Kenora - Brandon (Manitoba)

Door - 05-05-2016 22:45

Vandaag, de 5e mei, waren we weer vroeg uit de veren. Niet in de laatste plaats omdat we ongemerkt in een nieuwe tijdzone waren beland waar het weer een uur vroeger is. Ten opzichte van Nederland scheelt het nu dus alweer 7 uur. 

De gemeentelijke camping ligt op een prachtige plaats aan het meer. In de nacht brak er een onweer met hevige windstoten, maar de meer dan 7000 kilo zware camper stond als een huis. Na het ontbijt gingen we naar de Wallmart in Kenora. Dit keer niet om iets te halen maar om te brengen, aangezien het toilet op de camping geen water had.

Om half negen precies reden we weg richting Winnipeg. Na een uurtje rijden passeerden we de grens van de provincie Manitoba en lieten het immens grote Ontario achter ons. Het landschap veranderde vrijwel meteen. Niet langer tal van meren maar nu uitgestrekte naaldbossen afgewisseld met enorme grote landbouwgebieden, zo ver het oog kon zien. En....alles vlak, met hier en daar een (stenen) huis. Geen berg was meer te bekennen.

De Trans Canada Highway is hier lang, kaarsrecht en op diverse plaatsen met een erg slecht wegdek. Meer dan ons lief was, ging het op en neer en heen en weer. Een stukje glad wegdek was een verademing. Wat ook een verschil is, zijn de prijzen voor diesel en benzine. Maar liefst tot 0,25 dollarcent lager dan in Ontario. Wat daarentegen omhoog gaat, is de temperatuur. Naarmate meer km worden gemaakt, stijgt de temperatuur tot ca 32 graden Celsius. Je kan wel iets voorstellen wat dat met de bossen doet. Gelukkig hoeven we hier niet te vrezen voor bosbranden zoals in en rond Ft. Mac Murray in het hoge noorden van Alberta, waar inmiddels  meer dan 1600 houten gebouwen volledig zijn afgebrand en 88.000 inwoners een goed heenkomen hebben moeten zoeken. Wij komen daar niet eens in de buurt, dus maak jullie geen zorgen.

Op de weg is het vrij rustig. De maximumsnelheid in Manitoba is op veel plaatsen 110 km per uur, 20 km hoger dan in Ontario. Wij houden het keurig netjes op 80-90 km vanwege het brandstofverbruik. Grote vrachtwagens met soms 2 opleggers, die dus 30-40 meter lang zijn, denderden ons voorbij. Verder  zijn het vooral pick-ups die ons passeren. Praktisch in gebruik en ook nog eens redelijk comfortabel. Op de weg rijden met een camper, is overigens niet moeilijk. Fout rijden is onmogelijk en op fietsers en voetgangers hoef je niet te letten want die zie je nauwelijks. Wel zie je veel schoolbussen die kinderen uit alle richtingen aanvoeren naar de centraal gelegen scholen. 

José denkt dat mensen hier sowieso meer geld investeren in hun auto dan in hun huizen, kleding of wat anders. Wel zijn veel dingen praktisch goed geregeld. Beter dan in Nederland. Wat te denken van  genummerde straten en wegen, zodat je nooit naar de weg hoeft te vragen). Ook de voedingsmiddelen zijn - heel praktisch - alleen in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de kleinste pot pindakaas die ze hier verkopen, heeft een inhoud van 1 liter. Verder valt op dat het gezonde eten schreeuwend duur is ( 4 appels voor 2,25 euro) en alle snacks en snoep spotgoedkoop is. Geen wonder dat veel mensen te lijden hebben van een enorm overgewicht. José voelde zich bijna slank in vergelijking met hen. Wij gaan voor gezonde maaltijden en dus kookt José vanavond zelf: kip met aardappelen en bonen. 

Om 14.00 uur Canadese tijd kwamen we aan op onze overnachtingsplaats: Medowlark Camping Ground in Brandon, ca 360 km voor Regina. De km-teller staat inmiddels op 2.460 km. Zij die zich afvragen of wij een snelheidsrecord willen vestigen, moet ik helaas teleurstellen. Wij rijden alleen de eerste week veel km omdat dit traject het minst mooie gedeelte is van Canada. Wij willen juist in Alberts en British Colombia alle tijd en gelegenheid hebben om daar van alles te bekijken, met name in de Rocky Mountains.

Tot zover dit bericht van uw correspondent in Canada en graag tot morgen.

Reacties

Heleen 06-05-2016 00:27

Goedemorgen correspondenten in Brandon
Wat een ervaringen doen jullie toch op .bijzonder hoor . Toch lees ik tussen de regels door dat het geen reis met luxe is . Af en toe zekfs kramperen ipv kamperen .
Hopelijk gaat het allemaal wat makkelijker worden .
Fijn dat de temperaturen warmer zijn .nu hopen dat het niet veel hoger komt want dan heb je daar wer de nadelen van .
Ook hier stijgt de temp. Morgen naar zomerse waarden metstrak blauwe luchten .Heerlijk om te ervaren ,het helpt ook tegen de pijn van mijn handen .
Trudie boft enorm dat alle dagen tot op heden mooi waren en droog .morgen maar een dagje thuis inde tuin doorbrengen 😎
Vandaag bevrijdingsdag met in avond het concert op de grachten van Amsterdams was dan ook heel wat beter dan vorig jaar .
Verder geen nieuws vanuit ons landje te melden
Een fijne dag weer en viel spass.
X x

Alexander Roks 06-05-2016 17:30

Dag Wim en José,

Prachtig om jullie reisverslag te kunnen volgen. Mochten jullie nog een liter of gallon hazelnootpasta tegenkomen dan houdt Saralie zich aanbevolen ;-).

Hartelijke groet,
uit Veenendaal
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan