9 augustus 2016: Rapid City - Cheyenne

Door Fam. Houtman - 10-08-2016 06:09

In de buurt van Rapid City liggen een aantal bezienswaardigheden. Ons probleem is dat deze niet in één route te combineren zijn. Grofweg moeten we kiezen voor een route langs Mt. Rushmore (de in de bergwand gebeeldhouwde portretten van vier Amerikaanse presidenten) of een route langs de Badlands. We kiezen voor de Badlands. Een klein uurtje rijden vanaf Rapid City verandert het landschap van lage, met gras begroeide heuveltjes in een desolaat landschap van grijze rotsen en kloven. Het heeft het meeste weg van een kruising tussen Grand Canyon (maar lager) en Bryce Canyon. Alleen zijn de rotsen niet oranje of rood, maar grijs. Het geheel geeft de indruk dat er geen leven in de Badlands is. Wat natuurlijk ook de naam verklaart. Het wordt wat eentonig misschien, maar ook dit is indrukwekkend in al z'n grootsheid en leegte. Er lopen vrijwel geen wegen door de Badlands en ook onze route gaat langs de westelijke rand.

We rijden inmiddels in het gebied (reservaat klinkt zo negatief) van de Oglala Sioux indianen, meestal kortweg Sioux genoemd. In Pine Ridge moeten we tanken en tot onze verbazing is alles in het tankstation, dat ook meteen dienst doet als lokale fastfoodvoorziening, tweetalig. Alle bordjes staan in Sioux en in Amerikaans. Vrijwel alle mensen die we zien zijn ook Sioux. De meeste Sioux lijken echter een triest, werkloos en wellicht doelloos bestaan te leven. We zien veel mensen op straat zitten alsof he zwervers zijn. Dat is toch de andere kant van Amerika; hoe een eens zo trots volk als de Sioux nu in een reservaat hun levens slijten.

Weer uit Sioux-gebied komen we Alliance. Hier zien we een bordje: Carhenge. En ja hoor, het is wat de naam zegt: Stonehenge nagebouwd van oude, grijs geschilderde auto's. Het is gemaakt door een inwoner van Alliance die een aantal jaren in Engeland werkte en met dit idee thuis kwam. Autowrakken genoeg in Amerika, dus genoeg bouwmateriaal voor zijn kunstwerk. Carhenge is een vreemde, bijna idiote gewaarwording als je de hele ochtend over de prairie van Nebraska hebt gereden.

De laatste stop vandaag is bij Chimney Rock, vlakbij Scottsbluff. Net als Devils Tower gisteren is ook deze opvallende berg eigenlijk de kern van een oude vulkaan. De basis is piramidevormig met als top een slanke punt. Chimney Rock torent &slechts& 160 meter boven het omringende landschap uit en is daarmee beduidend lager dan Devils Tower, die 386 meter boven het landschap uittorent. Hoewel minder indrukwekkend is het toch leuk om even gezien te hebben.

Reacties

Marijke van der Werf 10-08-2016 07:42 {{button-41826}}

Wat zitten we hier te genieten. Van alle verhalen maar zeker ook van de mooie foto's. Ben heel benieuwd naar het fotoboek (heeft geen haast hoor, maar beging september zou leuk zijn ;) ) Geniet nog lekker ff daar.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan