Spel van weer en wind

Door M.J. van Wamel - 27-07-2016 06:16

Vandaag stond het bezoek aan Bryce Canyon op het programma. We hadden gezien dat het een 'aangename' 30 graden zou worden. Een verademing ten opzichte van de afgelopen week. Na het ontbijt dus met een vriendelijk zonnetje en een heerlijke temperatuur richting park vertrokken, wat vlakbij het hotel ligt. Eigenlijk kun je één weg afrijden door het park van noord naar zuid. Met wat afslagen naar de rand van de canyon, die eigenlijk geen canyon mag heten. Het is een rand van het Colorado plateau, waar een bijzonder verschijnsel heeft plaatsgevonden in de miljoenen jaren ervoor. Grote delen van West Amerika was heel lang geleden zee. Door vulkanische activiteit en opwarming verdween het water en ontstonden grote kloven en bergen door opschuiven van aardlagen. Weer en wind deed vervolgens de rest. Door de verschillen in samenstelling (hard tot zacht) van de aardlagen had dit minder of meer effect op die lagen. In Bryce komt dit tot uitdrukking in een prachtig decor met grillige rood/oranje/roze wanden, spleten en torens (hoodoos genaamd). Naast sunrise point en sunset point is het amfitheater het meest bekend en bezocht. Een indrukwekkende cirkelvormige kom met hoodoos als een soort orgelpijpen. Hieronder wat indrukken.

Maar het park biedt veel meer. Je kunt er uiteraard wandelen, ook tot in de lagere delen. Paardrijden wordt er ook gedaan. Verder gaat de weg dieper het park in en klimt tot 3000 meter. Nadat we vanaf het amfitheater vertrokken, betrok ook de lucht en was er ook gerommel van onweer hoorbaar. Al vlug begon het te spetteren. Daar bleef het gelukkig bij en we hebben het droog weten te houden. Maar de temperatuur was wel tot 10 graden gedaald! De dames hadden het natuurlijk meteen koud. Ik vond het eigenlijk wel verfrissend! Onderweg was het uitzicht al fantastisch, waaronder een mooie boog. Bovenop de top van het plateau was het hele achterland te zien met regen gordijnen en een fascinerend schouwspel van licht en donker.

 

Halverwege de middag zijn we weer teruggereden naar ons hotel, waar we nog wat rust hebben kunnen nemen. Het diner hebben in "cowboy-stijl" gedaan bij de Ebenezer grill, waar Western country muziek gespeeld werd door de Bar-G Wranglers. Een afsluiting in stijl!

Voor de geïnteresseerden staan er nog meer foto's in het fotoalbum.

Reacties

Helma 27-07-2016 10:45 {{button-40859}}

Hoi Maarten,

als ik nu examen Aardrijkskunde zou hebben was ik geslaagd., door al het lezen van je prachtige verhalen.
groetjes

Erni 27-07-2016 22:12 {{button-40927}}

Echt adembenemend, dat uitzicht !

Ron Rensen. 28-07-2016 12:04 {{button-40969}}

Hoi Maarten,

Dit is een kompleet reisgids aan het worden die kun je zo uitbrengen. Geweldig zoals jij het allemaal beschrijft en dan ook nog die prachtige foto's erbij. Wat een talent bezit jij je zou zo een reis programma kunnen maken.

Jos en Mieske 28-07-2016 20:07 {{button-40992}}

Wat een prachtige verhalen en schitterende foto's. Wat de natuur zoal teweeg heeft gebracht. Werkelijk machtige kloven en rotspartijen. Maarten, het blijft genieten al die verhalen.
Goede reis verder en veel plezier.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan