Gedwongen naar kostschool

Door - 19-07-2016 03:57

Monument Valley, 18 juli 2016

 

De wekker loopt al om 4 uur af. Linda, onze tourguide van vandaag staat ons een uur later met haar jeep op te wachten. We gaan op deze flink bewolkte dag een sunrise-Tour naar de Valley maken. 

Bij ons vertrek is het nog pikkedonker, Linda vult die tijd in met het zingen van Najavo-liederen en met het vertellen over haar cultuur. De Navajo-tribe is een hele grote tribe die van oudsher in het gebied van de four corners (het enige punt in de VS waar een vierstatenpunt is) leeft. Monument Valley is voor haar en haar voorouders een sacred place, een plek waar verhalen aan de hand van de vormen en tekeningen in de rotsen worden overgedragen op de volgende generatie. En een plek waar de Holy zich ophoudt op de meest heilige rots. 

De komst van de Europeanen heeft hen steeds verder naar een klein deel van hun eigenlijke grondgebied terug gedrongen. Nieuwe wetten verplichtten het om de Navajo- kinderen naar kostscholen te sturen (in de hoop dat ze daarmee goed zouden integreren in de nieuwe samenleving, en de oude gewoonten achter zich zouden laten. Ook Linda is naar boarding school gestuurd. Zodra het mocht, bij het bereiken van haar 16e verjaardag, is ze terug gekeerd naar haar ouders. Samen met haar ouders en met de andere ouderen en terug gekeerde jeugdigen, beheert ze nu nog steeds dit heilige park. Toerisme is nu een hele belangrijke inkomstenbron. En omdat ze als stam de gehele zeggenschap over het gebied gegund is gebleven, kunnen ze de heilige plekken goed beschermen.

Het park is alleen toegankelijk met 4WD of door deel te nemen aan een Tour georganiseerd door de  Ook de twee hotels en de campings in de nabije omgeving zijn in handen van leden van de stam, net als de winkel, het restaurant, de benzinepomp en het museum.

Wij zien door de wolken de zon opkomen bij de drie meest spectaculaire buttens (bekend uit films en commercials). Na zonsopkomst worden we door het park geschudt. We zien onder meer de olifant, de drie zusters, de grote slapende reus en de kubus. Op enig moment krijgt Linda haast en zien we nog een aantal buttens en Windows die namen hebben die niet meer te verstaan waren. 

Het is een haast buitenaards landschap van ongekende omvang en schoonheid.  Elke blik levert een ander mooi beeld op. Voor het eerst heb ik in drie uur zoveel foto's gemaakt dat de gehele batterij van mijn camera leeg is.  En voor het eerst heeft Thomas ervaren dat je ook in een butsende jeep gewoon in slaap kunt vallen.

En hoe het nu met Thomas en zijn rode stoplicht-gevoel is? 

Vanavond vertelde hij dat hij deze vakantie geweldig vindt. En zolang er geen bordjes staan waarop wordt aangegeven dat er gevaar dreigt, blijkt het gevaar in zijn ogen  zeer beperkt te zijn. Maar als er een bordje staat dan is het gevaar niet meer te overzien.

In de komende weken gaan we dus moeite doen om geen bordjes met informatie over giftige of anderszins gevaarlijke dieren tegen te komen/op te merken. 

Reacties

Victor 19-07-2016 08:53 {{button-40410}}

Leuk om jullie verhalen te lezen. Je maakt nog eens wat mee! Mooie foto's en mooie parken.

Joke Tjeerds 19-07-2016 09:00 {{button-40412}}

Leuk om dit met een gids met informatie te doen, wij reden (lees hobbelden) er met onze eigen auto doorheen.

Lia Hack 19-07-2016 09:03 {{button-40413}}

Gelukkig voor Thomas dat hij nu meer vertrouwen krijgt, inziet dat hij nu minder gevaar ervaart.
En het nu ook leuk gaat vinden.
Alles komt goed....hele fijne dagen.
Goede groet Lia

Sjoukje 19-07-2016 20:32 {{button-40435}}

Hoi Irene, leuke verhalen en mooie foto's! Fijne vakantie daar (voor jullie allemaal)!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan