Monument valley

Door H. Bruinsma - A long time ago

Woensdag 10 september
vanochtend werden we wakker met een strak blauwe lucht.We gaan vandaag naar Monument Valley.Dit gebied behoort aan de Navojo's. De tijd gaat vandaag ook weer een uur vooruit.Erg verwarrend allemaal.We moeten een 200 km rijden. De route is door een grotendeels wijds landschap. Je ziet op plekken huizen staan, dat je denkt wie wil daar nu wonen. Waar leven die mensen van? Je ziet dat het geen rijk gebied is, de huizen zijn klein en doen eenvoudig aan. Een gebied waaraan je kunt zien dat het leven er niet zo gemakkelijk is.

Als we de weg naar Monument Valley indraaien zien we in de verte de rotsen die zo typerend zijn voor deze omgeving.


Eerst naar het visitorscentrum, want we willen een jeeptour door het gebied doen. Wij gaan een tour van 2,5 uur doen. Een mevrouw, die hier is opgegroeid doet de tour.Eerst langs de Elephant Butte. De rotsen hebben allemaal namen. De namen zijn gegeven door allerlei mensen die monument valley hebben bezocht.

Vervolgens naar John Ford's point.John Ford is een filmregiseur die de vanaf dit punt veel John Wayne films heeft opgenomen. Ook de film "The lone ranger" met Johnny Dep is hier opgenomen, En nog veel meer films.

Wij rijden door en komen bij het huis van een Navajo die hier woont. Hier zien we ook de Hogans, de traditionele huizen van de navajo's. Je hebt een hogan voor de vrouwen, Die heeft de vorm van een iglo. Die van de mannen is kleiner, en dus gemakkelijker mee te nemen naar een andere plek.

We komen ook langs big hogan. Een grot met een groot rond gat in het midden. Als je tegen de wand gaat liggen en je kijkt omhoog dan zie je de kop van een arend, Onze gids  zingt nog een traditioneel lied voor ons in de grot. Mooi en een geweldige akoestiek.

De weg is slecht. Gisteren is er regen gevallen en dit heeft voor flooding gezorgd. Je ziet ook nog overal plassen en ze zijn druk bezig de wegen weer begaanbaar te maken. Onze gids kent het gebied, dus vind prima zijn weg. We komen bij een mesa waar nog restanten zijn van vroegere bewoning en waar nog petroglyfs op de wanden staan getekend.


De gids is ruim drie uur met ons op pad geweest, Hij heeft veel verteld en ons een kijkje gegeven in zijn leven en dat van zijn voorouders. Het was een geweldige ervaring. Petje af voor deze hard werkende mensen.
Op naar de camping. We krijgen een mooie plek met uitzicht op grote rotsen.

Morgen misschien even geen bericht. We gaan naar Grand canyon en internet is daar misschien een probleem.

Reacties

Wil Bruinsma A long time ago

waarom hoop ik toch dat jullie roadrunner en coyote daar tegen komen:P. met een paar mooie geschilderde tunnels

Hero A long time ago

Roadrunner weet ik niet, maar coyotes hebben ze hier zeker.
Onze gids vertelde dat de indianen honden opleiden die zelfstandig op pad gaan met een aantal schapen. Een groep van 10 schapen laten ze begeleiden door 2 honden. En die honden zijn vooral nodig om de coyotes op afstand te houden.

Tina A long time ago

Wil, je hebt helemaal gelijk. Ik verwacht hier ook een roadrunner. Dat krijg je van al die tekenfilms :-)

marieke A long time ago

Wauww prachtig dit.. en ook ik verwacht roadrunner ;)

Irene A long time ago

Ik beleef onze reis van 5 jar geleden als ik jullie verhalen lees. Prachtig
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!