28 sept 2015 Door het Yosemite Parc

Door Bep-Dik-Dineke-Andre - 01-10-2015 04:23

Na de volledige maansverduistering gisteravond (helaas zijn de foto’s zonder statief niet gelukt) is het vandaag weer een redelijk vroegertje.

We rijden om 08.00 weg. De hoge Tioga pas, die 90% van de tijd dicht blijkt te zijn, is vandaag voor ons open en we rijden hoog door het berglandschap, dat duidelijk mede door gletsjers is gevormd, door een werkelijk schitterend gebied. Prachtige beboste hellingen, afgewisseld met brede weidegronden en schitterende bergmeren..

       

Regelmatig stoppen we op een plaats om van het uitzicht te genieten.

Het Yosemite National Parc is met zijn 125 jarig bestaan het oudste park hier in Amerika.

Het park trekt jaarlijks meer dan 4 miljoen natuurliefhebbers. Velen vinden dit zelfs het meest indrukwekkende nationale park in de VS. Maar wel erg druk, vinden de park rangers zelf.

Zo’n 200 jaar geleden woonden hier indianen in de zomer. Zij leefden als verzamelaars, jagers en manden vlechters en woonden in teepees. Dat waren tentvormige bouwsels met schors bedekte takken.

De goudkoorts deed deze idylle de das om. De indianen werden van hun land verdreven door goudgravers en daaraan verwante personages. Zij weken uit naar de omliggende sierra’s, maar wreekten zich regelmatig met overvallen.

Daarop werden de indianen weer achtervolgd tot in de bergen. Dit zal wel lang het decor zijn geweest van menige geromantiseerde western. We denken dat het in werkelijkheid toch wel wat heftiger moet zijn toegegaan.

De eigenlijke ontdekking van deze streek gebeurde in 1855, zo lezen we in de reisgids. Een journalist reisde hier rond om stof te verzamelen voor een tijdschrift. De tekenaar die meereisde maakte zulke prachtige tekeningen dat de schoonheid van dit gebied wereldwijd bekend werd. We zijn hier nog een dag, dus morgen wellicht meer over het park en het landschap.

Een aspect willen we nog wel even vermelden. We komen er helaas niet aan toe om ook het specifieke Sequoia park te gaan. Maar gelukkig zijn er in het Yosemite ook van deze machtige bomen te bewonderen.

 

Deze bomen kunnen 3000 jaar oud worden en 150 meter hoog. De stam kan uitgroeien tot wel 12 meter in omvang. We stoppen bij Tuolumne grove, waarvandaan we een wandeling maken van door het bos waar we deze gigantische bomen kunnen zien. Enorm wat een reuzen! Er is daar zelfs een boom waar men een tunnel in heeft uitgehakt. Het heeft iets van de Efteling..Het is inmiddels rond 3 uur geworden en we tuffen nog een half uurtje door naar onze camping. Deze keer hebben we gereserveerd, gelet op alle onheilspellende berichten over overvolle campings. Inderdaad, tijdens de zoektocht op internet, gisteren, werd het wel duidelijk, dat we in het park al niet meer via internet konden boeken. We vinden echter een plekje, ongeveer 8 km buiten het Yosemite park, zodat we morgen zo weer terug kunnen zijn.

Het is tot nu wel de duurste camping, dus het prijsniveau, blijft gelijke tred gehouden met de populariteit van de regio. Wat we er “gratis” bij krijgen zijn de vele muggen, waarschijnlijk afkomstig van de Tuolumne River, die hier vlak langs stroomt. De wifi is overigens niet om over naar huis te schrijven. Maar we doen uiteraard ons best om ons verslag weer zo snel mogelijk bij jullie te krijgen.

Morgen nog een dag Yosemite National Parc. We verheugen ons erop.

Wordt vervolgd.. 

Reacties

Bert Molenaar 01-10-2015 12:30 {{button-36164}}

Vorig jaar heb ik het boek van Geert Mak, Reizen zonder John gelezen. Geert Mak heeft naar aanleiding van het boek Reizen zonder Charly van John Steinbeck een beroemde Amerikaanse schrijver, de reis die hij maakte nagereisd en op treffende wijze de veranderingen die het land de laatste decennia heeft ondergaan. Daar hoort de druk op de parken en omgeving zeker ook bij.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan