Jasper - Banff

Door - 12-05-2016 02:24


Na onze rustdag in Jasper zijn we vanmorgen vrij laat voor ons doen, om 9.30 uur, weggereden van de campground. Bij het verlaten van dit provinciale state park hebben we ons afval- en toiletwater gedumpt. Op alle parken is dat wel goed geregeld, zodat je eigenlijk kunt volstaan met een plaats met elektriciteit. Dat is ook goedkoper dan een plaats met water/elektriciteit of een full hookup-plaats waar je dus ook afvalwater ter plekke kunt dumpen. Het weer in Jasper en trouwens heel de dag is bewolkt en af en toe regen/sneeuw. De route over de Icefield Park Way is dezelfde als op de heenweg. Grote stukken van de weg, c.q. het wegdek, zijn slecht, zodat de reis letterlijk met veel horten en stoten gepaard gaat. Niet prettig rijden dus, en gedeelten met en vlak wegdek zijn dan ook een verademing. Na verloop van tijd passeren we de Glacier Skywalk, een glazen plateau waarop je honderden meters diep naar beneden kunt kijken. De toeristische attractie blijkt gesloten. Gezien het lange hekwerk erom heen voor onderhoudswerkzaamheden, veronderstellen we. Na 100 km komen ook het Columbia Ice Field weer tegen, dat er nu erg mistroostig bij ligt. De bewolking en miezerregen doen ons het gaspedaal maar weer intrappen. Uitstappen heeft nu geen zin. 
Op 80 km van Banff passeren we het punt Saskatchewan Crossing waarop we de Icefield Park Way op de heenreis zijn opgegaan. Hier stoppen we even voor een warme kop tomatensoep en brood. Het weer lijkt een beetje op te knappen, maar de weersvooruitzichten zijn veel minder positief. Gesterkt door de soep zijn we nauwelijks weer op weg, of we maken het hoogtepunt van die dag en wellicht vanonder vakantie mee: een ontmoeting met een zwarte beer!
Vlak voor ons komt hij uit de bossen geslenterd en steekt doodgemoedereerd de weg over. Ik stop tijdig maar een achteropkomende Canadese personenauto denkt daar anders over en haalt me in en zorgt er daarvoor dat de meneer de beer snel aan de andere kant van de weg in de bossen verdwijnt. Wat ik van hem kunnen fotograferen, is zijn zwarte vacht tussen de bomen. Ik baal als een stekker van de Canadees die niet het fatsoen had om even te kunnen wachten.
Aanvankelijk zouden we rond Lake Louise overnachten, maar omdat we redelijk vroeg zijn en dat ook qua routeverloop beter uitkomt, gaan we eerst naar Banff.  Bij het Information Centre bij het station informeren welke campings open zijn. Dat blijkt het Tunnel Mountain Village II te zijn. We vragen om een plaatsje bij de douches (gelet op onze vorige camping in Jasper) zodat we niet ver hoeven te lopen. De camping is groot maar dun bevolkt. 
Als we de elektriciteit aansluiten, stopt een busje van de campingbeheerder bij mij. Een vriendelijke man lacht me toe en vraagt of ik voorbereid ben op de sneeuwval deze nacht. Hoezo vraag ik? Wel zegt hij, de weersverwachting is dat de temperatuur fors zal gaan dalen en dat er deze nacht 13 centimeter sneeuw zal vallen. Ik kijk de man ietwat ongelovig aan en vraag hem of mij in de maling neemt. Nee, zegt hij, dat kan hier zomaar gebeuren. Maar morgen kan alles ook weer weg zijn hoor, verzekert hij mij. Als ik hem zeg dat we naar Banff willen gaan, wijst hij mij op de shuttlebus die vanaf het campingterrein om het half uur naar het centrum van Banff gaat. Gelet op mans advies hebben we dat dan maar gedaan. En zijn we met de shuttlebus naar Banff gegaan. Voor 2 dollar p.p. worden we in Banff downtown afgezet. Banff is een typisch toeristenoord met veel shops voor  souvenirs etc. In een van de overdekte winkels strijken we even neer voor een adempauze. Daar vinden we ook een leuk restaurant The Old Spaghetti  Factory, waar we lekker hebben gegeten.
Aansluitend weer per bus terug naar de camping, maar niet voordat we deze weblog weer hebben kunnen verzenden met gebruikmaking van de gratis WiFi in een plaatselijk koffiehuis. Verstuurd vanaf mijn iPad

Reacties

maarten en maria 12-05-2016 09:03

Jullie reisverhalen brengen ons in gedachten weer terug naar onze Canadareis, we bedenken ineens van alles wat we toen ook gezien hebben,( maar wij hebben geen enkele beer ontmoet!!!)Geniet van Lake Louise, drink een kopje koffie in het prachtige chateau, daar zijn ook leuke ( kortere) wandelroutes( met misschien beren)

Heleen 12-05-2016 10:41

Wat een ervaring moet dat zijn om een zwarte beer op het pad tegen te komen .
Be on your guard zou ik zeggen , want er kunnen meer beren op de weg zijn .
Benieuwd of de voorspelling van sneeuwval ook uit gaat komen .
Take your time zou ik zeggen want met slechte die gaten in de weg die door sneeuw zijn bedekt is geen ideaal dek .

Vandaag is het mijn eerste echte pensioendag . Vreemd hoor , alles en iedereen weer terug naar school/ werk, en ik loop vrij buiten achter de kinderwagen wel is waar. Ook vandaag watdrukte door het feit dat de kinderen allen komen eten vanwege Anto zijn verjaring . Ik wens jullie een mooie nieuwe dag toe zonder veel lastige obstakels .liefs vanuit zonnig OB

Heleen 12-05-2016 10:48

Excuses voor haperende zinnen maar werd iedere keer van mail afgehaald door die en gene , vandaar slordige berichtgeving 😟

🤓🚎goeie reis straks .x x

Trudie Abrahamse 12-05-2016 12:15

Hi Wim & Jose,
Back in Ireland since Sunday after a lovely week in my native country.
Your blog has become a staple item of the beginning of my day.
Wonderful to get a taste of Canada through your diary. Indeed you create a vivid picture.
Pity about your disappearing bear,but I am sure there are more to be encountered.
Shane is very anxious to read your thoughts as well with the help of Gooogle translator.
Can you please add him on your mailing list?
Email: shanegrafton@gmail.com
I am off within the hour for my Italian adventure and experience some 'dolce vita'
Cannot wait.
Keep writing and I will reply when I have I wifi !
Jose hope you are recovering with your foot.
Love to you both
Trudie
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Reizigers vertellen reizigers: gratis tips en inspiratie van ervaren reizigers
18 en 19 maart op onze Reizigersbeurs
Dit jaar op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan