11, 12 en 13 september

Door W. Visker - 17-09-15 06:11

Vandaag 16 september tegen alle verwachtingen in op een camping met Wifi terecht gekomen. Proberen nu een inhalslag te maken.

Groetjes, Anita en Bert

Vrijdag  11 september

Vandaag op pad naar waar het Yellowstone Park beroemd om is: de Old Faithfull, een geyser die elke 2 uur +/- 10 minuten een fontein van water spuit tot zo’n 55 meter hoogte. We waren redelijk op tijd dus parkeerplekken genoeg. Later in de ochtend stroomde het helemaal vol. Rond de geyser staan allemaal bankjes opgesteld zodat je het fenomeen zittend kunt afwachten. Door het hele park kun je bizons vinden, maar ook vlak bij de Old Faithfull waren twee bizons in het zand aan het rollebollen. Waarschijnlijk kunnen ze goed klokkijken, want voordat de geyser ging spuiten, vervolgden zij hun weg tussen de bankjes door. Zo’n geyser begint vaak met wat vooractiviteit, een klein fontijntje van zo’n meter hoogte, dan moet je vervolgens weer 5 minuten wachten. Na dit (voor)fontijntje riep de Amerikaan naast ons – waar we eerder een heel gesprek mee hadden gehad – that’s all for today folks, go home now. Gelach alom. Ondertussen zagen we op afstand de spuiter van de Grand Geyser, wel zo’n 60 meter hoog. Later zagen we dat de volgende activiteit van deze geyser pas ’s avonds zou zijn.

Rond de Old Faithfull is een groot gebied met allerlei thermische activiteit, waar je over houten vlonders langs kunt lopen. Een wandeling langs de poelen, geysers e.d. kost iets minder dan 2 uur, zodat we weer op tijd waren voren de volgende ontlading van de Old Faithfull.

In de verte was in Oost Yellowstone ondertussen een grote rookpluim zichtbaar. De ranger die we daarnaar vroegen gaf aan, dat door waarschijnlijk blikseminslag een grote bosbrand was ontstaan. Omdat het alle dagen onbewolkt was geweest en wij ook geen bliksem hadden gehoord, leek ons dat net zo onwaarschijnlijk als de beer die dat met zijn aansteker had aangestoken. De verdere dag en ook de volgende dag bleven de rookpluimen nog onheilspellend zichtbaar.

Onderweg terug zijn we nog even gestopt bij de Fountain Paintpods en daarna richting campground. Ongeveer een halve kilometer van de campground konden we wassen en douchen. Terwijl de wasmachines draaiden konden wij ons heerlijk opfrissen.

Zaterdag 12 september

Vandaag hebben we gepland naar de East Entrance te rijden, waar we meer wildlife hopen te zien. De bizon is inmiddels aldagelijks, maar we hebben nog geen beer, geen eland, geen wolf, geen osprey gezien, terwijl we van de antilopes, de hamsters, marmotten en de bald eagle geen foto hebben kunnen maken. Vooraf eerst nog getankt, gas, benzine en weer lucht voor de band en daarna nog snel even boodschappen gedaan.

Overal langs de weg waar iets te zien of te lezen valt, wordt goed aangegeven dat dat er is en is ook vaak een uitvalstrook waar je je auto neer kunt zetten. Zie je op zo’n strook veel activiteit dan is er vaak sprake van een beer, een elk of een Moose (wapiti en eland). Ook op deze trip weer vaak gestopt, zoals bij het West Thumb Geyser Basin, waar je ook een prachtig uitzicht over het Yellowstone Lake hebt. Op diverse plaatsen onderweg zie je de gevolgen van eerdere bosbanden, al dan niet opzettelijk (verjongen) of aangestoken door de beer.

Op een aantal kilometers voor de East Entrance besloten we tot deze ingang door te rijden en weer om te keren. Onze vrienden die voor ons reden hadden door een kerende auto niet zo snel in de gaten dat op een helling naast de weg een beer met haar jong naar beneden liep. Ik stopte dan ook als eerst en zei tegen Anita: Uit de auto, foto’s maken, maar zij durfde niet. Ik ben zelf naar de overkant van de weg gelopen en heb een aantal foto’s gemaakt. Ondertussen waren meerdere auto’s gestopt en liep de beer richting onze camper. Omdat ik al dichter bij stond dan de aanbevolen afstand van 91 meter, ben ik weer ingestapt en zijn we weer op weg gegaan om Janke en Pim in te halen. Na twee kilometer kwamen we ze tegen: op de tegemoetkomende rijstrook. Zij hadden gezien dat wij gestopt waren en bedacht dat dit wel eens om een beer kon gaan.

De volgende uitvoegstrook in het bergachtige gebied van Oost Yellowstone was pas vele kilometers verder en om de zaak niet onnodig gecompliceerd te maken, zijn we niet meer terug gereden en  hebben we daar gewacht tot zij weer terug kwamen.

Op de daarop volgende uitvoegstrook weer gestopt, omdat Janke in een boom een Bald Eagle meende te zien zitten. Met de verrekijker kon dit worden bevestigd, waarna met maximaal inzoomen een mooie foto kon worden gemaakt.

Zondag 13 september

In het Laundry gebouw wist één van de medewerksters ons te vertellen, dat in het Grand Teton Park ten zuiden van Yellowstone Park op één van de wegen vaak beren en elanden werden gesignaleerd. Helaas vertelde ze een paar dagen later dat deze weg gesloten was, te veel beeractiviteit. Wij dus die richting uit, want een paar dagen later kan de weg al weer open zijn.

In het park bleek de weg sowieso voor RV’s vanaf één kant voor een gedeelte gesloten te zijn en besloten we om na de geplande overnachting in Jackson Wyoming de weg van de andere kant in te rijden.  Onderweg de gletsjer op de Grand Teton gefotografeerd en de andere imponerende bergen.

Na onze wandeling om de String Lakes sloeg het mooie weer van de afgelopen dagen om en kwam er veel regen en wind.

De camping in Jackson waar we hadden willen staan vanwege Wifi bleek vol. Hier waren we behalve het gemis aan Wifi niet rouwig om, want de camping stond direct aan de weg (highway) en zag er propperig uit. 27 Miles verderop zijn we een campground opgedraaid,  zonder de faciliteiten die we de afgelopen vijf dagen hadden gemist (de  mogelijke camping met Wifi was nog een eind verder,niet meer te halen die dag). Ook deze camping lag een 500 meter van de highway, waardoor de nachtrust met name ’s morgens werd verstoord. Wel een mooie ligging aan een rivier.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Boek nu al je camper voor 2020
bij Cruise America of Cruise Canada
Kom zaterdag 23 februari naar onze Infodag in Zwolle.
Meer informatie