Van Capitol Reef,via Arches, Monument Valley en Page naar grand Canyon

Door Bert Tervoort - 21-09-2014 04:20

21 september vertrekken we vanaf Ruby's Inn (sorry dat we geen gebruik hebben gemaakt van de western avond bij Ebenezer) richting Capitol Reef. Al snel is ook dit weer een rit die door alle soorten landschap voert, maar vooral gedomineerd wordt door het onvergelijkbare Colorado Plateau. Binnen de kortste keren zijn de veelkleurige bergen weer het allerbelangrijkste wat je door je autoramen ziet, er worden regelmatig filmpjes gemaakt tijdens het rijden, om maar niets te vergeten, of beter gezegd, om te helpen herinneren. Op een bepaald moment rijden we zelfs over een smalle bergrug heen!

We gaan naar Fruita campground midden in Capitol reef en vlakbij het visitor center. Eerst even bij Gifford House vers brood en cinnamon buns halen! Dit blijkt de allerleukste campground te zijn die we tot nu toe ( ik typ dit de 26e) hebben mogen gebruiken. Bovendien super goedkoop, 10$ per nacht ( zonder water of electra) en met volledig gebruik van de appelboomgaard. Dit is ooit door de mormoonse pioniers aangelegd als, je snapt het al, fruitboomgaarden. Er staan appel, kersen, perzikbomen en ook tamme kastanjes. Wat in het seizoen is, mag je plukken. Let wel even op, soms onder voorwaarden, niet alle tuinen zijn altijd toegankelijk. De herten ( Mule Deers) lopen door de boomgaard en campground en de wilde kalkoenen ( ook een kado van de mormonen) zijn evenzo totaal niet angstig. Na het uitzoeken van een plek ( even kijken wat vrij is, formulier invullen en geld in de envelop doen) gaan we via de scenic drive naar Capitol Gorge. Gelukkig kan onze RV wel de drive, maar helaas niet het onverharde restant aan. Toch bijzonder mooi! 

We krijgen s' avonds van de ranger een soort lezing met beeld in het auditorium langs de rivier over jager en prooidier en verdienen ook nog stickers voor goede antwoorden( net zondagsschool, maar dan leuk). In de inktzwarte nacht terug naar de RV, jammer dat we morgen weer verder gaan! Dit is de allergrootste aanrader voor iedereen die ooit deze kant opgaat en een overnachtingsplek zoekt.( zorg wel dat je op tijd bent!)

De volgende bestemming wordt Arches national park, nog steeds in Utah. Om hier te komen rijden we over ellenlange hoogvlaktes en bergen die eruit zien als burchten en langs bergen met zwart lavagruis met lichte kantelen. Echt, als je in Europa zoiets in de verte zou zien liggen, denk je; tjee, alweer een kasteel ruïne. Maar nee, dit is gewoon hoe moeder natuur het maakt. Waarmee je altijd weer versteld kan staan van wat de mens maakt, maar nog veel meer van wat de natuur geeft, dat is vaak helemaal onvoorstelbaar.

We willen eigenlijk graag op de campground in  Arches staan, maar dat is helemaal vol. We zoeken dus een plek in de buurt en dat wordt Moab, tussen Arches en Canyonlands in. Moab KOAB campground zorgt voor een warm onthaal voor een redelijke prijs (76$ voor 2 nachten, electra/water) en de desert chipmunks wonen in holen in de grond vlak voor de campsite. Leuk om naar de kijken, die watervlugge diertjes in de brandende zon. Omdat het inmiddels aan de late kant is, gaan we lekker vroeg eten ( wat is dat, tussen lunch en diner in? liner of dunch?). In ieder geval wordt het de Moab brewery met een enorme keuze van alles wat lekker is en...goed bier! Dat laatste is voor Bert, ik heb mijn hart verpand aan het Amerikaanse, zelfgemaakte, lemonade. Verder kijken we alleen nog wat rond in Moab (zo klaar) en vullen de voorraad aan bij de plaatselijke grootgrutter ( tuurlijk wel weer met een klantenkaart, dat is weer je eerste verdienste met boodschappen doen).

23-9 gaan we Arches verkennen, hier is o.a. Thelma en Louise opgenomen ( deels) en Indiana Jones and the last crusade (ook deels). Het is prachtig om te zien hoe hier door water, vorst, hitte, zout en de eeuwige beweging in de aarde zandsteen wordt vervormd tot kwetsbare natuurlijke boogconstructies. Ook hier weer dringt de vergelijking zich op met de door mensenhanden gemaakte boogvormen van bijv. Aquaducten of in kathedralen. Onvoorstelbaar dat dit op een natuurlijke wijze kan ontstaan.

de 24e gaan we op pad voor een lange rit ( vroeg weg) naar Monument Valley. Lange stukken hoogvlakte rijwegen zich aaneen, maar gelukkig daar komen ook weer wat bergen in zicht, eerst de Valley of the Gods, dit rijst ( lijkt het) zomaar uit de grond omhoog. En dan, in de verte, tekenen de contouren van de bekende bergen zich af, ja! Onze eigen cowboyfilm komt in zicht. Onderweg stikt het van de kraampjes van de navajo's die hun kunstnijverheid te koop aanbieden. We betalen entree voor 4 personen, aan 2 doen ze hier niet (20$) en het is indiaans grondgebied, dus de nationale parkkaart is voor het eerst onbruikbaar. Alla, ik was vroeger ook al voor indianen in de film, dus ze mogen van mij best wat verdienen. helaas valt het verder wat ons betreft erg tegen. Wij kunnen met de RV niet verder dan het visitor center ( valt mij erg tegen, qua tentoonstelling) en de indianen willen graag met je touren voor een klein kapitaal terwijl je wordt geroosterd door de zon. Nou ja, misschien hadden we ons er meer van voorgesteld, maar de rit erheen vonden wij mooier dan er werkelijk zijn ( de reis is belangrijker dan de bestemming?). We gaan door naar Page, in de buurt van Lake Powell en gaan hier twee nachten rustig aan doen (voor 55.40$ alleen water en electra). We bezoeken de Glen Canyon Dam ( immens en nu eens wel door mensen handen gebouwd), deze is nogal omstreden doordat ( kan je ook duidelijk zien) er wel erg weinig water aan de andere kant in de Colorado river stroomt. Maar dat wordt natuurlijk hevig bestreden in het zeer mooie en informatieve Carl Hayden visitor center, had niet anders verwacht. Je kan ook mee op excursie over de dam ( mij te griezelig). De volgende dag gaan we naar Horseshoe Bend, waar je mooi overe e bocht in de kloof over de rivier kan kijken ( niet zoveel water dus, maar wel spectaculair uitzicht), blij alsjeblieft bij de rand vandaan, er staan geen hekken en wij staan doodsangsten uit door al de mensen die zonodig spannende foto' s willen maken.

we maken nog een een rit door het Glen Canyon park en bezoeken Lake Powell en dat was het dan wel voor hier. Page bezit verder nog een behoorlijke bible belt, een flinke bocht met allerlei kerken van diverse geloven broederlijk naast elkaar. Gelukkig is het geen zondag en kunnen we dit aanbod overslaan...morgen? Op pad naar de Grand Canyon! 

 

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan