Yellowstone

Door Ludo Gijbels - A long time ago

Met pijn in het hart verlaten we Custer. Prachtig weer, prettige mensen en een heerlijke omgeving. Maar de verwachtingen zijn hoog gespannen. Yellowstone komt eraan.  Het is een heel eind en we hebben eigenlijk niet zoveel zin omdat in één dag te doen. We stoppen onderweg te graag. We hebben gehoord dat Buffalo mooi is en hier is een camping. Nu stelt Buffalo niet zo veel voor en het is nog vroeg. Dan volgt een scenic route. Dit gaat natuurlijk gepaard met heel veel uitstappen en rond kijken. Er zouden hier ook elanden zijn. Nu zien we echter zoveel jagers dat er totaal geen wild te bespeuren valt. Nu ja, wees eerlijk, wat zou je zelf doen als er op jou gejaagd werd.

Nu ja, direct na deze scenic gaan we een camping op en hebben nog tijd voor de was en plas. Het is ondertussen heel wat kouder geworden maar de zon is nog altijd van de partij.  Dat is als we in Cody aankomen wel anders. Koud, wind en een vieze druilerige regen. Nu gaan we hier toch de camping Pandorosa op. Een zuidelijke naam voor een noordelijk dorp. We bezoeken wat er te bezoeken valt. Wat moeten we anders met dit weer. We hebben vanop de camping toch even laten bellen of de wegen in Yellowstone open zijn. Hier zegt men immers dat als het in Cody regent, het in Yellowstone sneeuwt. Gelukkig zijn de wegen open. Het lijkt een aangename, weliswaar bewolkte, herfstdag te worden.

De Buffalo dam is een kleine stop waard. Als jullie hier ooit komen, ga dan even naar het toilet. Ik zou er niet direct kleine kinderen op zetten. Je krijgt zowaar hoogtevrees, dieptevrees of wat dan ook. Er gaat een dikke buis rechtstreeks naar onder. En onder is echt wel ontzettend diep. Brrrr.

Yellowstone kondigt zich weinig spectalulair aan. Er springen geen beren voor ons in, geen achtervolging van elanden door wolven, niets van dat alles. Ook de natuur is niet spectaculair. Zonder meer mooi maar je verwacht toch meer. Je ziet wel dat er hier een flinke brand heeft gewoed. Het meer is prachtig en hier zien we de eerste tekenen van vulcanische activiteit.  Hier is ook een rangerspost. De eerste keer dat we helaas kunnen zeggen dat vriendelijkheid ver zoek was. Einde van het seizoen?! We bekijken een eerste thermisch veld en zijn ook hier niet onder de indruk. De kleuren in Ysland zijn echt mooier.  We bezoeken de kloof en de mooie watervallen. Ook zien we weer buffels en om onze dag goed te maken, zwemmen deze speciaal voor ons even de rivier over. In Yellowstone West zoeken we een camping op. In het park is niets meer te vinden.

In alle vroegte vertrekken we richting Old Faithfull. We kunnen deze lus niet volledig doen door wegeniswerken. Maar vanuit de West zijde komt die nu mooi uit. Samen met de halve Aziatische wereld kijken we met plezier naar de uitbarsting. Dit blijft toch mooi. We gaan direct erna het thermische veld bezoeken. Overal liggen vlonders die het wandelen aangenaam maken. Heel veel is zelfs te bereiken met rolstoel. Een pluim. We hebben trouwens zwaar bewolkt koud weer maar het blijft droog - gewoonlijk toch. Als tegenhanger van de moddervelden vinden we de locatie hier veel mooier dan in Ysland. Overal waar je kijkt, zie je rook. Het is een irreële wereld. Heel mooi en heel apart. We zien de Grand water en stoom de lucht inblazen en hebben zelfs het geluk dat de Castle zich van zijn beste kant laat zien. Dit gebeurt max 2X per dag. Onderweg richtign Madison stoppen we bij alles wat er te bezien valt. We krijgen als het ware een overload aan gijsers, modderpoelen en stinkende dampen. Je zit in een prachtige omgeving met duivelse allures.

De noordzijde is nu aan de beurt en dat wordt ongewild een avonturendag. Het is ijzig koud en hier en daar ligt sneeuw. We gaan onmiddellijk een pas op en hier gaat het niet helemaal zoals we willen. Er komt meer en meer sneeuw en de weg wordt alsmaar witter. Als we stoppen om even te controleren, schuift de mobilhome. Dit vind ik maar niks. We draaien om. In het bezoekerscentrum vertellen ze ons dat de weg van de andere kant ondertussen open is maar dat hij alleen een beetje modderig is. EEN BEETJE!!! We dachten dat de wegeniswerken gedaan waren en dat er hier en daar nog wat modder was achter gebleven. De weg was over hele stukken gewoon weg. We hobbelden voorzichtig verder en hebben onze mobilhome een beetje bijgekleurd. Hij gaat nu aardig op in het landschap. Gelukkig zijn de Mammoth Hot Springs de moeite. Er zijn wel eindeloos veel trappen maar met een beetje foetelen, lukt het wel. We beginnen met de onderste bekkens, gaan naar de volgende parking en doen daar weer een stuk en rijden dan naar de bovenste parking.  Aan de onderste parking houden trouwens een hele kudde wapiti's de wacht. Ook weer leuk. Helaas moeten we terug over dezelfde weg. Het is ondertussen aan het sneeuwen en ik wil echt het risico niet nemen om die pas over te gaan.

We stoppen in Norris. Dit is ook de moeite. Hier zijn wel trappen maar het is doenbaar. Bij de stoomboot hopen we natuurlijk dat hij spuit maar helaas.

In het dorp hebben ze ons gezegd dat er niet zoveel elanden in het park zitten - we hebben er inderdaad geen gezien. Ze sturen ons naar de grote bron. Een sprookjesachtige plek maar helaas geen mooses. We maken hier verder nog een mooie toer langs het aarbevingsgebied met het meer dat toen ontstaan is en de beverdam. Toch wel de moeite en vooral rustiger dan Yellowstone.

De laatste dag rijden we van West naar de zuidelijke uitgang. De zuidelijke kant kon beter. Als je Yellowstone uit rijdt, rij je Teton in. Dit kan je trouwens met hetzelfde ticket. Wij hebben een jaarticket. Dat is sowieso geen probleem

Stand elanden 0

stand beren 0

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor de webinars over een van onze populaire bestemmingen!
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!