Brandon - Medicine Hat (Alberta)

Door - 07-05-2016 05:36

Vandaag 6 mei vertrokken wij opnieuw vroeg uit Brandon. Klokslag 8.15 uur reden we met een zonnetje weg. Na overigens wel een bloedhete nacht. Met behulp van de airco hebben we de temperatuur tot acceptabel niveau kunnen terugbrengen, zodat we toch redelijk goed hebben kunnen slapen.

Na zo'n 120 km passeerden we de grens met de staat Saskatchewan. Meteen maar even gestopt voor een kop koffie en informatie bij het Information Service Center. José werd door een uiterst behulpzame en vriendelijke d"ame te woord gestaan. Zij vertelde José ook dat de klok weer een uur terug kon worden gedraaid.... Het tijdverschil met Nederland is dus nu al 8 uur.

Op dit moment dat ik dit schrijf, is het in Nederland vijf uur in de ochtend. Het is de dag van mijn verjaardag en die van mijn tweelingzus. Beiden zijn we 60 jaar geworden en mogen we ons steeds meer gaan rekenen tot de senioren, al dan niet met grijze haren. Maar een kniesoor die daar op let, zolang we de gezondheid mogen ontvangen.

Gewapend met landkaart en informatieboekjes over Saskachewan wilden we vertrekken toen José werd aangesproken door een Canadees en zijn vrouw die tot de 2e generatie Canadezen van Nederlandse ouders behoorden. Hun ouders kwamen respectievelijk uit Hoogeveen en ...... jawel mijn eigen geboortestad Rotterdam. Hij sprak overigens nog goed Nederlands en behoorde tot de Free Reformed Church, het equivalent voor Christelijk-Gereformeerd, zoals hij uitlegde.

Na enige tijd gesproken te hebben, zijn we toch maar uit elkaar gegaan en vervolgden we onze weg naar Medicine Hat, ca 800 km verdérop. Een hele ruk die feitelijk niet gepland was. Maar om toch zondag een bezoek te kunnen brengen aan de Reformed Baptist Church waar vrienden van ons hebben gekerkt, moesten we dit wel doen.

Onderweg was het ons al vaker opgevallen dat heel veel plaatsen of inheemse (indiaanse) of Europese namen hebben gekregen. Zo lazen we plaatsnamen als Alexander, Holland, Steinbach, Salzburgerhof, en zelfs Prawda naar de gelijknamige Russische krant. 

Naarmate we in Saskatchewan vorderden, werd het weer minder. Dat is te zeggen: het zonnetje verdween achter een grauwsluier. Met name in de omgeving van Regina, de hoofdstad van Saskatchewan, verdween de zon praktisch achter een grijze lucht. Van de smog, van opvliegend zand als gevolg van de alsmaar sterke wind die er stond, of van de bosbranden in Fort McMurray??? De laatste optie leek ons wel heel erg sterk omdat die plaats zon 1.200 km bij ons vandaan lag. We hielden het maar op het opstuivende zand, maar echt zeer weten deden we niet.

Wel bleef deze grauwsluier ons vele honderden km vergezellen. Gelukkig was de weg vrij rustig en voorzien van een redelijk tot goed wegdek. Beter in elk geval dan we soms in Ontario hebben  meegemaakt. Wel speelde de sterke wind die veelal van links kwam ons parten. De zware camper was soms moet moeite recht op de weg te houden vanwege de forse windstoten.

Voorbij Moose Jaw zagen we  ineens veel witte velden langs de weg. Na enig denkwerk en het lezen van het bordje Kalium Road vermoedden we dat het hier gaat om de winning van kaliumzout dat op tal van plaatsen in treinwagons wordt geladen. Soms kwamen we door dorpen of plaatsen waarbij op borden al staat aangeven dat er no services zijn. Bedoeld wordt dat er geen winkel, restaurant of benzinepomp te vinden is. Helemaal niets dus. 

In Medicine Hat aangekomen, spoedden wij ons naar de Wallmart voor het inkopen van eten en drinken en een  tankbeurt. Aansluitend naar de VVV voor informatie over de campings, maar die bleek  al gesloten. Een vriendelijke Canadese dame op leeftijd vertelde ons hoe we de lokale gemeentecamping kunnen vinden maar ook die blijkt na aankomst nog gesloten te zijn. Uiteindelijk vonden  we na enig zoeken een kleine trailerpark zonder toiletten en douche maar met elektriciteit en water, zodat we om 19.30 uur eindelijk aan onze warme prak konden beginnen. Een intensieve dag besluiten we daarna met een kop koffie en een vroege duik in ons mandje.

 

Reacties

Heleen 07-05-2016 08:06

Goedendag avonturiers ,

Dat was a hel of a day yesterday ! Deze reis is zeker een van alert zijn en blijven .
Ik hoop dat vandaag de dag wat minder inspannend zal zijn en de zon jullie zal vergezellen .
Hier is het momenteel nog wat bewolkt, maar we genieten wel van zomerse temperaturen ( 25 graden )
Dat is lang geleden, dat we op 7 mei zulke warmte hadden . Genieten dus .
Vandaag is de laatste dag dat Trudie er is ,waarschijnlijk zetten we haar op de trein in Dordt omdat het eigenlijk het handigste is .
Ze heeft het getroffen met de hele week zon en oplopende temperaturen . Leuk voor haar . 12 mei vertrekt ze voor drie weken naar Italie met de groep van de Italiaanse lessen die ze volgt .hartstikke leuk hoor .
Nou verder geen bijzonderheden van het front .
Enjoy the day en take care .

Love , heleen

Trudie Abrahamse 07-05-2016 08:48

Hi Wim en Jose,
Groetjes en mijn hartelijke geluk wensen voor deze 'speciale ' verjaardag! Het allerbeste voor het nieuwe jaar in goede gezondheid en welkom tot de pension club.
Wat hebben jullie al ver gereden in die korte tijd!
Een hele ervaring met allerlei exploraties. Ik geloof wel dat je af standee op deze manier leert kennen.
Jouw blog is nu een vast deel van het begin van een iedere dag geworden.
Dus hou het wel vol.
Nu Ik hoop dat Jose nog iets voor jou kan scharrelen om je verjaardag te vieren.
Keep safe !
Veel liefs, Tru xxx

MGE 07-05-2016 09:36

Wim, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en de beste zegen van de Heere voor je nieuwe levensjaar. Wat fijn om jullie reis avonturen te lezen .We zouden graag even de camper binnen stappen, om jullie persoonlijk te feliciteren.. Jullie naderen nu snel de adembenemende natuur van de Rocky Mountains, Bamff en Lake Louise, en de hoogste gletsjer autoweg ter wereld!! Ps.19 Een hele fijne en feestelijke dag! Ons hart en onze gebeden zijn met jullie.

Conny & Ton 07-05-2016 12:01

Wim (en Jose), van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
Veel zegen en voorspoed gewenst in dit nieuwe levensjaar. Als jullie nu een lekkere yoghurt met muesli op je verjaardag nemen, dan gaan wij nu aan de koffie met rumtaart. Uiteraard een extra groot stuk vanwege dit heugelijke feit!
Een heel voorspoedige reis verder en hopelijk gauw tot ziens!
Conny & Ton
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan