06/06/15 - Jasper (140 km)

Door I.H. Gelton - A long time ago

De route van vandaag ging van Valemount dwars door Mount Robson Park naar Jasper National Park, met als eindbestemming Jasper. Een supermooie tocht, die we dan ook vaak onderbroken hebben voor een aantal mooie wandelingetjes naar diverse watervallen of uitkijkpunten.

We waren erg onder de indruk van het verhaal van Terry Fox, een jongen die op zijn achttiende botkanker kreeg, en met een geamputeerd been meer dan 5000 km door Canada gerend heeft om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker – helaas haalde hij zijn doel om van kust tot kust te rennen niet doordat de kanker terugkwam en hij op 22-jarige leeftijd overleed. Niet alleen wij waren onder de indruk maar blijkbaar heel Canada, want in 1981 werd hij uitgeroepen tot Sportman of the Decade (hij werd verkozen boven Wayne Gretzky en Michael Jordan, ook niet de eerste de besten) en kreeg hij een hele Mountain naar zich vernoemd, Mount Terry Fox. Ter leering ende vermaeck: de Terry Fox Run bestaat nog steeds, wordt gelopen in meer dan 50 landen, en het fonds heeft inmiddels al ruim 240 miljoen dollar ontvangen.

Bij de grensovergang van British Columbia naar Alberta gingen we niet alleen een staatsgrens (provinciegrens…?) over maar ook een tijdgrens en waren we zomaar ineens een uur kwijt, dus het tijdverschil met Nederland is nu nog maar acht uur i.p.v. negen. In de middag kwamen we aan in Jasper, waar we even door het dorp gelopen hebben naar het Info Center en vervolgens naar de campsite gereden zijn, waar we achteraan moesten sluiten en er alleen nog maar plaatsen zonder stroom en water beschikbaar waren. Wat niet erg was want alles wat vol moest zijn zat vol en alles wat leeg moest zijn was leeg. Op het park werden we meerdere malen gewaarschuwd voor ‘elks’ (= geen hert, volgens Google is het een wapiti), zwarte beren en grizzlyberen, die regelmatig in het park gezien werden. Nadat we even gekeken hadden welk plekje voor ons was zijn we teruggereden naar Jasper voor nog een paar boodschappen, en toen we terugreden was-ie daar, vlak bij het park, Mr. Grizzly…

Wat een enorm exemplaar! En dat van de elks was ook niet teveel gezegd, want alleen al op de veldjes voor en achter onze camper lopen er twee resp. drie rond, erg leuk (al schijnen ze vooral met jongen niet ongevaarlijk te zijn).

Reacties

R A long time ago

Wij hadden gisteren een hommel
en 2 ! tortelduiven bij 'de hut'.

Irene A long time ago

Heerlijk om iedere dag jullie verhaal te lezen en er zo een beetje bij te zijn! Prachtige foto's ook x
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
11 en 12 december: online infodagen met webinars, live Camper Q&A én persoonlijke adviesgesprekken (Zoom)
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!