Afrika, Nieuw-Zeeland en de VS in 1

Door - 27-07-2016 00:49

Yellowstone, 22-26 juli 2016

Na een lange autorreis  via vaak slechte tweebaanswegen door de bergen en met een tussenstop in het prachtige NP Grand Teton, komen we eindelijk aan in Yellowstone. Dit is het park waar ik het meest naar heb uit gekeken. 

Om in het park te komen moeten we via bergweggetjes de kraterwand over, het park ligt in een krater van een oude vulkaan. Bergweggetjes zijn niet mijn favoriete wegen (heel zacht uitgedrukt) maar gelukkig staat er als het goed is iets moois te wachten.

Het park is groot, de oppervlakte beslaat ongeveer 20% van Nederland.  

Om het hele park goed te kunnen doorgronden slapen we drie nachten in het park (Mammoth en THE Old Faithfull) en 1 nacht net buiten het park (Cody). In totaal brengen we dus een kleine vijf dagen door in dit paradijsje.

Deze dagen zijn flink actief, we lopen veel om alle geisers, bijna alle watervallen en heel veel van de alle andere hoogtepunten tot ons te kunnen nemen. Tijdens alle activiteiten zijn we alert, overal kan wild zitten. Het gebeurt regelmatig dat we in een Buffalo-jam staan (file veroorzaakt door een bizon die de weg blokkeert), meerdere keren spotten we tijdens het lopen of rijden een elk (kleine rendiervariant), we komen een coyote tegen en tijdens ons verblijf in Mammoth delen we het veld voor de cabin met groundhogs (grondeekhoorns). 

Op de laatste avond in Yellowstone wordt ons een twilight-excursie aangeboden door onze reisorganisatie. Erg interessant omdat we veel info krijgen. Een aantal feiten:

- Lang geleden waren er naar schatting 17 miljoen buffels in de VS. In de jaren twintig was dit dier bijna uitgestorven, slecht 25 bizons resteerden. Inmiddels zijn er ongeveer 5000 buffels, allemaal in Yellowstone.

- Op drie plekken ter wereld is een vulkanisch gebied met geisers en kokende aarde aanwezig: IJsland, Nieuw-Zeeland (dat gebied hebben wij in 1998 bezocht) en in Yellowstone (VS). Tweederde van alle geisers die er op de wereld zijn, staan in Yellowstone.

- Een geiser 'groeit'  1mm per 100 jaar. Bij een forse uitbarsting (explosie) kan een geiser volledig verdwijnen.

- De beren die in dit park leven, en ook veel van de andere dieren, trekken zich tijdens het toeristrnseizoen terug in de gebieden waar mensen niet kunnen komen. We hebben helaas ook geen levende beer gezien.

- Het park ligt tussen oktober en mei onder een dikke laag sneeuw. De wegen en het park zijn alleen open tussen mei en oktober.

- Yellowstone is het eerste natuurgebied ter wereld dat beschermd werd, in eerste instantie ruim 100 jaar geleden, door het leger.

- In 1988 heeft een zeer heftige bosbrand gewoed. Bijn alle bomen in het park zijn toen verbrand. Een ramp van wereldklasse. Inmiddels heeft de natuur zich voor een groot deel weer hersteld. In het park zie je nog steeds resten van verbrande bomen staan.

Het park is zeer gevarieerd en oogverblindend mooi. We hebben honderden foto's gemaakt, en zelfs die laten niet de schoonheid en ware beleving zien.  Het park biedt een safari zoals we eerder in Afrika maakten, het biedt bossen en een vulkanisch gebied zoals we eerder in het klein in Nieuw-Zeeland gezien hebben en het biedt de sfeer en organisatie van de VS.

Na vele geisers, kokende modderputten en watervallen gezien te hebben, en na gemiddeld 20 km per dag gelopen te hebben, was de conclusie van Thomas ' Ik kan nu voorlopig even geen geiser meer zien'.En ondanks het feit dat ik elke minuut genoten heb en dit park voor altijd in mijn hart gesloten heb, ben ik het met Thomas eens. Tijd om verder te trekken. 

Tijd om het Wilde Westen, het land van Buffalo Bill in te trekken.

 

Reacties

Joke Tjeerds 27-07-2016 21:35 {{button-40924}}

leuk dat jullie ook naar plek Buffalo Bill gaan, het geeft toch een bepaald gevoel (foto's)
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan