Yellowstone

Door T. Geldof - A long time ago

We zijn weer in de bewoonde wereld! Afgelopen twee dagen hebben wij namelijk doorgebracht in Yellowstone, zoals jullie wisten. En we hebben ook beloofd jullie op de hoogte te stellen van onze avonturen... dus hier komt'ie:

Jullie hebben natuurlijk nog maar 1 foto gezien van ons eerste rondje in Yellowstone, dus hier nog wat extra kijkmateriaal. De grootste geiser in actie:

En een dampende put:

Ook hadden we wel verteld over de beer en de rangers, maar een foto was nog uitgebleven. We hebben helaas geen foto van de beer, maar wel van de ranger! Let vooral op zijn spuitbus 'berenspray':

Dan is het nu tijd voor onze nieuwe verhalen. We reden vanuit Cody met een strakblauwe lucht richting het 'dorpje' Canyon Village in Yellowstone. Dorpje is wel een groot woord, het bestaat uit een camping, benzinepomp, visitors center en een winkel met vooral souvenirs en een beetje etenswaren. Toen we aankwamen op ons pittoreske plekje, hebben we natuurlijk eerst onze tentjes in het bos opgezet.

Hierna zijn de jongelui op pad gegaan naar mooie watervallen dicht bij de camping. Je kon langs de waterval afdalen, dus dat hebben we natuurlijk gedaan. Dit was vooral voor Tjebbe erg ‘leuk’, met de andere twee die bibberende knieën en spaghettibenen hadden van de hoogte. Maar het uitzicht maakte alles goed:

Als klap op de vuurpijl zagen we op de terugweg nog grote elks vlak langs de weg staan:

Na dit avontuur zijn we op de camping met z’n allen gaan eten en hebben we daarna onze warmste kleren aangetrokken. We gingen namelijk wild spotten op de open vlakte! Helaas waren we eigenlijk iets te laat, en werd het al snel donker. Marlienke zag nog wel een grizzly beer lopen, waar we jammer genoeg geen foto’s van hebben. Dit smaakte naar meer, en we besloten de volgende avond weer te gaan, maar dan eerder. Hoe dat is verlopen, lezen jullie straks.

Terug op de camping hebben we nog een lekker vuurtje gestookt. Hiervoor was Theo hout gaan sprokkelen in het bos.

Voor de tentslapers onder ons, begon daarna een hele koude nacht. Zelfs met meerdere truien en dikke sokken aan, lagen we nog te bibberen. Maar gelukkig zijn we niet opgegeten door een beer, dus hé, dat was dan wel weer fijn.

De dag erna hebben we het tweede rondje van Yellowstone verkend. Theo, Marlienke en Sybren gingen met de camper op pad, en wij (Britt en Tjebbe) pakten de auto. We reden het rondje in tegengestelde richting, zodat we elkaar ergens in het midden konden treffen. Maar dat liep niet zoals gepland. Al snel kwamen we langs een mooie waterval, waar we een pad naar beneden konden volgen dat eindigde op een strandje langs de snel stromende rivier. Via een paar kleine stenen konden we een grotere rots in de rivier bereiken, waar we een tijdje hebben gezeten.

Toen we terug op het strandje waren en onze voeten lieten drogen, dook er ineens een dier, dat leek op een grote vos, op uit de bosjes. De mensen op het strand bleven, net als wij, als versteend staan toen het dier onze kant op kwam lopen. Het passeerde eerst een gezinnetje met twee kleine meisjes, die door hun moeder vlug achter de rug werden verstopt. Het dier bleek een coyote te zijn, wat bijzonder is, omdat die beesten normaal gesproken heel schuw zijn. Maar deze kwam tot op zo’n twee meter afstand van ons. Overal in het park zie je waarschuwingen: houd 90 meter afstand van beren en wolven, en blijf minimaal 30 meter uit de buurt van al het andere wild. Dat is ons niet helemaal gelukt.

Eenmaal terug bij het begin van het pad, bleek de coyote zijn weg naar boven ook te hebben gevonden, en te zijn gespot ergens in de bosjes. Met een glimlach liepen we zonder te kijken door.

Onze weg liep verder langs enkele hot springs, terug naar de camping. Sybren, Theo en Marlienke waren ook alweer terug, en bleken niks te hebben beleefd.

We hadden gepland opnieuw wild te gaan spotten, en na een vlug avondmaal zijn we er dan ook opnieuw op uit getrokken. Op het uitzichtpunt staan vooral veel ‘toeristen’ met kleine verrekijkertjes in de verte te turen. Maar er staat ook een aantal ‘professionals’ door grote lenzen te loeren, op zoek naar beren en wolven. Toen Tjebbe in de verte een klein stipje zag bewegen, werd zo’n professional dan ook snel aan haar jasje getrokken. Haar grote lens bevestigde: een grizzly beer. We hebben een foto van het punt waar de beer werd gezien. De beer zelf staat er als een klein, onherkenbaar stipje op. Je moet ons maar op ons woord geloven.

Toen de zon bijna onder ging, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog wat sfeerplaatjes te schieten.

Het werd steeds donkerder, toen bovengenoemde professional ineens wolven zag, heel ver weg. Ze besloot naar een beter uitkijkpunt te gaan, en wij zouden geen toeristen zijn als we haar niet direct hadden gevolgd. Eenmaal de wolven in het vizier, mochten we om de beurt door haar grote lens kijken. Nog steeds waren alleen de contouren van de zwarte wolf te herkennen, maar nu kunnen we in ieder geval zeggen dat we ook wolven hebben gezien.

Terug op de camping hebben we opnieuw een kampvuurtje ‘aangezwengeld’, waarna we beter voorbereid op de kou ons nest hebben opgezocht. Ons Yellowstone avontuur was voorbij. Het is lastig om alle overweldigende indrukken van dit park onder woorden te brengen. Toch een poging: stel je de mooiste natuur van Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen voor, combineer dit en doe het dan x 10. Het is namelijk 10 keer zo groot, 10 keer zo wild, 10 keer zo uitgestrekt, 10 keer zo ruig, 10 keer zo mooi en 10 keer zo overweldigend als wat je je nu voorstelt. Maar eigenlijk zou iedereen het eens met eigen ogen moeten bekijken.

Inmiddels hebben we versie 1 van dit bericht in de Starbucks getypt, zijn we driekwart van het bericht op een wonderbaarlijke wijze kwijtgeraakt, dus wat jullie nu lezen is versie 2. We zitten nu in Idaho Falls om even bij te komen van al die natuur, voordat we opnieuw de wildernis in duiken in Grand Teton. Waarschijnlijk beleven we hier niet zo veel, dus geniet van alle foto’s en de regen in Nederland, en héél misschien verschijnt er morgen alweer een berichtje…

Met liefs van de drie andere reisgenoten,

Britt en Tjebbe

Reacties

ineke d.s. A long time ago

Jongens toch, wat een overweldigende wildernis, waar jullie waren. Gelukkig was de berenspray in de buurt en brengen jullie het er levend af.
Goeie reis verder en veel plezier,
ineke

T. Geldof A long time ago

Dank je voor je enthousiaste reacties Ineke. We horen dat het in Nederland gelukkig weer wat beter weer is geworden. Wie weet wordt het in augustus toch nog echt zomer. We gaan nu onze laatste week in. De tijd vliegt. Hartelijke groet, Theo en Marlienke

Joop Geldof A long time ago

Fantastisch! En met de regen hier, ...... Vanaf jl. vrijdag volop zomer hier, vandaag 32 graden. We zijn jl.zondag jullie moeder Jetsie gaan feliciteren op de camping in Koudekerke; tante Riet en Mimi waren er ook.

Geniet verder allemaal, met "bere-teugen" maar wel op afstand ...

Herman en Akkie A long time ago

Niks mis mee met jullie super verslag, Tjebbe & Britt.
Geen enkel probleem die beren in de natuur. Zolang je maar geen beren op de weg ziet, toch?

Lieve groet van ons.

T. Geldof A long time ago

Leuk, jullie reacties, Anneke en Herman! Onze laatste dagen ( hier) zijn aangebroken.. We pakken nog mee wat we pakken kunnen in de grote wildernis van de Rocky Mountains.. Anneke wensen we een zeer voorspoedig herstel toe!!!
Liefs, T en M
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 12 maart: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Solliciteer nu op onze vacature voor reisadviseur.
Meer info!
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!