30 april

Door buurmanenbuurman go usa - A long time ago

Als we Moriarty verlaten zien we een oude postkoets en oude boerenkarren langs de weg staan, als historisch ornament voor een of ander bedrijf. Ze zijn aardig in verval aan het raken wat zonde is, het is erfgoed. Maar het argument hier in veel gevallen is geld. Dus.....

geen paarden erbij.

We hebben gepland om 380 mijl te rijden, dat zal ongeveer 6 uur duren, met enkele stops zal het wel 17.00 uur worden voor we er zijn.

Dat 'er' is Farmington, gelegen in het noordelijke deel van New Mexico. 
Op weg erheen slaan we bij Bernalillo, net voorbij Albuquerque links af en rijden een landschap in met aan de rechtse kant in de verte de uitlopers van de Rocky Mountains. Langs de weg liggen uitgestrekte vlaktes waarop keine struikjes en plukjes gras staan. Een droge aanblik. Dit is indianenland en dat zal het nog enkel dagen rijden blijven.

Vlak voor Farmington slaan we af naar Aztec. Daar liggen de beschermde en deels herstelde ruiines van een indianen nederzetting. Uit onderzoek is nog niet gebleken waar de gebouwen voor gebruikt werden, misschien een opslag voor voeding of deels een begraafplaats, een gemeenschapshuis, een handelspost,de Aztec hebben er zelf, zoals de gids vertelde niet gewoond maar een andere indianen groep. Sinds de jaren 1920 is het een onderzoeksgebied naar oude culturen. Er zijn veel voorwerpen gevonden ondanks de roverijen in de jaren ervoor. 

Eén gebouw is teruggebracht in zijn oorspronkelijke vorm, maar niet duidelijk is waarvoor het gebruikt werd. Feit is wel dat als je buiten omvalt van de hitte je binnen bijna en jas aandoet van de kou buurman. Erg mooi allemaal en interessant om te zien hoe ze bouwden. Het gebouw is rond met een plat dak. Zou rond bewust zijn? Dat vangt op een heel andere manier wind, regen en vooral zonlicht dan een gebouw dat vierkant is. Misschien nog niet zo dom van die jongens in de 11e - 13e eeuw.
Maar ja het verhaal gaat dat ze ook mensen offers brachten buurman, heb je dan een hoge cultuur of ben je dan onmenselijk wreed en stom.

Wij laten het achter ons en rijden door naar het hotel.

daar is nou die selfie stok voor buurman, handig he. hoeft jij het stuur niet los te laten.


 

 

Reacties

Titia A long time ago

Ik zie uit naar de tekeningen.
Buurmannen, we blijven genieten van jullie heerlijke verhalen en foto's.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Infodag 15 oktober: Special Guests uit Utah en extra presentaties
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!