ZEE

Door Bert Tervoort - A long time ago

waar is het beste te wonen EN vakantie te vieren? Er gaat toch niets boven de...https://youtu.be/P7Ko79vytWA                                        

Zondag 3 april vinden we, na de lange reis door de woestijn en de restanten van gokpraktijken onderweg ( your last chance to get even!) , een plekje op de KOA San Diego in Chula Vista, Californië. We kiezen deze locatie omdat je hiervandaan goed met openbaar vervoer de stad in kan, we willen de camper laten staan. Hele leuke camping overigens, ($54,= full hook-up) en ze bieden veel. Keurig onderhouden grote plaatsen en veel groen en bloemen en keurig net sanitair. We gaan maandag met de bus ($ 7,= dagkaart, ook geldig voor de trolley), lopen v.a. de camping naar de golfcourse ( nog geen 10 min. lopen), pakken de bus (961) en stappen over op de trolley ( blue line) richting America Plaza. Hier loop je tegen het mooie oude station aan - Santa Fe Depot uit 1887 in Spanish Colonial revival stijl. Kijk ook even binnen! Wij lopen verder naar de USS Midway ( kaartje bij visitor center kopen levert discount op, let ook op leeftijdskorting!) die hier prominent als museumschip ligt na een behoorlijke staat van dienst. Het vliegdekschip is zo genoemd i.v.m. the battle of the Midway ( eiland in de stille oceaan) als eerbetoon ( eerst de film bekijken) en heeft zelf dienst gedaan in Vietnam en is o.a. bij operatie Desert Storm als vlaggeschip ingezet. Ook ingezet bij humanitaire missies, o.a. de evacuatie van Saigon en de uitbarsting van de Pina Tubo. Aan boord 4.500 man, dus een complete stad met alles erop en eraan. Enorm! Bovenop het dek allerlei jets -de roofrats zorgden voor een goede start en landing- en het barst aan boord van de vrijwilligers ( waarvan vele ook dienst hebben gedaan op een vliegdekschip) die van alles uitleggen. Hierna gaan we downtown het Gaslamp District in. Blijkt dat vandaag de openingswedstrijd van het baseball seizoen is tussen the Padres ( San Diego) en The Dodgers ( Los Angeles), de hele stad is overspoeld door fans! Alles loopt in pais en vree door elkaar en zit in dezelfde kroegen en restaurants, giga herrie maar geen sprake van enige vijandschap. We eten ergens Mexicaans tussen de herrie en genieten van de sfeer en de super lekkere burrito ( surf en turf) en fish taco's ( wahi wahi). Mooi deel van de stad ook, je vindt nog art nouveau en art deco invloeden terug. De Padres hebben trouwens verloren, ondanks de 4 straaljagers die over het stadion vlogen.
Als we de volgende dag vertrekken, nemen we de historic 101 langs de kust. Leuk stukje rijden tussen aardige dorpjes en met de zee aan je rechterkant. We vinden ( wonder boven wonder, ook als er "full" staat kan er plaats zijn) een plekje op statepark South Carlsbad aan de oceanside ( $48,=,). Er zijn toiletten en douches, de laatste op tokens $2,= per 2 minuten. Verder niets behalve uitzicht op zee en " sea access" via een leuk aantal treden. Meer is ook niet nodig, we lopen over het strand en genieten van het weer en de ondergaande zon. Dolfijnen zwemmen voorbij, een zeeleeuw speelt met iets ( wat?), pelikanen scheren over en de ground squirrels maken ruzie in het stoffige zand. Well, need anything more? Helikopters misschien? Omdat er hier nogal wat marine activiteiten zijn, komen ook die regelmatig langs. S' avonds meldt zich een jonge man, op zoek naar een plek voor zijn tent. Of hij er op onze site bij kan? Tuurlijk, plaats zat. Hij komt vanuit Louisiana op de fiets en is al 7 weken onderweg. Gaat nog tot Seattle! Best een onderneming dus, we geven hem wel even een colaatje bij z'n Mac and cheese. Goed voor de energie.
We gaan zelf de volgende dag laat op pad (de gast is al vroeg weg) eerst rustig ontbijten met uitzicht op zee. We trekken verder via de 101, moeten er alleen vanaf i.v.m. de marine basis en het opleidingscentrum van mariniers Pendleton. Dus even via de highway 5 en dan bij San Clemente weer langs het water en door de charmante dorpjes. We gaan meeloten voor een plek op statebeach Doheny ( bij Dana Point) en ja hoor, gelukt! voor $35,= een plekje vlakbij het zandstrand, de faciliteiten zijn verder gelijk als die van Carlsbad. Beredruk hier trouwens, als je een plekje aan het strand hebt pik je er gewoon nog wat meters bij voor de hele familie. Het valt ons ook op hoeveel spullen er worden meegesleept voor een paar dagen. Ik moet wel nog even vermelden dat er een trein langs de campground komt, ook de Coaster naar L.A. 
Wij maken een wandeling naar Dana Point voor een snelle hap en daarna over het strand ( het wordt saai...) en gaan even het kleine visitor center met een bezoek vereren ( kleine getijdenpoel en wat aquaria). Schijnt dat de Beach boys nog " down Doheny Way" hebben gezongen in hun hit "Surfin' USA". Eerlijk gezegd zien wij de jongens alleen maar heel lang dobberen, wachten op een golf. Heb nog niemand " Surf's up!" horen roepen.
Donderdag de 7e vertrekken we, nog steeds langs de kust en over de 101 op zoek naar weer een plekje op een statebeach, we gaan Crystal Cove voorbij ( iets te dichtbij) en komen terecht in Huntington beach op de campground Bolsa Chica. Bijnaam surf city USA, dus dan weet je het wel. Omdat het inmiddels niet zulk mooi weer meer is kunnen we hier terecht, er zijn veel afmeldingen. Wel duur, maar hee, het is wel Orange County he ( $ 60,= + $ 10,= res.kst, wonderlijk). Wel full hook up, maar er zijn geen douches, ja die op het strand om je af te spoelen na het surfen. Aardig centrum ( super goed gegeten bij  sushi on fire), mooi lang zandstrand en boulevard om over te fietsen, skaten, skateboarden etc. Maar niet tussen 22.00 en 05.00 uur en daar wordt ook echt op gecontroleerd. Zelfs met een drone! Vroeger stond het hier trouwens vol met boortorens, je komt af en toe nog een ja- knikker in een achtertuin tegen.... Helaas  kunnen we door de regen niet al te veel ondernemen en besluiten we verder Het binnenland in te gaan door de heksenketel van wegen rondom L.A. naar het, tussen de fruitgaarden gelegen Santa Paula. Enorme velden aardbeien, bomen met gouden pruimen, citroenen en mandarijnen passeren we links en rechts. Verser kan je niet krijgen. We staan op Ventura Ranch KOA, ($54,=) home of the Bigfoot. Wat een prachtig gelegen camping! Tussen de heuvels met een nature trail ook langs de Santa Paula river. Als het nou iets minder hard regende? Maar voor de natuur is het hier hard nodig en ook goed voor/ tegen de behoorlijk hard toegeslagen hooikoorts, alles wast lekker schoon. O, en eindelijk verlost van die eeuwige kampvuren...

Reacties

Constant en atie A long time ago

Zo vlakbij een golfbaan! Is trouwens een mooie, heb ik ook ooit een kijkjegenomen. Misschien haalt het Constant over. Jammer van de regen maar het klinkt allemaal nog heel goed!

Elly A long time ago

Klinkt zeker goed! Wat leuk dat jullie gezelschap kregen van die man!
En dan n dagje tusden de baseball fans. Deze gedragen zich gelukkig wel goed!
Veel plezier verder! Dat het nu maar wat droger blijft

Aukje A long time ago

Alleen wel beetje overdreven om het er 2x op te zetten he....de volgende is alweer gelanceerd. We zijn nu in Moss Landing ( vlakbij monterey) en gaan morgen Bert z'n verjaardag vieren met een walvisvaart. Inmiddels langs de kust al verschillende Grey whales gezien ( met kalveren)! Nog dik een week....
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Zaterdag 29 januari: kom langs op onze infodag!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!