16 mei

Door - A long time ago

16 mei 2016

Margreet schrijft:

Vandaag op weg via Yellow Stone NP en de stad Cody naar Gardiner. We reden via de East Entrance Yellow Stone binnen. Mooie rit door dit prachtige gebied, jammer genoeg regen onderweg. 

We kwamen geregeld bizons tegen, van dichtbij lijken het wel prehistorische dieren, prachtig om te zien. We kwamen ook kuddes tegen met kleine kalfjes en ach! die waren zo leuk! Verder zagen we ook nog een paar moose lopen. 

In Yellow Stone lag nog veel sneeuw, er is daar onlangs nog het nodige gevallen. We reden langs een groot bevroren meer, leuk voor de foto's en inmiddels geen regen meer, ook leuk voor de foto's. We eindigden deze dag op een camping in de stad Gardiner, even ten noorden van Yellow Stone. 

Morgen gaan we verder Yelllow Stone verkennen. 

Yellowstone National Park ligt hoofdzakelijk in Wyoming, maar met kleine gedeeltes in de aangrenzende staten Montana en Idaho. 

Grootte : 8.983 vierkante kilometer. Nationaal park sinds : 1 maart 1872 (het eerste Nationale Park ter wereld)

Op aarde komen, voor zover bekend, ongeveer 1.000 geisers voor. Daarvan bevindt zich ongeveer de helft in Yellowstone National Park. 

Een geiser is een warmwaterbron die met tussenpozen water en stoom de lucht inspuiten. Het woord geiser komt van ‘geysir’, de naam van een bekende geiser bij Haukadalur in IJsland. Deze naam komt weer van het IJslandse werkwoord gjósa, wat ‘spuiten’ betekent.

Er worden twee soorten geisers onderscheiden, namelijk fonteingeisers en kegelgeisers.

Fonteingeisers barsten uit vanuit waterpoelen, meestal in een serie van uitbarstingen van gelijke intensiteit. ‘Grand Geyser’ (Yellowstone National Park) is de grootste van de voorspelbare geisers op aarde en is een voorbeeld van een fonteingeiser.

Kegelgeisers barsten uit vanuit kegels (dit zijn heuvels van Siliciumdioxide), meestal in fonteinen die tussen een paar seconden en enkele minuten duren. ‘Old Faithful’, misschien wel de meest bekende geiser van Yellowstone National Park, is een voorbeeld van een kegelgeiser, die laat ongeveer elk anderhalf uur een krachtige stoom water en een stoom lucht de lucht in spuiten. 

Reacties

Marjon A long time ago

Hebben jullie ook zo'n geiser zien spuiten?

Marjon A long time ago

Oja...morgen hebben jullie de geiser gezien. Eerst verder lezen, dan pas vragen stellen. Ben wel benieuwd naar een foto daarvan. Die heb ik nog niet gezien.

Ma A long time ago

Leuk
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Vandaag en morgen: gratis webinars over allerlei bestemmingen
Klik voor meer info!
Meld je nu gratis aan voor onze online infodag met presentaties en adviesgesprekken.
Klik voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!