de Badlands en Mount Rushmore

Door W.P. Gravesteijn - 19-06-2016 06:36

De Badlands en  Mount Rushmore

De KOA in Buffalo was heerlijk, alweer geen trein door de achtertuin, dus we hebben lekker geslapen. Na een prima ontbijtje over de snelweg, Interstate 90,  naar Rapid city.  Op zich niet heel bijzonder, behalve de eindeloze hoeveelheid Road works. Het is altijd weer oppassen dat je met je spiegels niet een wegpion meepakt. Er is op sommige stukken veel wild langs de snelweg te zien. Vooral het aantal Pronghorns viel op. Helaas was het op de snelweg een aantal hertjes niet gelukt om veilig de overkant te halen. Telkens weer een sneu gezicht. Wildviaducten zijn schaars in dit land.

Bij het stadje Spearfish ga je van Wyoming naar South Dakota. Vlak voor Rapid City moesten we van de Interstate af. Bij een volgend roadwork was de wegbreedte slechts 9 feet. Aangezien onze Beer ruim 10 voeten meet moesten we de truck omleiding route nemen. We besloten helemaal van de snelweg weg te blijven en binnendoor via de Highway 44 naar de Badlands te rijden. Het kan zijn dat we wat moe waren, maar aan deze weg (75 mijl) kwam maar geen einde en hij was voor het grootste deel ook niet echt boeiend. We waren dan ook blij dat we na een krappe twee uur rijden de Badlands in het vizier kregen.  Bij het pittoreske Interior hadden we een KOA camping gepland.  Interior bestaat uit ca.200 zielen (volgens het bordje). Het ligt bij de ingang van het Badlands NP en heeft naast een kerk uiteraard een benzinepomp, annex snackbar, annex onderdelenwinkel. De zaak zag er echter zo obscuur uit dat ik niet overtuigd was dat er daadwerkelijk benzine uit de slang zou gaan komen. Dan naar efkes wachten met tanken

Geen probleem om de KOA te vinden. De camping ligt prachtig in de bocht van de White River, genoemd naar de wittige kleur van het water door het vele zwevende sediment in het water. Zo heb je ook de Gele rivier, oh nee vandaag even niet.

We kregen een prachtige Pull thru onder de bomen op een prachtig parkachtig, keurig verzorgde camping. Het was erg warm ruim 35°C (voor de SI ers, 96F). Even lekker gegeten en daarna zijn we naar Het Badlands NP gereden. Tegen zonsondergang is het park des te mooier. We hebben genoten van de prachtige kleuren en een mooie zonsondergang.

De dag erop hebben we lekker rustig aangedaan en zijn we pas in de loop van de middag richting het natuurpark gereden. Eerst naar het visitor centrum. Erg educatief, met de altijd zeer enthousiaste rangers ( die mensen zijn niet chagrijnig te krijgen volgens mij). Er stond een telescoop opgesteld waarmee je naar de zon kon kijken. Je kon prima zonnevlekken en zonnevlammen zien, erg mooi.

Vervolgens zijn we door het park naar het noorden gereden,  een hele mooie pasweg. Daarna kom je langs een veld met prairiehonden (een van de vele in dit park overigens). Vervolgens zijn we via de snelweg naar Wall gereden. Hier zou een van de oudste winkelcentra te zien zijn. De belachelijke hoeveelheid reclameborden gaven de indruk dat je dit niet mocht missen. Er was in ieder geval een Free Parking bij. Deze mall uit 1913 bleek een zogenaamde Tourist Trap. Dit is een attractie waar je met geld binnenkomt en volkomen geplukt weer verlaat. De inderdaad oude mall bestond vooral uit souvenir- en eettentjes (kaliber hamburger tent), veel western spullen (echt geen troep, maar je moet er van houden en onze line dance carriere zit niet echt in de lift). We hebben er nog wel een mooie broekriem voor Wim gekocht, de commercie heeft me toch weer verslagen. Dit was nodig want in dit land val je me toch snel af. Verbazingwekkend genoeg was deze toeristenattractie nog niet op de kaart van de Chinese toeroperator. Komt vast nog wel.

Na the mall in Wall zijn we we naar de weg door Badlands gereden. Het was inmiddels weer wat later op de dag en hoe prachtig is dit landschap dan? Er zijn behalve een leuke autoweg ook veel kortere en langere trails te bewandelen met prachtige uitzichten op de afbrokkelende rotsformaties van de Badlands. De rotsen eroderen met ruim 50 cm per eeuw, dus over 5-10 duizend jaar is dit landschap verdwenen, dus wil je dit natuurschoon in volle glorie bewonderen moet je er nog even snel bij zijn! Behalve rotsformaties komen er veel fossielen voor. Vroeger was dit gebied zeebodem, vandaar ook die prachtige gekleurde laagjes in de rotsen, ontstaand door miljoenen jaren afzetten van allerlei laagjes op de toenmalige zeebodem.

We hebben weer vele beesten gezien, inclusief een zestal jonge uilen. Een Amerikaans echtpaar had ze ontdekt en wij mochten door hun telescoopje kijken, erg leuk. Nog wat mooie foto’s gemaakt onder het late zonnetje en toen weer terug naar de camping waar we een heerlijk steakje hebben ge-BBQ’d en daarna nog lekker fikkie gestookt in onze fire-pit. Dit bleek achteraf illegaal want we hadden hout uit Wyoming meegenomen en dat mag toch echt niet in een vuurkorf in South Dakota worden opgestookt. Er konden levensbedreigende beestjes in zitten.

Vandaag zijn we via de Badlands naar de Interstate 90 gereden en weer terug naar Rapid City, een levendige en welvarende stad. Bij de Walmarkt voor de komende dagen ingeslagen. Eindelijk weer wijn, we stonden al een paar dagen droog (echt waar). Het afrekenen was weer wat complex. We hadden meer dan 20 spullen, dus niet naar de snelkassa. Vervolgens werden we door een vriendelijke Wallmarktman naar een kassa voor <20 spulletjes gedirigeerd, mocht wel voor deze keer. Helaas bij deze kassa mochten geen alcoholhoudende dranken worden afgerekend, dus maar op naar de volgende. Daar stond een weliswaar zeer hulpvaardige caissière die op een plastic zakjes carrousel er eindeloos over deed om alle (ca, 20) boodschappen in de zakjes te krijgen. Bij elke artikel vroeg ze of die wel bij …mocht verpakt worden. Het kost dan toch echt moeite om niet cynisch te worden bij zoveel hulpvaardigheid.

Vervolgens richting Mount Rushmore gereden. Ook dit is een behoorlijk commerciële plek, maar toch mooi hoe de vier presidentenhoofden uit de rotsen zijn gebeeldhouwd. Er wordt uitgelegd waarom vier, niet omdat ze dan kunnen kaarten, en waarom deze vier. Er is een leuk museum bij waarbij naast prima uitleg ook moet horen tot welke grootse daden de VS kan komen.  We hebben met deze laatste gedachte ter plekke een ijsje besteld van inderdaad ongekende afmetingen.

Na Mount Rushmore, gratis toegankelijk echter de parkeerplaats kost 11$, zijn we naar Custer gereden en hebben we het Custer Stape park bezocht. Oppassen met de RV want als je de verkeerde weg kiest zit je aan de bovenkant en/of de zijkant klem in een tunneltje. Wij kozen voor de Wildlife loop. Op zich een leuke tocht door prachtige bossen en langs mooie prairies. De beloofde bizons hebben we alleen in de verte kunnen zien, wel leuk waren de halfwilde ezels. Ook veel prairiehonden en Pronghorns. Maar met de RV kun je niet op de mooiste plekjes komen. Evengoed een lekker ontspannen dagje. Tot slot zitten we op een mooie boscamping Fort Welikitt. Zoals gebruikelijk is de Wifi niet te best, maar met een beetje mazzel staat dit stukje zo op de website. Het weer is nog steeds prachtig, morgen een lange rit naar het Rocky Mountain NP.

 

Reacties

John 19-06-2016 17:39 {{button-39749}}

Met plezier weer gelezen. Groeten uit het op dit moment kille oostenrijk.

John 19-06-2016 17:42 {{button-39750}}

Als jullie watervallen willen zien, is oostenrijk zeker een aanrader!!!!!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan