Badlands en Mount Rushmore

Door - 05-05-2016 06:37

Badlands. De Lakota Indianen noemden dit gebied 'mako sica' en de eerste Franse pioniers 'les mauvais terres à traverser', beide benamingen betekenen 'slecht land'. 70 miljoen jaar geleden was dit gebied een ondiepe zee en 30 miljoen jaar geleden was het een oerwoud. Fossielen gevonden in de verschillend gekleurde lagen hebben dit aangetoond. Ten gevolge van watererosie is het gebied geworden zoals het er nu uit ziet. Bizar gevormde rotsen tussen uitgestrekt glooiend prairieland, waar meer dan vijftig verschillende grassoorten groeien. Te droog voor bomengroei en te nat om woestijn te vormen. Verwacht wordt dat er over 500.000 jaar niets meer over zal zijn van deze rotsen, de erosie gaat door. Voor nu is het een mooi wandelgebied en erg fotogeniek.

Dinsdag 3 mei. Het was een heldere koude nacht. We zijn blij met de extra deken die we gevraagd hebben bij Cruise Canada. We laten de gaskachel liever niet branden 's nachts. We werden wakker met een staalblauwe lucht en zon. Dus: wandelschoenen aan, fotorugzak om en het park in. De trails zijn goed gemarkeerd, maar erg kort en we doen er drie achter elkaar.  We kijken onze ogen uit, prachtig is het. We moeten wel even wennen aan de temperatuur, de plotselinge overgang van 4 naar 22 graden is groot. We maken 'dijken' van foto's en we hebben een lange dag. Toch is er geen supermooie zonsondergang, te vroeg in het jaar waarschijnlijk.

Woensdag 4 mei.

We trekken verder. Tussen de verlaten Badlands door, rijden we praktisch als enigen op de weg. Via Rapid City rijden we naar Mount Rushmore National Memorial ( bij Keystone). Een nationaal monument, ontworpen door Gutzon Borglum, dat bestaat uit 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln, zij en het memorial staan voor de geschiedenis van de Verenigde Staten: de geboorte, de groei en de ontwikkeling ervan. Wie kent de afbeeldingen niet! Als je South Dakota bezoekt moet je er geweest zijn. And we did it. 

Een echtpaar, Sara en David, wilde graag vereeuwigd worden met op de achtergrond hun presidenten. Trots zijn ze op hun geschiedenis en ongevraagd fluistert Sara: 'Hoe denk je over Trump? Ze zeggen dat Canada een muur gaat bouwen langs de grens met de VS, als Trump president wordt. Nou dan gaan wij emigreren naar Canada. Wat een 'creep' is die man zeg'.

Bij Custer, niet ver bij het memorial vandaan pakken wij een camping. Het is te mooi weer om nog lang in de camper te zitten. Van Rushmore naar no more rush voor vandaag. Custer Beaver Lake Campground. We staan ook hier weer bijna alleen tussen mooie hoge naaldbomen die heerlijk geuren. Met een grondeekhoorntje als buur. Hij is niet bang en erg nieuwsgierig en piept telkens onder de steen vandaan waar hij zijn holletje heeft en komt op zijn gemakje iets eten.

Een Amerikaanse vrouw die na ons arriveert en vraagt waar wij zoal geweest zijn en hoe we verder trekken, vertelt dat de gemiddelde Amerikaanse werknemer niet meer dan tien vakantiedagen per jaar heeft en dat als je heel erg lang bij de zelfde baas werkt, je wel twintig dagen krijgt aan het einde van je carrière. Ze zegt:' jullie hebben al meer van de States gezien dan wij'.             En dat hebben we al vaker gehoord. We voelen ons erg rijk vandaag.

Morgen kilometers maken richting Yellowstone.

 

 

Reacties

Peter Gelderblom 05-05-2016 07:43 {{button-37991}}

Mooi verhaal, zo kom ik ook steeds meer te weten hahaha....... Fijn dat het weer is opgeknapt, hier in Nederland is het nu ook prachtig weer. Ik ben benieuwd naar Yellowstone, er zal nog wel sneeuw liggen verwacht ik. Hopelijk kunnen jullie overal komen en mooie platen schieten, ik ga het wel horen. Sucses!

Mia en Jaap 05-05-2016 08:37 {{button-37994}}

Fantastisch dat het weer zo is verbeterd! Jullie verdienen het. De Focus gekregen en het Panasonic verhaal is niets geworden, hoewel ik niet alle prijswinnende foto's nu zo geweldig vond.
Wij hebben helemaal geen plannen om naar de VS te reizen, maar stilletjes zijn jullie toch wel te benijden om allerlei plaatsen langs te gaan waar je de tijd en gelegenheid hebt om fraaie platen te maken. We genieten er van.
De Amerikaanse roodborstlijster komt overigens niet in mijn vogelboekje voor, jullie moeten wel een andere versie hebben.
Hartelijke groet

Gerda 05-05-2016 10:01 {{button-38000}}

Indrukwekkend...
Als ik zo jullie verhalen lees en zie hoe het er dan uitziet wordt ik toch eventjes stil.
Zoals je schrijft... wat zijn we rijk...
Ik ben heel benieuwd naar het volgend schrijven en natuurlijk de foto's. Ik blijkf lekker meegenieten ;-)))

Groetjes, CeeGee

Martin & Renée 05-05-2016 12:48 {{button-38005}}

Geniet van jullie verhalen. Mooie foto's van de grondeekhoorn en de rblijster. Jullie maken wel wat kilometers zeg!

Klem,

M&R

Jany 05-05-2016 19:15 {{button-38011}}

Als je door Cody rijdt op weg naar Yellowstone, tot daar zijn wij ooit noordwaarts geweest en hebben het Buffalo Bill museum gezien! MET REGEN!
Groet, Jany

Fredy en Jan 05-05-2016 20:38 {{button-38014}}

Heel mooi dat jullie het slechte weer achter je gelaten hebt. Mogelijk heb je daardoor al 'tijd verdiend' voor volgende bestemmingen. Fraaie beelden van de Badlands, maar... misschien nóg iets eerder opstaan of nog iets later naar bed...?
En een goedbedoeld advies: Begin met Amerikanen niet over hún keus voor een president. Stel je voor dat ze zich gaan bemoeien met onze keus voor Rutte, Roemer, Samsom, Wilders of Pech(told)... Allemaal even 'creepy' wat ons betreft :)
Vraagjes:
1.Wat staat er inmiddels op jullie kilometerteller?
2.Hoeveel Gb is er al geschoten?
3.Hoe gaat het met het laden van de accu's?
4. Heb je nog wat aan die 12V-220V omvormer?

Hartelijke groeten van ons beiden!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan