Weer thuis

Door Hilda Top-venema - A long time ago


Onze reis naar Canada zit erop. Sinds zaterdag zijn we weer thuis.
Wat was het een mooie en bijzondere reis.Het mooist was het overweldigende natuurschoon. De grootsheid, de afwisseling, de kleuren; echt fenomenaal.
Canadezen en hun cultuur zijn ons ook goed bevallen. Aardige mensen, belangstellend, hulpvaardig, rustig in het verkeer, relaxed; heel aangenaam.
De cultuur lijkt op de onze maar is tegelijk ook heel anders. De Canadese geschiedenis is recent. Dat uit zich in de cultuur. In de grote smeltkroes van volkeren is iedereen welkom. Wij vinden dat Groningers anders zijn dan Friezen, Nederlanders anders dan Belgen of Duitsers. In Canada zijn die streekverschillen veel minder aanwezig, terwijl het land veel groter is. Maar behalve wat schaarse Indianenstammen heeft niemand een eeuwenlange geschiedenis in Canada. Niemand kan zeggen de bewoners van ...... zijn zo of doen zo want iedereen komt ergens anders vandaag en brengt zijn eigen gewoonten mee.
In een restaurant kun je dat bijvoorbeeld zien. Gerechten alle diverse windstreken staan op het menu. Italiaans naast Chinees, Duits naast Thais. Eigenlijk best makkelijk.
We hebben meestal lekker gegeten in Canada. De porties zijn groter dan bij ons. Samen een gerecht delen? Niemand doet er moeilijk over. Fastfood is er nog veel maar je ziet ook de beweging naar 'organic food'. Leuk!
Veel is groot in Canada: auto's, caravans, campers, vrachtauto's, treinen. De wegen zijn er naar dat je met zulk groot materiaal kunt rijden; de afstanden vragen om grote vervoersmiddelen.
Hoe aardig de Canadezen zijn, een voorbeeld: we reden met de camper door Victoria en konden geen parkeerplaats vinden. Al vier keer hadden we hetzelfde rondje gereden maar nergens plek. Op een bepaald moment zagen we een parkeerplaats met nog veel ruimte, maar terwijl we erop reden zagen we dat er een wegsleeptegeling was voor auto's zonder vergunning. We zijn daar toch even gaan staan om op de kaart te kijken waar we dan wel konden staan. Een man kwam bij de camper staan en vroeg of hij kon helpen. Hij wees ons op de kaart een geschikte plek. En net toen we optrokken, kwam hij ons achterna gerend. We bleken op de parkeerplaats van de provinciale regering te staan; de man was daar werkzaam als politicus en bood ons zijn parkeerplaats aan. Hij kon zijn auto wel ergens anders kwijt. Tjeetje, dat was nog eens een aanbod. We waren er een beetje beduusd van, maar namen het wel aan. En zo stonden we even later met ons motorhome tussen de nette auto's van de politici. Onze nieuwe vriend Doug regelde met security dat we er net zolang mochten blijven staan als we wilden. Wij hebben een mooie middag in Victoria gehad.
Er is nog zoveel te vertellen over Canada maar het is eerst wel genoeg zo. 
Canada heeft ons hart gestolen en we hopen dat we over een aantal jaren er nog eens naar toe kunnen.
Alle mensen die onze belevenissen hebben meegelezen: heel erg bedankt voor jullie belangstelling!

 

Reacties

Rens A long time ago

Je hebt het mooi opgeschreven, Hilda, en ons goed op de hoogte gehouden. Dank je.

Niek Santema A long time ago

Hilda,
Welkom thuis.
Het zal best even wennen zijn.
Ik vond het erg leuk om dankzij jou, jullie belevenissen te kunnen volgen.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!