6 augustus 2016: Yellowstone NP

Door Fam. Houtman - 07-08-2016 05:43

We hebben twee dagen in Yellowstone, dus we &verdelen& het park in een noordelijke en een zuidelijke rondrit. Vandaag doen we de zuidelijke route. De eerste stop is bij Lower Geyser Basin. Hier liggen verschillende geisers, mud-pots, fumarolen en springs bij elkaar. Fumarolen zijn het beste te mschrijven als de schoorstenen van een vulkaan. Feitelijk zijn het gaten in de grond die continue stoom blazen. Dit stinkt verschrikkelijk naar verrotte eieren. Ook de mud-pots stinken gigantisch. Dit zijn modderpoelen waar voortdurend modder en modderwater omhoog borrelt. De springs zijn daarentegen gewoon mooi. Deze heetwaterbronnen hebben de prachtigste kleuren blauw, groen, oranje en geel. Als we door dit gebied wandelen spuiten verschillende kleine geisers.    

Hierna rijden we door naar het vlakbij gelegen Biscuit Basin. Als we uit de auto stappen zien we op een meter of dertig afstand een visarend in de rivier duiken en met een vis in zijn klauwen wegvliegen. Biscuit Basin heeft geen spectaculaire geisers, maar Sapphire Spring is prachtig gekleurd. En het blijft apart om te zien, horen en ruiken hoe de bodem om je heen borrelt en bruist. Als we teruglopen zien we een grote vogel over ons vliegen, het is een Amerikaanse Zeearend, het symbool van de Verenigde Staten. We herkennen de vogel direct aan het zwarte lijf en vleugels en de witte staar, witte kop en gele snavel. we volgen de vogel en hij draait om, om vervolgens nogmaals langs te vliegen. Een machtig gezicht!

Even later zien we vanuit de auto een bison. We volgen de weg richting West Thumb, om daatvandaan naar heg noorden langs Yellowstone Lake te rijden. Langs het meer zijn grote delen bos enkele jaren geleden door bosbrand verwoest. De overheid laat deze bosbranden gewoon uitbranden, behalve waar ze gebouwen of bewoning dreigen te verwoesten. Dit is veel natuurlijker dan blussen en op deze manier verjongt het bos zichzelf.

Na Lake Village stoppen we bij Mud Volcano. Ook hier lopen we een stuk langs de verschillende mud-pots. Sommige zijn erg groot en ook is hier de zogenaamde Dragons Mouth. Dit is een bron waaruit water naar boven komt, maar waaruit ook hete lucht komt. De lucht komt als thermische &boeren& uit de rotsen. Wederom fascinerend, en een heel apart geluid... Vlakbij Mud Volcano ligt Sulphur Caldron. Hier is alles juist licht bruingeel, an de zwavel die omhoog komt in de dampen van de fumarolen.

Vlakbij Canyon Village stoppen we bij de Lower Canyon Falls. Deze waterval is 94 meter hoog en de bovenkant ervan is te bereiken via een kort maar steil pad. Even verderop krijgen we nb een keer uizicht op de waterval en de canyon. Na nog enkele korte stops om vogels (trompetzwanen en berggaaien), een coyote en Wapiti te spotten rijden we terug naar West Yellowstone. De eerste dag Yellowstone heeft onze verwachtingen meer dan waar gemaakt!

Reacties

Sjaak 07-08-2016 11:26 {{button-41682}}

Allemachtig wat mooi daar. Eigenlijk zou elke Amerikaan, meestal een Republikein, er verplicht 14 dagen moeten rondlopen. En vele aardbewoners er bij. Dan kunnen ze zien wat ze aan het verpesten zijn.

Rachid 08-08-2016 11:02 {{button-41734}}

Onwijs gaaf zeg. Echt mooi.

Tineke van der Poel 08-08-2016 17:21 {{button-41748}}

Alleen al door jullie beschrijving van de kleurige rotsformaties, geisers, springs, mut-pods en de dieren die daar leven moet Yellowstone wel een van de mooiste NP's zijn, nog afgezien van de intense beleving bij het zien van deze geweldige natuurverschijnselen die niet in woorden is uit te drukken. Joh, wat hebben jullie een indrukwekkende vakantiebestemming uitgekozen!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan