dinsdag 16 september

Door Wout en Astrid - A long time ago

Vandaag zijn we van Jasper naar Lake Louise over de highway 93 gereden , dit is een van de mooiste bergwegen ter wereld, hij wordt ook wel de icefields parkway genoemd. Het traject is 230 km lang en loopt langs talrijke gletsjers , watervallen , meren en grandioze bergketens, door brede rivierdalen en donkergroene sparrenbossen.
De weg was niet vlak , maar zeer hobbelig en ongelijk. 
We gingen vroeg om pad , zo rond 8 uur, het eerste stuk reden we langs de Athabasca River, we we zijn gestart met een rondwandeling naar de Valley of the five lakes van ca 4 km. Het was nog koud , schitterend maar behalve een chipmunk geen wild gespot.
Na een bak koffie verder gereden en gestopt bij de Athabasca falls , een waterval die 12 meter naar beneden dendert.
Volgende stop zou Honeymoonlake zijn, jullie snappen wel waarom , maar helaas dat was al gesloten .
Onderweg kwamen bijna geen wild tegen , hoewel we hier veel over gehoord hadden.
Na een aantal stops kwamen bij de Athabasca Glacier aan , een gletsjer waar je op kan lopen of met een rusvoertuig naar boven kan rijden.
We vonden het wat tegenvallen , waarschijnlijk door de warme zomer zag het er niet zo indrukwekkend meer uit dat we ook naar boven wilden.
Wat we wel gedaan hebben was de parker ridge trail , een 5 km lange trail naar de top van de parker ridge waar we uitzicht hadden op de gletsjer maar dan van een hoogte van 2250 meter.
We zijn niet helemaal tot de top geweest maar tot waar we mooie foto's konden maken.
De Gletsjer is onderdeel van het columbia icefield een verzameling van een aantal (8) gletsjers, het smeltwater voedt de drie grootste Canadese rivieren( de Columbiarivier, De Athabasca en de North Satkatchewan river).
Wel bijzonder om daar rond te lopen in een t shirt.
Het volgende stuk was een aanschakeling van bergtoppen , meren en bossen. Af en toe een flinke helling , en we zijn inmiddels van het nationale park in Jasper in dat van Banff beland.
we missen de Mistaya Canyon.
Wat we wel zien zijn drie bergschapen , gelukkig ze staan op film en foto.
Het Peyto Lake was schitterend , we moesten een steil pad omhoog lopen maar werden beloond met een schitterend uitzicht, een blauw meer met bergen en gletsjers op de achtergrond. Er lagen hier nog sneeuwresten . 
Uiteindelijk beland in lake Louise waar we een plek op de provinciale camping hebben gevonden. het is een langgerekte camping aan de Bowriver ( helaas ook aan een spoorlijn) en waar we gelijk instructies kregen voor de beren . Er leven hier grizzlys en zwarte beren. Het kampeer gedeelte (tenten) is afgeschermd met een hek dat onder stroom staat. We blijven hier twee nachten..
Morgen willen we het meer gaan bezichtigen en ook een klein meer hier in de buurt, lake Moraine, wat heel erg mooi moet zijn , banff en Golden staan ook op het programma.
Het weer was weer schitterend , strakblauw en in de zon zelfs heel erg warm. We boffen maar voor het zelfde geld heb je sneeuw hier.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Nieuw! ViaTioga: reizen op maat binnen Europa. Boek nu en gebruik je Coronavoucher.
Bekijk de reizen
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!