23 juni Yellowstone 2

Door A.G. de Bruijn - A long time ago

De gisteren ingezette verkenning van het Yellowstone Park hebben we vandaag voortgezet. Een gisteren overgeslagen / afgebroken bezoek bij Yellowstone Grand Canyon werd vandaag voortgezet en afgerond. Verbazend te zien hoe de rivier zich een weg door de rotsen gebaand heeft en daarbij, in miljoenen jaren, een inmense canyon heeft gevormd. 
De rest van de dag bestond uit het bezoeken van plaatsen die een vulkanische oorsprong hadden. Daarbij kwamen de namen: Mud Vulcano, Sculptere Caldron, Fountain Paint Pot, Great Fountain Geyser, Grand Prismatic Spring, Biscuit Basin en de niet te vergeten Old Faithful Geyser te voorschijn. Er waren nog andere sprekende namen maar die plaatsen hebben het vandaag zonder ons moeten doen. Met de genoemde plaatsen hebben we onze handen vol gehad. 
De vulkanisch gevormde bezienswaardigheden zijn bijna niet te beschrijven. Het hoge zwavelzuur gehalte in het bodemwater heeft op sommigen plaatsen het gesteente in de bodem opgelost en tot modder gevormd. De hete modder wordt soms door de kokendhete bodem weggeslingerd, het lijkt wel of de modder is uitgespuugd. 
Daarnaast zijn de geisers schitterend om te zien. Steeds weer blijft dit natuurverschijnsel ons verbazen en imponeren. Ria en ik hebben al eens al eens op IJsland geisers gezien. Maar hier werden we nog verder verrast dan onze herinneringen weegraven. Buiten verschillende kleinere geisers die soms maar eens per maand of jaar een fontein van water de lucht in spuiten maar verder alleen wat stoom uitblazen, zijn het toch de activering geisers die de meeste aandacht vragen. 
Na de vulkanische hoogstandjes gingen wij richting campground. Onderweg wilde Pauline nog een stop maken om een foto van Yellowstone Lake te maken. Ik stopte even en ging ook de deur uit. Op de verhoogde oever naast de camper stond ik, toen ik bijna boven was, oog in oog met een volwassen Elk (dit is het op een na grootste type uit de herten familie) mens en dier schrokken geen van beiden, de elk daalde aan de waterkant de verhoging af en deed of er niets aan de hand was. Ik vond het na afloop wel heel bijzonder om zo'n groot (wild)dier van zo dichtbij tegen te komen. Zo'n groot gewei en een schouderhoogte, van naar wat ik schat, zo'n 1,80 m. Ik had denk ik wel geluk dat hij me eigenlijk nauwelijks zag staan. Je moet er niet aandenken wat er kan gebeuren als het beest zich bedreigd had gevoeld.

Reacties

Jan & Gerda A long time ago

poeee dat is goed afgelopen
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Kom naar onze infodag op 9 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Kom naar onze infodag XL op zondag 17 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!