Epiloog

Door M.A. Bunnik - 17-05-2015 20:06

Op woensdag 12 mei gesteld dat de komende dagen te weinig kopij zou zijn om het camperjournaal mee te vullen. Dat was wat voorbarig, onderweg op één van de drukste knooppunten hield ons eigen Tom Tom meisje het voor  gezien, waarschijnlijk vanwege onze kritiek op haar in het camperjournaal van 12 mei. Maar er was nog een Tom Tom van Road Bear merk Garmin aan boord die ons verder heeft geholpen, dat is zeker geen luxe in dit verkeer gekkenhuis.

Donderdag naar Santa Paula gereden voor de laatste overnachtingen. In het plaatsje zelf werd alle verkeer stilgelegd, de ronde van Californië kwam er aan, wat een spektakel is dat, nog nooit zoveel politiewagens en motoren bij elkaar gezien, een kopgroepje en na een paar minuten zoefde het peloton in een minuut voorbij met een snelheid  waarvan ik als oudere alleen van kan dromen, het is mijn vak gelukkig ook niet want dan leden we bittere armoede.

Hierna doorgereden naar de camping en ja hoor Ripluvius deed zijn naam eer aan, het begon te regenen, niet normaal voor deze streek, alle citrusvruchten -telers dansen om hun bomen van vreugde en ik krijg misschien een standbeeld. Als z.z.p er stuur ik liever een factuur maar weet nog geen adres.

Wat hebben we gezien deze reis? Veel eindeloze vergezichten, hoewel inmiddels wel bekend blijft het boeiend en imponerend. Veel natuurschoon waarbij je door de grootsheid je eigen nietigheid ervaart. Rijkdom en overvolle winkels, daar tegenover staat dat je mensen ziet met een stuk karton waar homeless of need help op staat. Wij kunnen dit niet op waarde  schatten. Zijn dit werkelijk schrijnende gevallen?   Ik moet altijd denken aan de blinde bedelaar in Italië die aan het einde van de bedeldag zijn bril afzet en in zijn Fiat naar huis rijdt.  Wel is bekend dat een deel van de Amerikanen meerdere banen heeft om het hoofd boven water te houden. Ook veel ex militairen die een trauma uit de oorlog hebben overgehouden en niet meer kunnen functioneren in de maatschappij. Ook leeft een flink deel van de Amerikanen onder de armoedegrens.

Ook op eindeloze vlaktes en ver van de bewoonde wereld vooral in de Indianen gebieden veel armoedige huisjes en bouwval gezien waarbij je je afvraagt waar leven deze mensen van? Wat ook opvalt is dat deze huisjes hoewel ze ver van de weg af staan  geen brievenbussen aan de weg hebben.  Misschien met de gedachte geen brievenbus dus ook geen rekeningen.

Obesitas, zie je bij ons ook, maar hier veel mee, het is ook geen wonder als je de big size verpakkingen ziet, bij ons wordt op straat veel gegeten en gedronken maar hier nog veel meer. Winkelwagentjes zijn soms uitgerust met een houder om je beker drinken in te zetten. Ook in campingstoeltjes zit zo’n gat. Hamburgerzaken, waarbij je niet hoeft uit te stappen, bestellen en weer wegrijden. Apotheek, niet naar binnen maar langs een loket rijden, hoe bedoel je ik beweeg te weinig.  Een drankenzaak gezien met een loket waar je langs kan rijden, perfecte combinatie van drank en verkeer.  

Deze reis 4181 kilometer gereden waarbij 953 liter benzine is verbruikt, een verbruik van gemiddeld 1 op 4,4  de benzine prijzen verschillen per staat maar met alles wat betaald is en het aantal gallons kom je uit op gemiddeld € 0,88 per liter. Voor ons een koopje maar voor de Amerikaanse big size cars loopt het toch wel op en vindt men hier de benzine duur.

Het verkeer is buiten de grote steden goed te doen, er zijn een paar afwijkende regels maar dat went vanzelf, wat niet went is het keep your lane systeem, in stedelijk gebied wordt je links en rechts ingehaald door auto’s, ook door heel grote vrachtwagens, links en rechts een vrachtwagen met ongeveer 90 tot 100 km. per uur dat voelt alsof je in een tosti-ijzer zit. 

Hamvraag, wanneer gaan we weer, antwoord dat weten we niet dat hangt er van af, kunnen en willen we dat over één of anderhalf jaar nog, geestelijk  maar ook lichamelijk gezien. Bovendien wonen Evelien en Sebastiaan daar dan nog? Of heeft de wetenschap ze ergens anders werk gegeven?

Wel is het zeker dat als we gaan, het binnen acht jaar moeten doen. Boven de tachtig kun je geen camper meer huren hoezo leeftijd discriminatie?

Dit was ons laatste bericht, alle abonnementen zijn met ingang van heden beëindigd. We hopen dat iedereen ons met genoegen heeft kunnen volgen  zonder jaloers te worden, uiteindelijk zouden wij dit normaal ook niet doen maar het is de prijs die je betaalt omdat je kinderen zover weg wonen.

Wij vonden het erg leuk om jullie reacties te lezen.

Als laatste, deze reis is mede mogelijk gemaakt door de kinderen het gaat n.l. gewoon van de erfenis af.

 

Marga en Rinus

Reacties

Marga 17-05-2015 20:32 {{button-28381}}

Wij hebben echt genoten van jullie verhalen. Het was een genot. Iedere dag gekeken of er weer een nieuw verhaal was. Heel erg leuk. Nog een fijne tijd bij Evelien en Sebastiaan en een goede terugreis toegewenst. Marga en Rob

Harry 18-05-2015 15:09 {{button-28411}}

Ik heb genoten van jullie reisverslagen.
Het heeft me teleurgesteld dat je boven de tachtig geen camper kan huren, dus ga ik maar niet.
Verder veel plezier en een goede terugreis.

Ineke 18-05-2015 17:41 {{button-28416}}

De echte rijkdom zit m in het feit dat u dit nog kunt doen, toch?
Mooie ervaringen en belevenissen, ook heel leuk om te lezen en voor ons ook wel herkenbaar door onze trip destijds, leuk! Het blijft een bijzonder land waarbij het soms net is of je je bevindt op een grote filmset. Zeker een land van tegenstellingen, en ik blijf me verwonderen....
Nu kunt u even lekker bijkomen van dit alles, nog fijne dagen bij Evelien en Sebastiaan toegewenst!

nel en carl 21-05-2015 10:07 {{button-28548}}

Dit was voor ons weer genieten van jullie reisverslagen. Bekende maar ook veel onbekende gebieden. Maar gelukkig waren er dan de foto's. Wij hadden gehoopt jullie maandag met zomerse temperaturen te kunnen ontvangen, maar dat zit er niet in. Doordat het hier vrij fris is, is de natuur prachtig. Alles wat bloeit blijft veel langer in bloei. Er zijn nog late narcissen en ook al klaprozen.
Wensen jullie goede vlucht en behouden thuiskomst.
Onze Road Atlas gaat weer in de kast.
Lieve groetjes.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan