Twee dagen Vancouver

Door Hilda Top-venema - 27-06-2014 03:58


Kennismaken met een onbekende wereldstad is altijd een avontuur op zich. Er is zoveel om te ontdekken, om te leren kennen en uit te vinden.
Na twee dagen Vancouver kan ik zeggen dat we onze weg in de stad aardig hebben gevonden. Het openbaar vervoer gaat gemakkelijk, de plattegrond van de stad is overzichtelijk met al die rechte straten en blocks en we weten een beetje wat de gewoonten hier zijn.
Twee dagen rondstruinen in een stad is genoeg om een eerste indruk te krijgen. Wat een stad is het, Vancouver, zo groot, zo omvangrijk, zo'n smeltkroes van volken en culturen, zulke vriendelijke mensen, zoveel water in de stad en zoveel bergen er omheen.

Wat de meeste indruk op me maakt, is wel de bontgekleurde samenleving. Volken uit alle windstreken van de aarde hebben hier een thuis gevonden. Heel veel Aziaten wonen hier. Naast Engels en Frans tref je hier ook veel teksten (bijv. de aanwijsborden op het vliegveld)  in het Chinees (of Japans?) aan. In de bus, waar we veel gebruik van hebben gemaakt, zitten veel Aziaten. Bij Chinatown stappen ze uit om daar hun inkopen te doen.
Maar verder zijn ze ook overal. En dat lijkt hier heel normaal gevonden te worden. Misschien zouden wij als Nederlanders daar nog iets van kunnen leren.
Behalve Aziaten zijn er ook veel Spaanssprekende mensen en Indiase mensen.
Het is prachtig om al die talen om je heen te horen. En ook verrassend; twee Chinees uitziende vrouwen spreken Frans met elkaar. Die komen blijkbaar uit het oosten van Canada.
En dan zitten ook nog de toeristen van all over the world tussen. Ik vind het erg leuk om in de bus te luisteren naar al die verschillende talen en als het nodig is, spreekt iedereen Engels.

De mensen hier zijn beleefd, vriendelijk en behulpzaam. Ze spreken je gemakkelijk aan, willen graag weten waar je vandaan komt. In de bus maken jongere mensen meteen plaats voor een oudere die instapt (wij krijgen ook geregeld een plekje aangeboden. Blijkbaar vallen we ook in de categorie 'oud'). Mensen staan keurig in de rij en wachten hun beurt af. En als je als toerist even staat te twijfelen over waar je bent, is er altijd wel iemand die zijn hulp aanbiedt. Heel aangenaam.
Vandaag in de bus, onderweg naar het museum of Antropology scheurde een jongeman zo een pagina uit een map met kaarten om aan ons te geven zodat we onze weg bij de universiteit van de universiteit van British Columbia konden vinden.

Het antropologisch museum is misschien wel mooiste wat ik hier gezien heb. Er staan diverse grote totempalen van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners tentoongesteld. Metershoge bomen werden bewerkt met afbeeldingen en symbolen en dienden, bij de Indianen van hier, als pilaar voor  het huis. Als je bedenkt, dat het bewerken allemaal met de hand ging.... Het museumgebouw is van beton maar heeft wel dezelfde bouwtechniek gebruikt als van de oorspronkelijke volken. Mooi om te zien.

Verder hebben we in twee dagen de veel hoogtepunten gezien:
Grousemountain, een hoge berg, met kabelbaan te bereiken, met Grizlyberen en een houthakkersshow.
Gastown: het oudste deel van Vancouver, met gezellige winkels en restaurants.
Chinatown: met alleen maar Chinese winkels en restaurants. En de bijzonder Chinese tuin.
Granville Island: een eiland in een zeearm waar een wonderlijke mix van bedrijvigheid is. Een betonfabriek staat er naast een kleine zijdeweverij. Gezellige markt die veel publiek trekt.
De botanische tuinen: altijd leuk om waar dan ook de botanische tuinen te bezoeken.
Canada Place, waar de grote cruiseschepen aanleggen en waar de geschiedenis van Canada wordt uitgebeeld.

En verder zijn er nog zoveel indrukken: verschillen tussen arm en rijk, de zwervers en de mensen psychische problemen op straat, de mensen met heel ernstig overgewicht, het ongezonde voedsel en de megagrote porties, de grote auto's, het vele groen en de grote bomen. Teveel om allemaal te beschrijven. Morgen verlaten we Vancouver en gaan we naar de Rocky Mountains.

Reacties

Han 27-06-2014 07:13

Dank hilda voor je eerste verslag uit Canada!

Marja 27-06-2014 07:48

Het ziet er nu al prachtig uit en jullie zijn nog niet eens met de camper weg.

Neeltje 27-06-2014 07:51

Wauw. En bovendien in de eerste dagen al een grizzly!! Ben benieuwd naar het vervolg. Veel plezier in de Rockies.

Petra 27-06-2014 08:40

Geweldig! Wat een indrukken. En nu op stap met de camper. Heel veel plezier verder.

Marijke 27-06-2014 08:46

Fijn dat jim it goed hawwe, moai ferslach, hiele goede reis fierder!

siem 27-06-2014 08:56

Leuk om te lêzen.
Wy hawwe destiids Vancouver net helle. Ik begryp dat wy hiel wat mist hawwe.
IIk gean jim folgjen.

Rosanne 27-06-2014 11:53

Dat klinkt goed! Ook mooie foto's!

hetty en greet 28-06-2014 11:04

Hallo Hilda en Wijbrand,

De eerste klap is een daalder waard, zeggen ze. Wat geweldig. Wij zijn benieuwd wat er allemaal nopg gaat komen. Vandaag zijn wij terug gekomen. We hebben jullie tijdelijke bewoner ook ontmoet. Ik (greet) dacht wie rijdt daar nu de oprit op. Ik kijken en het was goed volk bleek later toen hij zich bij ons melde. Je ziet maar weer we houden het goed in de gaten. Hilda de zwarte bessen zijn rijp, mag ik ze weer plukken? tot hornes, h en g

Annegerrit 28-06-2014 18:51

Dat klinkt als een veelbelovende start, ondertussen ben ik verkast naar jullie residentie en heb de buren even op de hoogte gesteld. Wat fijn om hiernevens te kunnen zijn in al de hectiek. Een rustig eilandje in het groen, de garage is groatvol, (*_*)Thenx

Gonds 30-06-2014 10:00

Hoi, wat een leuke manier om ons op de hoogte houden. We reizen met jullie mee en we houden Harry op de hoogte..
Heel veel plezier en tot horens

Niek Santema 30-06-2014 20:36

Hilda en Wijbrand,
Bedankt voor het verslag. Leuk om jullie reis zo te kunnen volgen.
Niek.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze Reizigersbeurs in Zwolle.
Op zaterdag 23 maart of zondag 24 maart.
Kom zaterdag 15 juni naar onze Mini-Infodag in Zwolle.
Meer informatie