar in plaats van belegd en in de oven geschoven, gaat het de frituur in. Daarna komt er beleg op, zoet of hartig. Het is best luchtig en smaakt heerlijk, wat een ontdekking!

Dan rijden we Arizona in. In Holbrook gaan we eerst langs de camping om een plaatsje vast te leggen. Het ziet er prima uit.

Daarna gaan we naar het langgerekte centrum van Holbrook. Er zijn leuke typische R66 dingen te bezoeken, maar de topper hier is natuurlijk het Wig Wam Motel. Hier kun je een kamer huren in de vorm van een tipi, oftewel wigwam. Voor veel van deze tipi’s staan oldtimers.

In 2008 hadden we hier ook ergens een garage met het opschrift ‘Volkswagenwerks’ gezien. Er stonden toen enkele vreemd verbouwde volkswagens. We gaan op zoek en vinden hem inderdaad. Er is een man aan het werk en we vragen of we wat foto’s mogen maken. Nou dat mag hoor en we krijgen er weer hele verhalen bij. De man is gepensioneerd en dit is zijn hobby.

Hij laat ons binnen ook nog een paar van zijn projecten zien.

Buiten staat een grappige camper. Die stond er in 2008 ook al, maar nu zit hij veel beter in de verf. Hij laat ons deze camper van binnen en buiten zien. Hij gaat er ook echt mee op uit naar autoshows en is volledig ingericht. Ik mag even van hem achter het stuur gaan zitten.

Wat een aardige man, die zo uitgebreid de tijd voor ons neemt.

Op de camping is ’s avonds een barbecue, een zogenaamde Cowboy Cookout, waar je een maaltje kunt bestellen, daar maken we lekker gebruik van. Het smaakt heerlijk.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.