Op stap in Victoria op 7 september

Door J. Schaefer - A long time ago

Maandag 7sept.

Al vroeg genoten van het uitzicht en Hans thee op bed gebracht. De dag ziet er zonnig en feestelijk uit. Het is vandaag Laborday in Canada en een vrije dag. Wij gaan die vieren in Victoria en we vertrekken om half elf met de eerste watertaxi naar Fisherman's Warf. Het zijn leuke bootjes die je van hot naar haar brengen in de baai en super handig om je te verplaatsen. Leuk ook om alles vanaf het water te zien. De Fisherman's Warf is een heel gezellige buurt met veel woonboten en vooral veel Fish and Chips tentjes, waar je ook oesters en ander zeelekkers kunt krijgen. Nu is het nog te vroeg, alleen de zeeleeuwen zijn al aan het schooien om vis en die wordt hun gretig toegeworpen. We kunnen verder naar het centrum met de boot, of lopen, want langs de hele kust is hier een wandelpad aangelegd. We kiezen voor het laatste en met al de bankjes langs het pad wordt het een comfortabele tocht. Er is weer veel bedrijvigheid te zien en we komen steeds dichter bij het Centrum met Inner Harbor, het Parlement, het Royal British Columbia Museum en The Empress Hotel geven Victoria een erg Brits uitzicht, zeker met de rode dubbeldekker sightseeing bus en the high tea die je voor veel $$ kunt nuttigen in The Empress.
Voor het Parlement en achter de rug van Queen Elisabeth wordt er op het grasveld gepicknicked, naar de muziekband geluisterd en gedanst. Kortom het is vandaag feest. Ook voor de kinderen heel wat attracties, iedereen, is erg relaxed. Een eindje verderop zijn er standjes met van alles en nog wat, veel huisvlijt en juweeltjes en ook First Nations (zo worden de Indianen hier genoemd) handwerk. Een eindje verder zijn we bij het Museum. Een heel interessante expositie over de Goldrush, het belang van de taal  voor de First Nations, want elke stam heeft zijn eigen taal en dat is meer dan een middel voor communicatie. Het is de verbinding met hun grond, als de taal sterft, sterft hun grond. De taal is een uiting van saamhorigheid en verbondenheid, de ziel van een volk.
Ook de diaporama's over de natuur met fauna en flora zijn heel leerzaam en prachtig uitgevoerd. De geschiedenis op land en op zee, met de Discovery en daarnaast veel kunst en kleding van de verschillende stammen en de rol van de blanken. Echt de moeite waard om hier je tijd voor te nemen.
In het museum hebben we eindelijk weer eens behoorlijk internet. Ik kan mijn afleveringen op onze blog versturen, alleen foto's toevoegen blijft moeilijk, dat komt nog wel.
We lopen verder langs de kade en het Empress Hotel, ook verderop is er weer muziek en een braderie en dan komen we bij de kade met de watervliegtuigjes die hier met bosjes liggen te wachten om te vertrekken. We besluiten om toch weer terug te lopen naar Fisherman's Warf met een koffiestop en bezoek van de nodige bankjes om van het uitzicht te genieten.
We zullen hier "dineren", mijn uitgestelde verjaardag's etentje en Hans trakteert op oesters en Fish and Chips. Een biertje of een glaasje Cava als uitzondering vanwege het feestje is hier niet mogelijk. Hier wordt geen drank verkocht, behalve Soda's en water. Toch smaakt het heerlijk, de zeeleeuwen bedelen nog steeds om vis en de meeuwen proberen een hapje mee te pikken.
We willen naar onze Big Berta en worden muzikaal entertaind, terwijl we op ons bootje wachten. Wat een super toffe dag is het geworden. Ook bij onze camper is het heerlijk. En o wat een verrassing: nu werkt de WiFi wel? Er komen heel wat mails binnen, veel felicitaties op FB, alleen het bedanken gaat niet of te traag. Vanop onze eerste rij zien we de lucht langzaam donker worden en het leven op het water valt stil. De lichtjes van Victoria zijn als kleine sterretjes en het net aangemeerde cruiseschip laat zijn licht ook volop schijnen. Wij gaan slapen. Morgen een lange rit naar Tofino, zeker een dikke vijf uur. Hans kan zijn hart weer ophalen.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor de webinars over een van onze populaire bestemmingen!
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!