Navajo Nation; waar de aarde de lucht ontmoet.

Door M.J. van Wamel - 31-07-2016 07:16

De tocht gaat verder in zuidelijke richting van Moab naar Monument Valley. Het land van de Navajo indianen. De Navajo hebben hier hun eigen stuk land "Navajo Nation" genaamd. Noem het een reservaat, waar ze een beperkte mate van zelfbestuur hebben. Eén van de eigen regels is dat ze alcoholische dranken helemaal uitgebannen hebben. Daar kwam Jorrit later achter toen hij bier wilde inslaan. De weg naar het park (weliswaar Nationaal Park, maar met een aparte status) gaat langs een afwisselend landschap. In het begin best groen, maar gaandeweg steeds droger. De bekende rotsen zijn op zo'n 20 km voor aankomst al duidelijk zichtbaar. Welkom in 'Marlboro' land! Bekend van de reclame van vroeger toen de cowboy langs de monumentale rotsen trok. Deze heten overigens 'buttes' (spreek uit: bjoets). 

We hebben in de lobby van het View hotel, dat aan de rand van het park ligt, met een gids voor een jeep safari afgesproken. De rustige man (uiteraard indiaans) verwelkomt ons en de tocht kan beginnen. We rijden in een grote pick-up truck met achterop een bak met banken het park in over een onverharde weg. Dat deze weg erg slecht was had ik al eens gelezen, maar zo slecht had ik me niet voorgesteld. Het is dat we met gordels vastzaten, anders waren we uit de truck gevlogen! Om nog maar niet te spreken over de rode stofwolken van passerende auto's.

Bij de eerste butte, Merrick genaamd, vertelt onze gids iets over de geologie van het park. Wat ooit zo'n 570 miljoen jaar geleden zee was, verdween langzaam door het opschuiven van bergen van de Rocky Mountains en kwam droog te vallen. De verschillende soorten lagen erodeerden en afhankelijk van de samenstelling ontstond dit landschap. Gaandeweg zien we buttes als Elephant Butte, Camel Butte (op zijn rug liggende Snoopy de hond) en The Three Sisters.

Even verderop wordt een stop gemaakt bij John Ford point. Deze beroemde Western regisseur heeft heel wat cowboyfilms hier geschoten met de legendarisch John Wayne. Een figurant op een paard staat op de bekende locatie. Ook zijn er marktkraampjes met vrouwen die sieraden verkopen. Overigens zijn hier ook bekende hedendaagse films opgenomen zoals de openingsscène van Mission Impossible 2 met Tom Cruise hangend aan een butte en de remake van de Lone Ranger met Johnny Depp.

We rijden verder het park in waar je alleen met dit soort tours mag komen. Er wordt kennis gemaakt met de traditionele wijze van leven in een soort lemen koepels. Tegenwoordig brengen de Navajo meestal in trailers hun leven door. Maar het geeft een beeld hoe er vroeger geleefd werd in dit gebied. Althans; na de teepee (indianentent). Een meisje laat zien hoe ze wol verwerkt en kamt de haren van Milou in een knot met kleurige touwtjes. Verder gaat de reis naar een grot met een gat in het dak waardoor de lucht te zien is. De gids vertelt ons dat er een adelaar zichtbaar is, maar daar zien wij niets van. Hij speelt wat typische indianen muziek op zijn fluit. De melodieën galmen prachtig in de grot.

Er volgt nog een hobbelig afsluitend bezoek aan het uitzicht op Totem Pole; een spitse rotsformatie in de verte. De 2,5 uur zijn snel gegaan en via een 'shortcut' wordt er weer naar het vertrekpunt gereden. Een bijzondere tocht waar we, ondanks pijn in de ledematen en stof tot in de oren, van genoten hebben. Het is dan nog een uurtje rijden naar Kayenta wat in Arizona ligt voor ons hotel.


 

Reacties

Jos en Mieske 31-07-2016 10:58 {{button-41119}}

Geen alcoholische dranken voor de Navajo indianen, maar nog wel de waterpijp?
We dachten dat Jorrit in Amerika geen bier zou drinken of hebben ze daar toch ergens Hertog Jan?
Wat krijgen we toch weer veel informatie van jullie. Marlboro, diverse films, John Wayne komt langs en natuurlijk gaan we ook weer denken aan Winnetou en Old Shatterhand (?). Geweldig wat jullie allemaal te vertellen hebben over een tocht van 2,5 uur.
Ook mooi om te zien hoe nietig alles (auto's, wij) is afgezet tegen de imposante landschappen, bergen, rotsen etc.
Hopelijk niets gebroken en hopelijk staan jullie morgen ook niet 'gebroken' op.
Mooi vervolg en tot het volgende verslag.

Mark en Maud 01-08-2016 11:51 {{button-41201}}

Heerlijk om weer de foto's en verhalen te lezen en in een andere wereld te stappen!
Zo vergeten we voor heel even de regenbuien die weer op komst zijn.
Leuke familie foto; waar jullie met z'n viertje bij het sieradenmeisje zijn. Jullie zien er alle 4 zo ontspannen uit! Je kan het meisje er zo afknippen, ze zit aan de goede kant ;-)
Goeie reis verder!
Veel liefs, Mark en Maud

Jos en Mieske 01-08-2016 13:46 {{button-41206}}

Een extra berichtje!!
We hebben vandaag nog geen verhalen en foto's van jullie ontvangen, maar het is natuurlijk wel een bijzondere dag. Maarten, van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag en wij wensen jullie vandaag weer een (extra) mooie dag toe.
Groetjes, Jos & Mieske & Sebastiaan.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan