Jasper (rustdag)

Door - 11-05-2016 03:06

Vandaag 10 mei wederom een rust dag ingelast in onze Tour de Canada. Na vroeg naar bed te zijn gegaan, waren we om 7.00 uur op. We wilden vroeg ontbijten om onze rustdag in Jasper goed te kunnen benutten. In de eerste plaats om telefonisch contact met het thuisfront te kunnen zoeken. Whatsapp is daarvoor het geëigende middel (gratis), mits we natuurlijk WiFi hebben. Daarvoor gaan we of naar Mc Donalds of meestal naar Tim Hortons. Qua assortiment dezelfde ongezonde hap, maar voor ons nu echt ideaal. Met een kop koffie kunnen we op ons gemak bellen met onze kinderen. Tevens kon ik daar mijn uitgestelde weblog van gisteren eindelijk verzenden. Diverse lezers waren al ongerust geworden en hadden gedreigd hun abonnement op te zeggen. Gelukkig slaagde ik erin de weblog nog in de vroege ochtend ( voor jullie namiddag) te versturen. Vanavond hoop ik dit proces te herhalen, mits jullie het mij niet kwalijk nemen als ik op dezelfde dag weer een bezoek aan Tim Hortons breng. 

Na deze dagelijkse plichtpleging zijn we in Jasper gaan rondkijken. Jasper is een typisch toeristenoord. Met leuke winkelstraten en bezienswaardigheden, zoals een oude stoomtrein, totempaal, en replica van Yogi the Bear.  Het is een leuk plaatsje, een van de weinige gezellige plaatsen die we hebben bezocht. Zowel zomers en vooral in de winter zal het hier erg druk zijn, veronderstellen we. Nu is het erg rustig, veel winkels en horecagelegenheden zijn zelfs nog dicht. 

Na de winkelstraten te hebben afgestruind, pakken we de camper weer en rijden we naar het naburige Lake Maligne, op ca 50 km afstand en hoog in de Rocky Mountains. Onderweg zien we veel natuurschoon en zo waar ook nog een manshoge Kariboe die rustig pal naast de weg blijft staan. Beren laten zich helaas ook deze dag niet aan ons zien, hoewel her en der borden staan om ons te waarschuwen extra alert te zijn op hun onverwachte bezoek. 

Bij Maligne Lake aangekomen, blijken we niet de enigen te zijn, maar erg druk is het ook dáár niet. Het meer werd ooit in 1909 door de eerste toerist, Helen Schaffer, bezocht, die zich daar prompt voor twee jaar vestigde. En als je de omgeving ziet, is het niet zo moeilijk om te raden waarom. Het meer ligt er beeldschoon bij, omringd door de hoge indrukwekkende en besneeuwde bergketens van de Rockies. Een prachtig vergezicht en zeer fotogeniek. Dus dan ook maar flink wat plaatjes geschoten. Van hieruit zijn diverse trails (wandelroutes) uitgezet, de langste is maar liefst 100 km lang!
Ja, alles in Canada is big en beautiful, dus ook de wandelroutes. Voor ons zit dat er echter niet in, gelet op de fysieke beperking die José heeft. Velen vragen zich af hoe het met haar voet gaat. Hoewel ze er wel korte afstanden op kan lopen, houdt het genezingsproces en daarmee haar mobiliteit nog te wensen over. Maar we moeten alles maar nemen zoals het loopt.....!

Teruggekomen van Lake Maligne hebben we onderweg op een van de vele rustieke parkeerplaatsen, langs een rivier, meer of zomaar in de naaldbossen, onze lunch gegeten. Daarna teruggegaan naar Jasper om nog wat wild te schieten in Edelweiss. Ja, zo heette de winkel waar José enige dierenkoppen (eland, hert en kariboe) heeft gekocht voor de vijf kleinkinderen. Maar mondje dicht naar hen!
Op de camping gekomen, hebben we eerst een douche genomen. Zodat we de enorme afstand naar de douches bij de ingang niet hoeven te lopen. Daarna terug naar ons plaatsje waar we het avondeten konden nuttigen. Dit keer bestond het menu uit rusties, verse spinazie en gehaktbal met champignons, gourgettes en paprika.
Vanavond zijn we nog een keer terug gegaan om Jasper bij avondlicht te bezien. Op de alternatieve route ernaartoe kwamen we bij de Athabasca River, waar tientallen mensen in grote rubberen boten aan het raften waren. Maar ook zagen we daar in eerste instantie een kudde van acht berggeiten die allengs aangroeide tot dertien. Het gemak waarmee deze dieren de steile rotswanden beklimmen, was verbluffend. Tevens waren ze ook niet erg mensenschuw, want je kon ze tot op een meter afstand naderen zonder dat ze er vandoor gingen. Uiteraard daar veel foto's van geschoten.

Ook nog even de trap naar het Old Forts Point genomen. Boven had je een prachtig uitzicht op de rivier en de brug erover heen. Adembenemend de wijsheid van het landschap met de bergen erom heen. Aansluitend voor de laatste keer naar Jasper gereden voor de digitale verzending van deze weblog in Tim Hortons en daar een lekkere kop chocolademelk gedronken.

Morgen reizen we door naar Banff, dat aan het andere einde van de Icefield Highway van 232 km ligt. Over onze belevenissen daar, horen jullie DV in een volgende aflevering.


 

Reacties

Heleen 11-05-2016 07:16

Tijdstip hier 7.00 uur

Deze pensionado kan nog niet wennen aan andere tijden om op te staan 😉
Wanneer ik de foto's zie overkomt me sterk het gevoel van stilte .je oneindig nietig voelen als mens in zo een majestieuze wereld . Prachtig moet het zijn om dat te mogen ervaren .
Wanneer ik Jose zo zie zitten op het bankje , dan hoef ik me ook geen zorgen te maken dat ze zal verbranden in het zonlicht .ze heeft gelukkig goede bedekking 😜
Wat jammer dat het herstel nog niet vlotten wil .( had ook niet echt verwacht dat deze voet snel herstellen zou , gezien het feit aan welk been / lichaam het vast zit ,met een persoonlijkheid van niet zeuren, maar doorgaan .zorg ervoor Jose dat je straks niet heel je verdere leven problemen houdt hoor .dat is zelfs deze reis niet waard ,bovendien een andere mooie reis hierna zou ook fijn zijn om te doen , maar dan op goede voeten lopend.
Je zult best je beste beentje wel voorzetten, maar jouw grens ligt veel hoger dan van de gemiddelde mens . Dus kijk uit dat je je niet te veel vraagt van je voetje .
Tenslotte kun je niet op een been blijven staan .
De eerste stap ( terug ) naar minder eisen is misschien een optie?
Voetje van de vloer is ook een leuke bezigheid hoor
Zet aub je beste beentje nu voor !
Step by step is het advies uit O B

Bedankt voor the pics dat je stuurde Wim. Nu kunnen we ons iets beter inleven in de wereld waar jullie nu zijn . 🤓
Fijne dag vandaag en kijk uit voor de beren, want hoe dichter bij the Rockies , des te ruiger het wordt . Met eten je deurtje dichthouden maar 😜
Beren hebben nu eenmaal enorm scherp reukvermogen . ( ik zou daarom nooit een goede beer zijn 😳) dus met koken kan hij ineens bij je deurtje sTaan 🐻 Om mee te eten .

Tot het volgende bericht ! Liefs van ons .

JMA 11-05-2016 08:05

Is it only José who has trouble walking? Or is she used as an excuse? Anyway, thank you again for the daily news. One request from the Homefront: can we get some pics of the inside of your camper?

JMA 11-05-2016 08:05

Is it only José who has trouble walking? Or is she used as an excuse? Anyway, thank you again for the daily news. One request from the Homefront: can we get some pics of the inside of your camper?

Hugo P. 11-05-2016 22:49

Hoi allebei,
Je foto's komen me 'bekend' voor. Wat een land, hè ?
groet,
Hugo P.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan