Donderdag 6 augustus: Smithers-Prince Rupert.

Door A.F. Weidema - A long time ago

Vanmorgen bij het wakker worden scheen weer de zon. Dat was erg verrassend, want alle weersberichten voorspelden slecht weer! Het was wel weer fris, zodat we binnen hebben ontbeten.
Vandaag ging het naar de westkust van Canada, een tocht van 350 km. We kwamen al vlot in Moricetown, waar plaatselijke 'native' vissers (Indianen) de zalm met een vangnet op traditionele manier uit de Bulkley River vissen. We zagen hoe ze een paar dikke zalmen te pakken kregen. Deze werden ter plaatse gefileerd. En verderop door de vrouwen gerookt.
We reden verder op de Yellowhead Highway en bij de afslag naar de Highway die naar Alaska voert, waren twee Indiaanse dorpjes, Kitwanga en Gitwangak. Daar stonden nog oude traditionele totempalen tussen oude, slecht onderhouden huizen, waar her en der nog Indiaanse bewoners huisden. Waarom ze alles zo slecht onderhouden (armoede?) is mij een raadsel, maar het is echt opvallend!
We maakten daarna een pauze langs de Highway met zicht op de Seven Sisters Peaks. De zon scheen nog steeds, dus het zat er nog lekker. De plaatselijke biologische boer had er in een standje z'n groenten en fruit uitgestald. Op goed vertrouwen; er stond een geldbakje bij en de boer was in geen velden of wegen te zien. Pietsje heeft er een witte kool en een komkommer gehaald.
We reden nu steeds langs de Skeena River, een rivier die naarmate die dichter bij de kust komt, steeds breder wordt. Dit was een van de mooiste routes die we deze vakantie hebben gereden. Na Terrace was het mooie weer voorbij, het begon te regenen en de wolken hingen steeds lager. Dit had wel iets mystieks! 
Rond 3 uur kwamen we in Prince Rupert aan, waar we eerst naar de veerhaven gereden zijn. Dit is een havenstad waar heel veel mensen wonen met Indiaanse gelaatstrekken. We hebben daar al ingecheckt voor de boot van morgen naar Port Hardy. We moeten morgen al om half 6 bij de veerhaven zijn (wekkertje dus!). Omdat de tocht 15 uur duurt en de weersverwachting niet super is, hebben we nog een buitenhut gereserveerd. Dan hebben we een plekje voor ons zelf en kunnen evt. een uurtje slapen. We doen dit ook op aanraden van mensen die we gisteren op de camping ontmoet hebben en die deze tocht al gedaan hebben.
Pietsje en ik zijn nog even naar het centrum van Prince Rupert gelopen en hebben daar nog wat inkopen gedaan. Daarna zijn we met een taxi terug naar de camping gebracht en zijn voor onze camper uitgezet. Best een luxe, maar drie kilometer lopen met 4 grote waterflessen met elk 4 liter water is wat teveel van het goede.
Nu ik dit schrijf, begint het steeds lekkerder te ruiken; we eten dadelijk macaroni. Ondertussen loopt de camping vol; volgens mij veel mensen die ook morgen met de boot moeten. De veerhaven ligt ongeveer 500 m van de camping, dus optimaal.

Aanvulling Pietsje: Voor het geval jullie nu een foute indruk krijgen van ons eetpatroon na het frietverhaal van gisteren: niets is minder waar, hoor. We eten zeer gevarieerd en gezond 😇 . Omdat we redelijk trouw afwisselen met aardappelen, pasta en rijst, leek het ons wel eens lekker om iets anders te proberen. We hebben na gisteren trouwens unaniem besloten om maar geen frietjes meer te bakken in de koekenpan.
Tja, en vandaag zijn we geconfronteerd met de oorspronkelijke bewoners, de indianen. Hier in Prince Rupert hebben bijna alle bewoners indiaanse trekken. En ze staan niet hoog op de maatschappelijke ladder volgens mij; veel armoedige huizen hier. We kregen een ietwat trieste indruk van deze stad. De immigranten uit de vorige eeuw hebben het land overgenomen en hun leefwijze doorgedrukt. De oorspronkelijke bewoners passen niet in dit leefpatroon; er is veel werkloosheid en alcoholisme heb ik gelezen.
Marianne, jij hebt alvast wat voorpret voor jullie vakantie als je de verslagen leest! Ik ben benieuwd hoe jullie reis zal zijn.

Reacties

Ulrike A long time ago

Het is nog vroeg, de krant is er nog niet eens, om zo mooier dat jullie bericht alweer kant en klaar in de mailbox ligt! Tja, daar krijgen jullie nu de andere kant van Canada te zien. Port Hardy heb ik ook zo vreselijk triest in herinnering, snel doorrijden als het kan. De vraag, waarom de Indianen hun boel niet goed onderhouden is de ene, de andere is hoe het komt dat ze zo vreselijk ontheemd zijn dat ze al hun zelfrespect door armoede, drugs en drank verloren hebben. Terwijl the first nation people, zoals ze het liefst genoemd willen worden, een grote en indrukwekkende cultuur hadden ontwikkeld. Door deze mensen te urbaniseren zijn ze de binding met hun eigen grond totaal verloren en grond is voor hen meer dan een stuk land dat je "productief" kunt maken. A realy big problem en dat al lang. In Vancouver had je winkeltjes met kunst van Indianen-hand, prachtig, maar ja ok dat is niet meer dan toeristen attractie. Op Vancouver-Island heb je ook een Indianen reservaat, misschien komen jullie daar nog wel. Dat zijn terreinen die hen zijn toegewezen nadat ze van hun eigen grond waren weggejaagd om dat wat er te winnen viel en waardoor anderen rijk zijn geworden.
Een boeiende maar vreselijk trieste geschiedenis.
Goed reis en tot morgen, zal ik maar zeggen.

Ulrike A long time ago

Ach noch dit: de wilde zalm is daar ontzettend lekker!!!! Pietsje even doorheen bijten ( letterlijk en figuurlijk), maar dan heb je ook wat!!!!

Marianne van der Bijl A long time ago

Ja hoor Pietsje wij hebben met jullie foto's en verhalen extra voorpret. Waar jullie nu zitten zullen wij niet komen omdat we naar beneden naar Amerika gaan, het Yellowstone, maar wat jullie nu doen,Vancouver, zie ik ons nog wel eens in een aparte volgende vakantie doen. Het is allemaal zo mooi en zo groots he die natuur.geniet er maar van zoveel je kunt.

Heit en Mem A long time ago

Beste allemaal. Ik ben dus zonet weer even in Canada geweest. Prachtig wat een mooi verhaal. Mem en ik proberen ons een voorstelling te maken van wat jullie daar zien en beleven maar dat lukt maar gedeeltelijk. Het is allemaal te overweldigend. Heel hartelijk bedankt.Lieve mensen wat hebben jullie een mooie vakantie. Het is jullie van harte gegund. Het is vandaag 7 augustus en dus is het Freek zijn Vaders verjaardag.Mem heeft gisteren al een kaart gestuurd naar hun thuisadres met een paar bemoedigende woorden,zoals mem dat kan. Ook aan Freek en jullie allemaal denken wij en we hopen dat er voor jullie allemaal nog een, voor zover mogelijk goede tijd mag volgen.
Vervolgens nog wat nieuwtjes hier uit Dokkum. Het is hier vandaag jaarmarkt met wel 100 kraampjes.Verder de gebruikelijke gezelligheid op vrijdag avond waar Dokkum bekend om staat.
Een mooie voortzetting van jullie vakantie Heit en Mem.

Dineke A long time ago

Naast mooi, indrukwekkend en veel natuurschoon is jullie reis ook erg leerzaam en soms ook confronterend. Er is soms maar weinig respect voor de medemens en zijn/haar levenswijze. Vandaag een dag met verschillende emoties denk ik: Freek zijn vader jarig, waar jullie in gedachten bij zijn. Hopelijk zijn de omstandigheden voor je ouders heel snel weer beter, Freek! En een dagtocht met de boot voor de boeg met misschien spannende dieren onderweg. Een hele goede tocht gewenst. Zijn erg benieuwd naar jullie verslag hiervan!!

Monique A long time ago

Ik heb net gedetailleerd op de kaart naar Vancouver island zitten kijken. Volgens mij gaan jullie deze week een prachtig stuk ongerepte natuur tegemoet en sluiten jullie je reis op een prachtige manier af. Geniet van de mooie natuur.
Heel veel liefs
Monique

Cor A long time ago

Het blijft mooi om jullie verslag te lezen. Veel mooie en bijzondere ervaringen. Ik ben benieuwd of jullie tijdens de vaartocht de grote vissen hebben gezien.
Gisteren hebben we zo goe den zo kwaad als het ging de verjaardag van pa gevierd. Hij is 's morgens eerst op bezoek geweest in het ziekenhuis. Gelukkig is de terugreis naar Parkhove goed gegaan. Daarna hebben we koffie gedronken en aandacht aan zijn verjaardag geschonken. Ik ben blij dat het zo goed gegaan is.
Groeten Cor en Ria

Monique en joep A long time ago

Ik kan sinds een paar dagen weer op internet en dus ook jullie blog. Ben diep onder de indruk van de prachtige foto,s en jullie activiteiten. Wat een goede voorbereiding!! En wat fantastisch dat Roberto en Tessa dit mogen meemaken. Wat rot voor jou Freek en ook voor Pietsje dat het niet goed gaat met je ouders. Hoop dat ze snel stabiel is. We bewonderen je schrijftalent voor de blog! Vanaf nu hebben wij ook vakantie. Geniet toch nog met volle teugen van jullie laatste week! Dieke knoevel en kus voor Tessa en Robert! En sterkte voor jullie Freek en Pietsje

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!