The last days in New York en op weg naar Philadelpia

Door Margreet Langen - A long time ago

Donderdag 16 juli naar Liberty Island en Ellis Island. Op Liberty Island staat het vrijheidsbeeld. Dus op naar het puntje van Manhattan om de boot te nemen. Overal altijd beveiliging netzoals doane controle. Tassen door de scan en jijzelf ook door een protectiepoortje... streng allemaal.
Lekker vol op de boot, maar wel heerlijk op het water met die hitte. Mooi uitzicht op de skyline van New York natuurlijk ook.
En ja daar kwam zij dan in zicht, het Vrijheidsbeeld. Enorm groot, maar dat zijn we inmiddels gewend dat alles hier groot is ;-) Mooi uitzicht erop vanuit de boot.
Op het eiland kon je er omheen lopen. Dan is zij pas echt groot. Jeetje wat een beeld... Helaas geen kaarten meer te krijgen om erin te kunnen, maar eronder staan maakt ook wel indruk.
Weer verder met de boot naar het andere eiland, Ellis Island. Hier kwamen vanaf 1890 tot ongeveer 1950 miljoenen imigranten om in het beloofde land Amerika te gaan wonen. Ze kwamen met de boot aan op dit eiland en werden hier gecontroleerd op ziekten en als ze gezond waren mochten ze in Amerika gaan wonen. Indrukwekkend om te zien. Ook weer een geweldig uitzicht op New York.
Hierna even lekker door de stad gelopen om naar de The Highline te gaan. Op een oude spoorlijn hebben ze een wandelpad, door een soort park (vergroeide spoorlijn) gemaakt. Erg leuk om hier te lopen. Een stuk rustiger en groen om je heen en dat middenin de stad. Onderweg nog Madison Square Garden tegengekomen. Een enorm stadion, waar van alles speelt van muziek tot sport. Zaterdagavond gaf U2 daar een concert.
Lekker gegeten en naar het hotel.
Dan vrijdag de laatste dag in New York. Eerst op zoek ergens naar een goed ontbijt. Dat lukt dus echt niet, onmogelijk een goed ontbijt in New York, waarschijnlijk in heel Amerika geen goed ontbijt te vinden...We blijven zoeken...
Toen op de metro gestapt naar de Bronx, om 's avonds naar de Yankees te gaan. Daar stap je dan wel even een andere wereld in dan hartje New York. Andere mensen en andere prijzen...
Het werd hoog tijd dat Rudy naar de kapper ging, dus dan maar een Barber in de Bronx. De kapper was een waar kunstenaar, die uit Porterico kwam. Hij heeft een mooi staaltje vakwerk afgeleverd ;-)
Tijd om naar het Yankee stadium te gaan. Wij waren niet de enige. Een beetje erg druk. Eerst nog even wat eten en toen naar binnen. Wederom strenge controle. Tassen werden helemaal doorzocht. Wat een inmens stadion. Hier geldt ook weer groot, groter, grootst, maar dat is voor ons nu meer dan normaal. Echt wel vet om naar een echte baseball game te gaan. We zaten behoorlijk bovenin het stadium, maar hadden een prima uitzicht op het veld en konden zelfs de bal goed zien. Gave wedstrijd. Er deed zelfs een Nederlander bij de Yankees mee. Een of andere Didi Gor...nogwattes.
Het is wel lang zo'n game zeg. 9 innings. Ik kan me voorstellen dat er een heleboel pas bij inning 5 binnen kwamen. Uiteindelijk Yankees gewonnen met 4-3.....Moe maar voldaan weer naar het hotel, voor onze laatste nacht in New York.
Zaterdag 18 juli koffers pakken, uitchecken en met de metro naar Broadway, waar we onze auto op moesten halen. Een dagje een auto om naar Philadelphia te rijden, via Lancaster, waar de Amish People wonen. Een leuke ervaring in New York rijden. Niet warm of koud worden van getoeter, want sommige rijden niet alleen met de handen op het stuur, maar de meeste ook op de toeter... net of dat dat helpt, niet dus. Het staat vooral stil in New York. Via de Holland tunnel New York uit en New Jersey in. Lange, brede snelwegen, maar je mag er maar max. 65 M/pH. Iets van 100 km/uur. Niet snel dus. Op sommige stukken zelfs nog langzamer, rond de 90 km/uur. Jeetje en dat op zo'n brede snelweg. Schiet niet echt op ....
Uiteindelijk bij de Amish people aangekomen. Wij dachten dat ze bijelkaar in een dorp woonden, maar dat is dus niet zo. Ze wonen tussen gewone mensen in, in Lancaster. Er wonen zo'n 30.000 Amish in Lancaster. De grootste groep te wereld. Bijzonder hoor, toen we de eerste keer een paard en wagen tussen de auto's zagen. Echt heel bijzonder.
In de Amish Village konden we ervaren hoe ze leefden. Al was dat in de jaren wel veranderd en per groep ook wel verschillend. Sommige hadden zelfs een rijbewijs. Sommige mochten ook electriciteit gebruiken bij hun werk. Maar zeker verbazingswekkend hoe deze mensen leven. Zeker als je net een week in het lawaai van New York hebt gezeten.
Hierna nog even rondgereden in het dorpje. Het werk al donker en waar de Amish woonden stonden lampjes op zonneenergie op de oprit en natuurlijk de koetsjes op de oprit.....echt grappig.
Hierna ons hotel in Philadelphia opgezocht. Aardig hotel, niets mis mee.
Lekker in ons bedje gedoken na een best wel vermoeiende reisdag.
De volgende dag na een frisse douche, een ontbijtje scoren. Zat er bij in. Nee weer niet een fantastisch ontbijt. Eigenlijk ronduit bagger. Maar goed we waren gewaarschuwd, ontbijten is niet hun ding. Cornflakes met melk, dat gaat nog wel. Brood kennen ze niet echt... Nou ja iets beter dan niets...
Na dit ontbijtje de stad maar eens verkennen. Eerst nog even de huurauto terugbrengen op het vliegveld, naar de verhuurmaatschappiij. Vervolgens met de trein naar de stad. Ook weer een hele ervaring. Je koopt het kaartje (familiedagpas) in de trein. Hij knipt in een enorm kaartje allemaal gaatjes, dan is het duidelijk wat het is en op het station moet je hem omwisselen voor een soort pas, die je dan als dagpas voor al het openbaarvervoer gebruikt.
We zijn vandaag begonnen bij al de historie mbt de onafhankelijkheid van Amerika. Uiteraard eerst de Liberty Bel. Overal is liberty in de omgeving te zien en te lezen.
Na al dat onafhandelijkheidsgebeuren naar de trappen van Rocky ( de film van de bokser, maar ik denk bij iedereen wel bekend.). HIer zijn de opnames gemaakt en er staat een enorm beeld van Rocky. The Art museum steps.. Iedereen rent hier naar boven voor de foto's en de filmpjes. Wij natuurlijk ook, ondanks de hitte. Het was vandaag wel erg warm. Het was 37 gr. celsius (dat is  een heleboel in Fahrenheit, wat ze hier gebruiken) en de gevoeldtemperatuur was 44 gr. Dat was zeker te merken. Lang leve de airco binnen. Buiten was het of je in een sauna stapte...
Heerlijk gegeten in een Ierse pub. Hierna wederom moe en voldaan naar het hotel terug, met de trein.
We liggen nu heerlijk weer in ons bedje en morgen weer een nieuwe dat Philadelphia!

Foto's komen eraan, uploaden duurt even. Niet echt een handig systeem helaas ;-(

 


 

Reacties

Bert A long time ago

Leuk hoor dit soort verhalen. Ja, dat ontbijt is wat in de US. Ga maar naar de Subway, lekker vet, maar wel veel.....

Tamira A long time ago

Erg indrukwekkend allemaal. Wat zullen jullie moe zijn na zo'n dag en dan met die warmte...pffft. Liefs mij xxx

Annie A long time ago

een leuk reisverslag, alsof we mee- mochten door New York.Veel liefs, oma Annie.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!