Highway 93 - Icefields Parkway

Door Ed en Jolanda Bakker - A long time ago

Ons laatste dagje in het National Park. Wij rijden vandaag een rout die te boek staat als een van de mooiste route's van de wereld, de Icefields Parkway (Hwy 93). Deze loopt van Jasper tot aan Banff. Langs deze schitterende weg passeer je watervallen, canyons, gletsjers, prachtige turquoise meren met volop wandelmogelijkheden en kunnen wij op onze laatste dag (hopelijk) nog wat dieren spotten. Helaas is het, uitgerekend vandaag, een zwaar bewolkte dag en ze voorspellen ook nog eens regen. Voor de mensen hier een zegen omdat het goed is voor de natuur. Het heeft de laatste maand te weinig geregend. Het geeft toch een andere uitzicht op de mountains. En inderdaad binnen afzienbare tijd begint het, eerst te miezeren en daarna onderweg buien met regen. Soms geeft het hele mooie vergezichten met grote wolkenpartijen om de bergen maar er zijn ook stukken bij dat de bergen volledig in de mist zijn verdwenen. Daarna rijden wij langs stukken waar de zon weer behoorlijk schijnt. Zo hebben wij van alles wat een beetje. 

De eerste 100 km rijden wij door omdat wij dit gebied gisteren hebben bekeken. Onze eerste stop is het Icefield Centre. Wij schrikken toch wel een beetje van de eerste aanblik op de gletsjer. Deze is in een aantal jaar toch behoorlijk geslonken. Waar wij met de meisjes naar boven zijn gelopen om in de sneeuw te staan, is nu een aantal 100 meters verdwenen. Als het op dit tempo doorgaat zijn de Icefields in een rap tempo verdwenen. Op het moment dat wij uitstappen begint de zon er doorheen te piepen maar het is nog steeds berekoud met heel veel wind, dus weer volledig warm ingepakt, een stukje lopen om wat foto's te nemen. Zoals wij begionnen zijn, eindigen wij ook. Wie had dit kunnen bedenken. Helaas dus geen weer om een korte trail te lopen bij Wilcox Creek te lopen om de gletsjer op een afstand te kunnen aanschouwen. Ed is hier dan ook erg teleugesteld over (maar niet heuswink). Ach, wij moeten toch nog wat op ons te doen lijstje overhouden voor de volgende keer cheekyyes

Vlak voor de Saskatchewan Crossing stuiten wij op een kudde bighorn sheeps die midden op de weg staan en niet echt van plan zijn de weg te verlaten. Op deze Hwy staan de dieren centraal en moeten wij ze de vrije doorgang geven. Dit laten ze weten ook. Geduldig moeten wij wachten tot ze aan de kant gaan en wij weer door mogen rijden. Het zout op de weg is schijnbaar rijkelijk aanwezig en erg lekker want ze nemen hier de tijd voor. Al likkend schuifelen ze langs de auto's. Wel erg grappig om dit te zien. 
Na deze ervaring schieten ons de vele gletsjers voorbij in dit gebied. Wat een indrukkend gezicht is dit toch en wij vragen ons af hoeveel meters dik deze sneeuwmassa zouden zijn. Inmiddels begint de zon weer te schijnen en zetten wij de camper aan de kant om op een mooie plek koffie te drinken. Het is nog steeds koud maar door het zonnetje is het erg aangenaam buiten. Zodra de zon verdwijnt is het maar 9c buiten! Wel wat anders dan de laatste dagen. Dat kan allemaal hier. De ene dag lopen de temperaturen op naar boven de 30c, de andere dag valt het terug naar (bijna) het vriespunt. Hier moet je dus wel rekening meehouden.

Na de gletsjers volgen de meren zich op. Mooie meren in prachtige kleuren schieten ons voorbij maar onze volgende stop is toch wel het hoogte puntje van deze highway. Het Bow Summit en Peyto Lake. Gelukkig wordt het, op het moment dat wij de trail gaan lopen, droog en begint de zon te schijnen. Mooier kunnen wij het niet treffen. Een korte, maar met een behoorlijke klim naar boven (zuurstof nodig😉) brengt ons naar de plek die je eigenlijk niet kunt bevatten. Als je namelijk bij het uitzicht op Peyto Lake uitkomt dan ben je echt even stil van dit wonder van de natuur. Ik raad dan ook iedereen aan met dit meer te eindigen. Alle andere meren vallen in het niet met het aanschouwen van deze kleur! Het is bijna onwerkelijk! Onze taxichauffeur van gisteren vertelde ons dat hij veel de vraag krijgt hoe ze het meer zo blauw houden. Welke middelen ze daarvoor gebruiken!!!! In het begin wist hij niet hoe hij hier op moest reageren. Inmiddels wordt deze vraag schijnbaar zoveel gesteld dat hij zich moet inhouden om geen grapjes hierover te moetenlaugh! Helaas ook op deze plek weten sommige toeristen het uitzicht weer te verpesten om gevaarlijke plekken op te zoeken om maar goed op de foto te kunnen komen. Ik snap dit gewoon echt niet wat een mens hier toe brengt. ZONDE!!!! Waar zijn de platformen voor!! Ja, het is druk. Soms worden er busladingen vol "Japanesers" smiley afgeleverd maar dan nog. Ik kan mij er erg druk om maken maar het helpt niet. Gelukkig ben ik hier niet de enige in die hier zo over denkt. Hopelijk zetten ze er in het hoogseizoen rangers neer die dit tegen kunnen gaan.

Hierna nog even een stop gemaakt bij Bow Lake maar helaas begon het weer te regenen. Ook dit meer is zeker de moeite waard om te stoppen. Als het weer goed is kan je het geluk hebben dat de gletsjer weerkaats in dit meer en dit geeft uitzonderlijke mooie plaatjes! Bij Herbert Lake hebben wij, weer heerlijk in het zonnetje, de lunch gegeten en genoten van het uitzicht op dit "groene" meer.  Daarna doorgereden naar de campground in Canmore. Nog even in het zonnetje gezeten maar helaas moesten wij de koffers inpakken en een lapje door de camper halen. 's Avonds de leftovers gegeten op bbq. Na het eten naar het dorp gelopen. Een aanrader! Wat een gezellig dorp. Heerlijk, zeer goede koffie, op een terasje gedronken. Door naar onze laatste traktaties van deze vakantie, het allerlekkerste ijsje wat ik gegeten heb, een mango yoghurt ijsje bij "The Scoopin Moose". Het is niet goedkoop maar zeker de prijs waard!! Ook hier weer op het terras van dit lekkers genoten. TIp!!! Bezoek Banff maar slaap in Canmore! Het dorp is echt heel mooi opgezet en in aanbouw als een nieuw ski resort. Je kunt vanaf hier heel veel outdoor sporten  beoefen en het dorp is erg sfeervol. Bovendien loop je vanaf de camping naar het dorp via een boardwalk langs de Bow River door het wetland met het uitzicht op de mountains. Prachtig! De Main Street (8th Street) heeft veel gezellige terrasjes, winkeltjes en restaurantjes. Zelfs een gezellige food truck, gemaakt van een dubbeldekker. Geniaal!!! Als afsluiter nog even buiten gezeten en het hout opgestookt. Een mooier einde van deze vakantie kun je niet bedenken! 

Mijn laatste blog zal ik thuis afsluiten en hierbij de foto toevoegen!

 

Reacties

Inge A long time ago

Ik heb er weer van genoten. Prachtige foto's!!!

Richie A long time ago

Jolanda en Ed wat is het snel gegaan, mooie vakantie.
Erg genoten van de verslagen.
Ik wil ook😏😁😁
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Meld je nu gratis aan voor de webinars over een van onze populaire bestemmingen!
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor ons webinar over West-Canada.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!